”Smaken är som baken” är ett av de vanligaste försvaren när allmänheten reagerar med chock, ilska, förtvivlan eller gapskratt på en nyuppförd byggnad eller planerat nybygge. Och visst kan individer ha olika smak. Men ändå finns det tydliga och mätbara trender när det gäller vad majoriteten tycker är vackert.
Vi har tidigare skrivit om de studier som gjorts där man funnit stor skillnad mellan arkitekters och ”vanliga” människors smak och att 77% föredrar traditionell arkitektur. Omröstningar i olika lokaltidningar runtom i landet, de flesta från 2016, bekräftar denna tendens. Här är några av dem, plus en Sifo-undersökning för hela landet.
Västerås
I omröstningen om Västerås vackraste byggnad i Västerås Länstidning var trenden tydlig:
Ju nyare hus är, desto mindre omtyckta är de. […] Äldre hus uppskattas mer och då i synnerhet byggnader från 1800-talets andra hälft och 1900-talets början, några av de äldre husen i stadsbebyggelsen.
Vackrast enligt läsarna var Domkyrkan.
I omröstningen om Västerås fulaste hus, blev Punkthuset (Skandinaviens största P-hus när det byggdes) överlägsen vinnare, med motiveringar som ”bastard”, ”ett mycket fult hus”, ”gigantisk klump” och att det tar upp en så stor yta i centrum. Tidningen konstaterar att det verkar vara 1960-talets ”brutala” modernistiska arkitektur som upprör mest. Inte ett enda hus före 1960 nominerades!
Dalarna
I läsaromröstningen om Dalarnas vackraste hus konstaterar Dalarnas Tidningar att ”gammal är äldst, och äldst är vackrast.” ”Bland de fem nominerade var bara ett hus yngre än 100 år, det visar vilken kärlek som finns till vår äldre bebyggelse.” Vinnaren blev Stationshuset i Vansbro och DTs kulturskribent Cecilia Ekebjär avslutar med förhoppningen ”att tävlingen skickar en signal till fastighetsägare, politiker och tjänstemän med makt om vikten att vårda och underhålla våra gamla hus – de är högt älskade.”
I den efterföljande omröstningen om Dalarnas fulaste byggnad haglade det nomineringar på stora köplador från hela länet, inkl Kupolen i Borlänge. Starkast känslor väckte dock den kubistiska tillbyggnaden framför stadshotellet i Orsa, ett före detta järnvägshotell i jugendstil från 1894:”anskrämligt”, ”en skam”, ”sorgligt” var några av motiveringarna, trots att man för ovanlighets skull försökt få tillbyggnaden att smälta in bättre genom att måla den i liknande färger som hotellet. Detta imponerade dock inte på läsarna.
Gotland
Gotlands vackraste byggnad enligt HelaGotland.se blev medeltida Sankta Maria Domkyrka i Visby.
Någon fultävling utlystes inte. Det kanske inte finns några fula hus på Gotland?
Gävle
När Gävles vackraste byggnad skulle utses var den borgliknande Brandstationen av Ferdinand Boberg i nyromansk stil det givna valet, följt av Centralstationen, Sjömanskyrkan, Centralpalatset och Dalapalatset. Gävle verkar ha många vackra byggnader att välja mellan.
Gävles fulaste hus blev Polishuset, som först var klätt i rostigt corten-stål men det blev inte direkt finare när man 1997 bytte ut detta mot en blekgrå korrugerad plåt. Den nya stadsarkitekten, Helena Tallius Myhrman, som kallats in som polishusets försvarsadvokat av Gefle Dagblad kallar det ”en skönhetsoperation som gick fruktansvärt fel”. Dock verkar det inte ha varit någon skönhet innan heller. Stadsarkitekten försöker hitta något snällt att säga om klossen och pekar ut husets kvaliteter, de genomtänkta funktionerna och det gedigna materialet, men tvingas medge att bygget har brister och att betongmuren på baksidan mot järnvägen inte var så lyckad.
– När det byggdes var det verkligen brutalt. Ett exempel på brutalismen. Det är klart att det kändes väldigt främmande i omgivningen med Buregården och andra fina byggnader.
Hälsingland
I omröstningen om Hälsinglands vackraste hus i HelaHälsingland.se vann Söderhamns Rådhus från 1860, återuppbyggt i holländsk nyrenässans 1878 efter en brand.
Fulaste huset i Hälsingland blev f d Domushuset i Bollnäs med parkeringsdäck upptill, tävlande i fulhet och skala med konkurrenten Åhlens mittemot. Båda ersatte hela kvarter av mindre och vackrare byggnader, helt utan hänsyn till skalan och stilen – såsom man ofta byggde i landets småstäder under 1960-talets s k ”sanering” av våra stadskärnor.
Lund
Sydsvenskan sammanfattade 2015 omröstningen i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Lund om…” om Lunds vackraste respektive fulaste byggnad. Universitetshuset var populärast, följt av Domkyrkan (från 1100-talet), Universitetsbiblioteket (1907) och Grand Hotel (1899).
Lunds fulste byggnad blev Malmborgshuset – främst för att det ersatte ett vackert jugendhus – följt av Åhlénshuset, utskällda och prisade Domkyrkoforum, kontorskomplexet på Stora Södergatan (där Arbetsförmedlingen ligger) och nya Kommunhuset Kristallen av White Arkitekter (som kostade kommunborna 352 miljoner kr).
Solna & Sundbyberg
Sundbybergs vackraste hus blev Villa Paradiset i Duvbo som varsamt renoverats från kråkslott till drömhus.
Solnas vackraste hus blev kvarteret Slottet, ett ovanligt stort bostadshus i Vasaborgsromantik, med Gripsholms slott som förebild. När en byggnad har sadeltak, takkupor, torn, valv, burspråk, putsad fasad i varma jordfärger, mjukt formspråk och dekorativa detaljer runt portar och fönster så upplevs det uppenbarligen inte som lika överväldigande som en grå betonglåda i samma storlek utan bara som pampigt och vackert, trots att det tar upp ett helt kvarter.
Sundsvall
Vackraste byggnaden i Sundsvall är enligt Sundsvallstidningens läsare rivningshotade Villa Solbacken i Petersvik, känt för sin vackra blomsterveranda.
Sundsvalls fulaste hus blev Bolagsverket, följt av Skatteverket, Kommunhuset och Åhlénshuset.
Ångermanland
Ångermanlands vackraste byggnad blev Övra Kapell i Sollefteå kommun, som byggdes samtidigt med byskolan i Övra by 1894. Den vackra klockstapeln tillkom 1898.
Ångermanlands fulaste byggnad blev föga förvånande tingshuset Ting 1 i Örnsköldsvik. En del (8%) gillade dock de glada färgerna. Det är ett hus man antingen älskar eller hatar. De flesta hatar det.
Örebro
När Nerikes Allehanda bad sina läsare kora Örebros vackraste byggnad blev vinnaren inte oväntat Örebro Slott.
Ännu mindre överraskande var att Krämaren valdes till Örebros fulaste byggnad.
Östersund
Östersunds vackraste byggnad blev Brandstationen. Andra nominerade var Rådhuset (1909-1912), Ångbryggeriet i tegel och flera pampiga bostadshus från förra seklets början.
Här är nomineringarna till Östersunds fulaste hus och platser (uppdaterar med resultatet när vi får dem från Östersundsposten).
Helsingborg
Helsinborgs Dagblads läsare valde med 53% av rösterna Rådhuset till Helsingborgs vackraste byggnad.
HD frågade tre arkitekter om de höll med. Det gjorde de inte. En tyckte Rådhuset var fint men ingen favorit, en annan att det var för slottsliknande och överdrivet, och den tredje menade att ”Rådhuset tilltalar många eftersom det i generationer har bidragit till invånarna och staden på olika sätt. Man har helt enkelt en relation till huset.” (Som om man inte skulle kunna uppskatta en vacker byggnad för sina rent estetiska kvaliteter utan att ha en relation till den, eller ens bo i den staden.) Alla tre arkitekterna valde istället Konserthuset i tidig funkis som sin favorit.
– Helsingborgs konserthus är ett av de första och bästa exemplen på funktionalism i Sverige. Det representerar också hållbarhet, god arkitektur håller över tid, menar Linda Raimosson.
– Här finns omsorg om de få detaljerna, tycker Konrad Ek.
– Det tillför något unikt till Helsingborg och har alla delar. God och hållbar arkitektur, en fin mötesplats, fantastisk akustik, säger Marianne Volhøj Jensen.
Konrad Ek menar också att god arkitektur ska spegla den tid man lever i. Av läsarnas åsikter att döma tycks moderna byggnader vara betydligt svårare att ta till sig. Konrad Ek säger att man ibland måste ge dem tid. Ögat ska vänja sig och man behöver få en relation till huset.
Arkitekturupproret tycker inte att man ska behöva ge ögat tid att vänja sig, lika lite som man ska behöva ge örat tid att vänja sig vid en dålig låt, tungan vid en maträtt som smakar illa, eller huden vid ett felsytt klädesplagg som skaver. Visst, man kan vänja sig vid allt om man måste, men varför? Tidiga funkisbyggnader kan förvisso ha sin plats staden men betongbrutalism är sällan något de flesta vill vänja sig vid.
Helsingborgs fulaste byggnad blev det brutalistiska Lasarettet enligt läsarna. ”Otvivelaktigt får byggnaden mig att tänka på forna DDR, Ministerium für Staatssicherheit. Ett gråsuggegrått, kyligt, ogästvänligt och övergivet intryck.” skrev vinnaren i sin motivering.
De tre tillfrågade arkitekterna hade återigen en annan åsikt:
– När Helsingborgs lasarett byggdes var det en modern och för den tiden mycket välfungerande och effektiv vårdbyggnad, som bestod av en kompakt låghusdel och en höghusdel i form av ett kors. Ett enkelt och tydligt grepp som faktiskt har stora kvalitéer och har fungerat väl i 40 år, menar Linda Raimosson.
Konrad Ek ser också kvaliteter i lasarettet.
– Men nu ser det bedrövligt ut. Det är dåligt och felaktigt underhållet. Nu bygger man om och jag hoppas det kommer att återfå sin forna glans med en ljus betong efter tvättning. Det kommer i så fall att bli riktigt fint, lovar han.
Ja, betonghus åldras ju inte riktigt med behag… Här är jättelasarettet ”i sin forna glans”:
Fastighetstidningen (stilar)
När Fastighetstidningen lät läsarna tycka till om vilka arkitekturstilar de föredrog så blev resultatet Funktionalism 30% och för- eller postmodernistiska stilar 70% (varav Jugend och Nationalromantik var mest populära efter den tidiga funkisen) – vilket överensstämmer ganska väl med de tidigare studier som visat att 3 av 4 föredrar arkitektur i klassisk tradition.
- Funktionalism 30 %
- Jugend 20 %
- Nationalromantik 20 %
- Nyrenässans 13 %
- Barock 7 %
- Postmodernism 7 %
- Annat: 3 %
SIFO (vackrast i landet)
Vi avslutar med en Sifo-undersökning, ”Samhällsbarometern 2016”, statistiskt säkerställd som representativ för hela landet där 2 500 svenskar i åldrarna 18-74 fick svara på en webbenkät om samhällets utveckling och vad de tycker om sina städer samt vilken som är Sveriges vackraste byggnad. Flest röster fick Ringmuren i Visby.
Sveriges vackraste byggnader enligt Sifos undersökning:
- Ringmuren, Visby
- Drottningholms Slott, Stockholm
- Stadshuset, Stockholm
- Högakustenbron, Kramfors/Härnösand
- Uppsala domkyrka, Uppsala
- Kalmar slott, Kalmar
- Turning Torso, Malmö
- Kungliga slottet, Stockholm
- Örebro slott, Örebro
- Feskekôrka, Göteborg
Bara en modernistisk byggnad, Turning Torso (på 7:e plats) samt en storslagen hängbro med fantastisk utsikt, i övrigt bara historiska märkesbyggnader. Därmed visas majoritetens smak återigen väldigt tydligt. Uppenbart är att det är det kubistiska, platta, vassa, kalla, grova, detaljfattiga och färglösa (eller leksaksgrälla) som de flesta upplever som fult och otrevligt.
Så varför inte bygga det folk vill ha, och som turister kommer för att se? Det måste inte vara slottsliknande paradhus, men varför inte fler byggnader som hämtar inspiration från historien på ett modernt sätt? Det kan man i andra länder, vilket det finns många exempel på, så varför inte här?
Inger Glimmero
För fler exempel på vackra nybyggda hus, se Facebookgrupperna:
Nyproduktion i klassisk tradition
Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor
Fler blogginlägg med liknande tema:
77% föredrar traditionell arkitektur
Studier pekar på enormt glapp mellan arkitekter och gemene man
Ny akademisk avhandling ifrågasätter arkitekters smak
Vad arkitektutbildningen gör med blivande arkitekter
Det här bevisar mer än någonting annat att vi behöver ett nytt politiskt system – med direktdemokrati i botten. Då skulle vi slippa de värsta avarterna som de flesta av oss mår illa av…medan arkitekter skulle få lov att fundera över sina ritningar mer än en gång.
Tack för denna sammanställning, ett viktigt jobb!
Jättefin sammanställning. Inte förvånad en sekund. Ögat behöver estetik, det vet vi.
Mycket intressant läsning och efter att ha sett alla bilder tycker jag att de absolut fulaste husen är bolagsverkets hus i Sundsvall och så tingshuset som kvalar in i det fulaste d om nånsin byggts.
Dessa två hus är även de nyaste vilket visar på att läget är akut det är lätt att känna sig maktlös.
Arkitektupproret är oerhört viktigt, bra kämpat Edvard
Gamla Brandstationen i Jönköping
en klenod av byggnader så vacker.