Jakriborg – en nyurbanistisk Hansastad utanför Lund.
Jakriborg är ett uppmärksammat bostadsområde i den mindre tätorten Hjärup ett par kilometer söder om Lunds södra kant. Den arkitektoniska stilen anknyter till den förindustriella stilen i Lundaslättens byar och de hanseatiska kuststäderna vid Östersjön och Nordsjön. Området är ritat av arkitekterna Robin Manger och Marcus Axelsson. Namnet kommer av fastighetsbolaget som uppfört området, Jakri AB. Detta företag grundades 1983 av två bröder, Jan och Krister Berggren. 1997 beviljades det första bygglovet och 1998 påbörjades arbetena i Hjärup. Idag finns här 400 färdiga lägenheter. Projektet har fått stor uppmärksamhet i pressen både för utformningen och de låga byggkostnaderna. Bland annat hänvisar Boverket till Jakriborg som ett exempel på bra och billigt bostadsbyggande.
Tänk vad trevligt om Stockholm, Göteborg eller Malmö kunde få några kvarter i gammal stil inom sina historiska stadskärnor. Riv några 60-talslådor och ersätt dessa med vackra nyskapande kvarter i någon arkitekturstil som inte har använts på 100 år. Eller varför inte blanda olika tidsepoker i en vacker ny blandstad? Det är svårt för en icke-arkitekt att förstå varför det är tabu att bygga i arkitekturstilar som är äldre än år 1930.
Avståndet från Jakriborg till centrala Lund är cirka 6 km och till centrala Malmö cirka 10 km. Det är det enda bostadsområdet inom Staffanstorps kommun som ligger väster om södra stambanan, vilken tydligt skiljer Jakriborg från resten av Hjärup. Från norra Jakriborg är det fri sikt till Lunds stad, över slättens åkermarker. Sikten österut, mot Hjärup och Staffanstorp, är skymd av järnvägens bullerskyddsvallar. Bostadsområdet ter sig därmed mera som en självständig småstad än som en del av den villa-betonade Staffanstorps kommun. Då Jakriborg endast har några hundra invånare är det inte den levande stadskärna det vill efterlikna, men här finns en affär, en restaurang och några butiker.
Jakriborgsområdet uppges avsiktligt byggas i långsam takt, både av ekonomiska skäl och för att misstag när de upptäcks inte ska vara upprepade redan alltför många gånger. Första inflyttning skedde 1999. År 2007 var 400 lägenheter färdiga och uthyrda. Mark är inköpt som räcker till ungefär 3500 lägenheter, vilket nu sägs vara målet.
Området kännetecknas främst av de spetsiga brant sluttande taken, av vindlande gator och gränder, och av fasader och färgsättning som ger associationer till städer i Danmark, Tyskland och Nederländerna snarare än till resten av Skandinavien. Jakriborgs gator påminner om det medeltida gatunät som finns kvar i de skånska stadskärnorna. En ”stadsmur” utmed stambanan skyddar mot buller och damm. Stilen är uppskattad av många, men ses som kontroversiell bland arkitekter. Svenska arkitekter har sedan början av 2000-talet häcklat området trots dess popularitet. Enligt rådande modernistiska arkitekturnormer är det inte okej att bygga byggnader som liknar äldre byggstilar och de kallar därför Jakriborg för Disneyland, sagostad, trams eller bakåtsträvande pastischer. Arkitekterna avskyr Jakriborg just för att det inte anses vara nyskapande att bygga i gammal stil. Detta trots att ett nyurbanistiskt projekt i Sverige paradoxalt nog råkar vara nyskapande.
Om vi inte bryr oss om Sveriges några hundra arkitekter så är Jakriborg ett mycket omtyckt område både av invånarna och besökarna. Jakriborg är ju unikt. Hur många andra nybyggda bykvarter med några hundra invånare besöks av tusentals turister varje år? Samtliga bostäder är hyreslägenheter som finns tillgängliga på http://www.jakri.se. Hyrorna är låga och det lär vara hyfsat enkelt att få en bostad i byn. Kötiden var tidigare 1–2 år beroende på lägenhetsstorlek. År 2008 avskaffades bostadskön. Lediga lägenheter läggs ut direkt på Jakri AB:s webbplats där intresserade kan ansöka.
Jakriborg är lättillgängligt via järnvägen. Jakri AB skriver själva på sin hemsida att deras hus är byggda i medeltida stil men med modern invändig standard. Med cykel kan du ta dig till Lund på 10 minuter och till Lommas badstränder på 15 minuter. Med tåg är det bara 3½ minuters färdväg till Lund och 9 minuter till Malmö.
Jag har tagit många besökare dit och alla har varit förbluffade över områdets mysighet. Själv tycker jag mycket om Jakriborg och hoppas att fler nyurbanistiska områden ska ploppa upp i Sverige. Medeltida stil som i Jakriborg är ju så klart inte det enda alternativet utan jag tänker på nya områden med vacker varierad bebyggelse och kvarterskänsla. Något sådant hade kunnat ersätta många sönderrivna kvarter inom våra stadskärnor, t.ex. Caroli City i Malmö eller Klara i Stockholm. I Storbritannien pågår ett liknande projekt där staden Poundbury byggs helt i 1800-talsarkitektur vilket vi tidigare har berättat om i denna artikel: https://www.arkitekturupproret.se/2016/07/05/en-helt-ny-stad-i-gammal-stil/
Självklart kan jag hålla med arkitekternas kritik om att ett blickfång saknas på torget. Ett rådhus eller en kyrka skulle ge ett maffigare intryck. Samtidigt får vi inte glömma att Jakriborg är en liten del av byn Hjärup som totalt har 4000 invånare.
Jakriborg själv har bara några hundra invånare, men trots det både turister och en egen julmarknad med hög mysighetsfaktor, något som för tankarna till Gdansk, Lübeck, Tallinn eller kanske Goslar.
Nedanför följer några bilder som jag tog vid ett besök en iskall vinterkväll häromåret.
VILL DU SE MER AV ARKITEKTURUPPRORET?
Du vet väl att vi är som allra aktivast på Facebook?
Besök vår aktiva Facebookgrupp här.
Heeeelt fantastiskt!!!! Ett inititativ guld värt!! en levande och harmonisk boendemiljö
som får människor att må bra. Varför i hela friden kan inte fler följa Jakriborgs exempel? <3
Det är ju synd att det är så dålig underhållning av området
Fantastiskt då jag läst många artiklar tidigare där hyresgäster haft mögel och fukt i lägenheterna, mängder av fel som inte blir åtgärdade.
Fantastiskt då jag läst många artiklar tidigare där hyresgäster haft mögel och fukt i lägenheterna, mängder av fel som inte blir åtgärdade.
Märkligt område, varför bygger man så? Skulle inte vilja bo där.