Den 25 mars presenterar Arkitekturupproret den femte omgången av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Årets byggnader har nominerats av våra nära 60 000 följare. Numera har vi flera kategorier i tävlingarna om Sveriges vackraste och fulaste arkitektur. De flesta har nog hört talas om våra populära omröstningar som utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). 2020 utnämndes också Sveriges riksförfulare och Sveriges värsta rivningsmarodör. I år framröstades Sveriges fulaste och vackraste nyproduktion och vi utsåg arkitektbranschens värsta floskel, årets värsta fake view, årets värsta rivning samt årets bästa fasadåterställning. Skönhet går självklart att mäta!
Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen
2021 delar vi ut åtta olika arkitekturpriser
I år delar vi ut följande priser. Bläddra ner för att se vinnarna i de olika kategorierna.
- Sveriges fulaste nyproduktion
- Sveriges vackraste nyproduktion
- Årets bästa fasadåterställning
- Årets lögnaktigaste fake view
- Årets värsta rivning
- Arkitektbranschens värsta floskel
- Danmarks fulaste nyproduktion
- Danmarks vackraste nyproduktion
Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen
1. Resultatet från omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion 2021, dvs Kasper Kalkon-priset
Efter en öppen omröstning på Facebook, som avslutades den 25 mars 2021 kan vi nu kora en vinnare. Totalt fick vi in hela 12154 röster. Klicka här för att läsa mer om hur tävlingen gick till. Som vanligt lyckades vi nominera kalkonbyggnader som arkitektbranschen sedan nominerade som ”Sveriges vackraste”. Lindholmens tekniska gymnasium, Mälardalen högskolas campus och Norra Tornen i Stockholm som är nominerade till det prestigefyllda Kasper Salin-priset har också tävlat om Kasper Kalkon-priset. Här nedan följer de fem hus som fick flest röster, men klicka här för att se samtliga 21 bidrag.
1. Tillbyggnaden på Liljevalchs konsthall i Stockholm, med 3595 röster
Byggaktör: PEAB
Arkitekt: Wingårdh arkitekter
I årets omröstning blev arkitekten Gert Wingårdh både etta, trea och femma. Ska vi kalla detta Gerts sarkofag eller hans mausoleum och hoppas att den här typen av arkitektur snart går i graven? Att bygga en ”wingårdhslåda” har blivit ett begrepp i Sveriges arkitekturvärld. Särskilt när man som i det här fallet smäller upp en ny och avvikande byggnad i en omtyckt historisk miljö, i en stil som sticker ut och provocerar istället för att passa in och harmonisera. Denna bunkerpastisch är en makaber betongkloss med perforerade hål som mest liknar inmurade flaskbottnar. Arkitekturupproret har fått ett litet insidertips som visar att byggnaden klubbades igenom i Liljevalchs tävling tack vare Wingårdhs ryggdunkande vänner och före detta kollegor och att det var på förhand bestämt att tillbyggnaden skulle bli ful. Klicka här för att läsa mer om detta.
Inte helt otippat är Gert Wingårdhs nya bunker dessutom ett ekonomiskt fiasko, som redan har kostat skattebetalarna över en halv miljard. I nuläget ligger notan 130 miljoner kronor över budget och det innebär att varenda stockholmare har skänkt ca 600 kronor var för att förverkliga Wingårdhs våta betongdröm. Läs mer om detta här.
Liljevalchs nya tillbyggnad sticker ut som en otäck parasit bland de vackra husen på Djurgården. Stadsdelen Djurgården klarade rivningshysterin bra och många mysiga kulturkvarter finns bevarade. Mitt i den pittoreska historiska bebyggelsen står nu en enorm betongkloss som hånar och räcker finger åt alla som i lugn och ro vill uppleva och bo i det genuina Stockholm. Tack för det Gert Wingårdh!
Wingårdhs nya betongkoloss täcker dessutom det mesta man kunde se av baksidan på Liljevalchs ursprungliga byggnad. Någonstans där bakom betongväggen finns alltså en vacker gammal byggnad som numera är nästan helt gömd för alltid.
Vinnaren får betala för en prisbuckla i guld
Redan på vår första Kasper Kalkongala år 2016 presenterade vi prisbucklan “Skaparvånda” som är gjord av konstnären Mikael Grahn. Den föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor. Ännu har ingen vinnare av Kasper Kalkon-priset velat betala priset för att ta emot bucklan, men vi hoppas att arkitekten Gert Wingårdh vill ta emot och spara den i sin stora samling av olika arkitekturpriser.
2. Nya Hotellet vid Halmstads resecentrum, med 1632 röster
Byggaktör: Serneke
Originalgestaltning av Maddison arkitekter och bearbetning av White arkitekter
Sedan Arkitekturupproret började 2014 har vi inte sett så många arga kommentarer från allmänheten om ett nybygge. I facebookgrupper som ”Du vet att du är ifrån Halmstad om…” och ”Önskar inget hotell i Picassoparken” går det nya hotellet i Halmstad under smeknamnet ”Hotel Stasi”. Många kommentarer liknar hotellets utseende med den dystra kommunisttiden i östra Europa, då länder som Sovjetunionen och Östtyskland blev synonyma med trista betongghetton. Arkitekten sålde in eländet med medvetet vilseledande visionsbilder som visar förskönad bild av verkligheten. Som framgår av fotografiet blev den färdiga byggnaden riktigt otäck! De plågade halmstadborna skickar numera ”vykort från Sovjetunionen”. Till vänster i bild det nya hotell som i folkmun kallas ”Hotell Stasi”. Uppe till höger kontorshuset som vann Kasper Kalkon-priset 2017 som årets fulaste byggnad. Nere till höger den nya tillbyggnaden på Halmstads konsthall.
3. Kilströmskaj i Karlskrona, med 922 röster
Byggaktör: SBU Svensk Bostadsutveckling AB BRF Lilla Holm
Arkitekt: Gert Wingårdh och Joakim Lyth
I år blev arkitekten Gert Wingårdh både etta, trea och femma i omröstningen om årets fulaste hus. Att bygga en ”wingårdhslåda” har blivit ett begrepp i Sveriges arkitekturvärld. Särskilt när en ny byggnad smälls upp i en historisk miljö i en stil som sticker ut och provocerar istället för att passa in och harmonisera. Historiens mest skrupellösa arkitekter frestas att göra stora avtryck och lierar sig gärna med dubiösa makthavare för att driva igenom sina visioner. År 1998 togs den gamla örlogsstaden Karlskrona upp på Unescos världsarvslista för sin unika äldre bebyggelse och bevarade stadsplan. Från 2020 har stadens silhuett helt tagits över av den så kallade ”stjärnarkitekten” Gert Wingårdhs asymmetriska lådbaracker. Detta trots vädjanden från de boende i området att stoppa projektet. Vilka makter måste man liera sig med som gör att man kan genomdriva detta över huvudet på folk? Vem ger tillstånd att bryta mot allt vad mänsklig sans och estetisk omtanke innebär?
4. Det nya badhuset i Kungsbacka, med 777 röster
Arkitekt: WE-Group
2020 röstade Arkitekturupprorets medlemmar fram Sveriges fulaste byggnad genom tiderna och då hamnade det nya badhuset på 17:e plats. Nu får eländet vara med och tävla igen. Brutalistiska betonglådor utan arkitektur brukar gå långt i alla fultävlingar. Badhuset vann upphandlingen i Kungsbacka eftersom arkitekten menade att: ”Byggnadens gestaltning har tydliga volymer, stark karaktär och en tydlig miljöprofil”. Betong är för det första inget ”miljövänligt” material och uppenbarligen anser de inte att en ”märkesbyggnad” också bör vara en fröjd för ögat.
5. Det nya kulturhuset i Örebro, med 577 röster
Byggaktör: Familjebostäder
Arkitekt: Wingårdh Arkitekter
Arkitekt Wingårdh (ja, han nu igen) menar, sorgligt nog, att detta hus kommer prägla örebroarna i generationer. Att bygga en ”wingårdhslåda” har blivit ett begrepp i Sveriges arkitekturvärld. Detta när en ny byggnad smälls upp i en historisk miljö i en stil som sticker ut och provocerar istället för att passa in och harmonisera. I årets tävling bidrar Gert Wingårdh själv med tre ”wingårdhslådor”. Det är tur att örebroarna har andra vackra byggnader att rikta blicken mot när åsynen av denna monstruösa plåtburk börjar blir för mycket. Vi har ännu inte vant oss vid miljonprogrammets estetik efter dryga 50 år, men det här kanske funkar som en quick-fix i Närke?
6-21. Hur ser de 16 övriga kalkonhusen ut?
I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
HELA TOPPLISTAN – SVERIGES FULASTE NYA BYGGNADER 2021
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
1:a – Liljevalchs tillbyggnad i Stockholm, med 3595 röster
2:a – Nya Hotellet vid Halmstads resecentrum, med 1632 röster
3:a – Kilströmskaj i Karlskrona, med 922 röster
4:a – Det nya badhuset i Kungsbacka, med 777 röster
5:a – Kulturhuset i Örebro, med 577 röster
6:a – Växjö Kommunhus, med 572 röster
7:a – Brf Balneum, Gröndal i Stockholm, med 439 röster
8:a – Prisma i Helsingborg, med 392 röster
9:a – Ännu en parasit i Visby, med 338 röster
10:a – Snabba hus Råcksta, med 334 röster
11:a – Glashuset som byggts framför Kalmar brandstation, med 331 röster
12:a – Gisslaren 1 på Årstavägen i Stockholm, med 302 röster
13:a – Skräckhuset i Jönköping, med 298 röster
14:a – Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg, med 261 röster
14:a – World Trade Center (WTC) i Karlskrona, med 251 röster
16:a – Årstahusen, Kv. Mötesplatsen, med 240 röster
17:a – Mälardalens nya campus i Eskilstuna, med 225 röster
18:a – Jupiter i Helsingborg, med 177 röster
19:a – Astoriahusets parasit i Stockholm, med 176 röster
20:a – Hus Stella i Kalmar, med 167 röster
21:a – Nya turistbyrån i Trollhättan, med 148 röster
Totalt: 12154 röster
Missade du tidigare omröstningar så kan du läsa om dem här:
- Kasper Kalkon-priset 2010-2015 – Ett uppsamlingsheat
- Kasper Kalkon-priset 2016 – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2016 – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2017 – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2017 – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2018 (framröstad 2019) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2018 (framröstad 2019) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2019 (framröstad 2020) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2019 (framröstad 2020) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2020 (framröstad 2021) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2020 (framröstad 2021) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2021 (framröstad 2022) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2021 (framröstad 2022) – vinnaren
- Kasper Kalkon-priset 2022 (framröstad 2023) – nomineringarna
- Kasper Kalkon-priset 2022 (framröstad 2023) – vinnaren
Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen
2. Resultatet från omröstningen om Sveriges finaste nyproduktion 2021
Efter en öppen omröstning på Facebook, som avslutades den 25 mars 2021 kan vi nu kora en vinnare. Totalt fick vi in hela 7344 röster. Klicka här för att läsa mer om hur tävlingen gick till. Det blev en mycket spännande och jämn kamp mellan de vackra nya husen i Sundsvall och Kungsbacka. Dock var vi sugna på att ge Sundsvall minuspoäng för de hemska rivningarna i Petersvik som man kan läsa om längre ner i detta blogginlägg. Här följer de fem hus som fick flest röster, men klicka här för att se samtliga 16 bidrag.
1. Jupiter & Grans nya snickerihall i Matfors utanför Sundsvall, med 1470 röster
Byggaktör: Jupiter & Gran
Byggherre: Daniel Blomqvist + Jupiter & Gran
Följ gärna den hajpade byggherren Jupiter & Gran på Facebook (klickbar länk). De planerar att massproducera vackra trähus i olika storlekar och färger och vill köpa mark för att sätta upp det första 4-6 våningar höga huset i Åre eller Stockholm. En första prototyp är redan under uppbyggnad och inom några år kommer deras hus förhoppningsvis kunna ses i hela Sverige. Än så länge får man hålla till godo med deras vackra snickerihall som stod klar 2020 i Matfors utanför Sundsvall. Som vinnare av utnämningen ”Sveriges vackraste nyproduktion” får Jupiter & Gran lite extra uppmärksamhet på sitt projekt. Allt är redo för start så fort det finns en ledig tomt och en beställare.
Jupiter och Gran skriver följande på sin hemsida: ”Vi bygger fristående flerbostadshus eller en sammanhängande kvartersstad baserad på samma genuina stomme i massivt trä och genomgående med ekologiska material. Vår grundkonstruktion är framtagen för variera husen i två till fem våningar, växla antalet lägenheter mellan tre till fem per plan, samt med möjlighet att anpassa planlösningar med takhöjder med start från tre meter och upp. Vår grundfilosofi är naturligt och äkta. Vi utvecklar vår samlade yrkeskunskap och låter alltid skaparglädjen få sätta prägel på varje hus. Beroende på plats och önskemål anpassas husen med torn, balkonger och punschverandor, färgsättning, målningar, dofter, val av material samt även lokala anpassningar. I bottenplan är det alltid plats för olika verksamheter, det är så vi vill bygga levande kvarter till en inspirerande helhet.”
2. Kv. Glädjen, Södra Torggatan 8-10 i Kungsbacka, med 1350 röster
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Byggherre: Dan Danielsson Fastigheter
Det är sällan som det byggs vackert i svenska städer, men i Kungsbacka hände det under förra året. Det nyss färdigställda huset är anpassat till Kungsbackas skala och byggnadstradition, med lokaler i gatuplanet och bostäder ovanpå. Brunnberg & Forshed heter arkitektfirman och de har mycket annat på gång som man kan se på deras facebooksida (klickbar länk). Varje år sedan starten har de nominerats i vår fintävling och vi räknar med att de kommer med fler vackra projekt under 2021.
3. Det nya LSS-boendet på Kyrkogatan i Smedjebacken, med 852 röster
Arkitekt: Structor Örebro AB (avdelning Fagersta)
Entreprenör: NJ Bygg AB, Ludvika
Byggherre: Bärkehus AB (Erik Hägerman)
Invånarna i Smedjebacken är mycket stolta över det nya LSS-boendet, som har byggts i klassisk tradition. Det är alltid glädjande med nyproduktion som passar in tillsammans med redan existerande vackra gamla hus. Vem vill inte ha harmoni och skönhet i sin närmiljö?
4. Tvärpilen, Kivik, med 721 röster.
Arkitekt: Ronander & Laursen Arkitekter
Byggherre: Sven Erik Borglund
Tvärpilen tävlade även för två år sedan, men då det är frågan om ett stort område där nya hus tillkommer så deltar projektet igen. Byggherren satsar på miljötänkande med solpaneler och ett eget reningsverk. Namnet Tvärpilen kommer från ett fornfynd som hittades under en arkeologisk utgrävning i kvarteret.
5. BRF Köpenhamnsgård 2, Kärradal i Varberg, med 713 röster
Arkitekt: Voten Konsult AB
Entreprenör: PG Bygg
Byggherre: Mjöbäcksvillan
Varberg har under de senaste åren byggt flera vackra byggnader som flörtar med klassisk tradition och i år deltar de med nya flerfamiljshus i området Kärradal. Vem skulle välja en grå tråklåda framför detta glada hus?
6-16. Hur såg övriga 11 byggnader ut?
I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
HELA TOPPLISTAN – SVERIGES VACKRASTE NYA BYGGNADER 2021:
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
1:a – Jupiter & Grans nya snickerihall i Matfors, med 1470 röster
2:a – Kv. Glädjen, Södra Torggatan 8-10 i Kungsbacka, med 1350 röster
3:a – Det nya LSS-boendet på Kyrkogatan i Smedjebacken, med 852 röster
4:a – Tvärpilen i Kivik, med 721 röster
5:a – BRF Köpenhamnsgård 2 i Varberg, med 713 röster
6:a – BRF Vikingshill Herrgårdar i Nacka, med 456 röster
7:a – Kvarteret Garvaren i Norrköping, med 303 röster
8:a – Kalle Fällströms flerfamiljshus i Falköping, med 283 röster
9:a – Flerfamiljshuset på Oskarsvägen 36 i Örebro, med 246 röster
10:a – Kvarteret Ciselören i Eksjö, med 234 röster
11:a – Bergslagens Sparbanks nya kontor i Nora, med 191 röster
12:a – Vintertullstorget 1 i Stockholm, med 146 röster
13:a – Svea Symfoni i Stockholm, med 114 röster
14:a – Brf Walla i Ludvika, med 111 röster
15:a – Godhems backe i Göteborg, med 81 röster
16:a – Norr Enby i Nynäshamn, med 73 röster
Totalt: 7344 röster
Missade du våra tidigare skönhetstävlingar så kan du läsa om dem här:
Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!
3. Årets vackraste fasadåterställning
Detta har varit ett återkommande tävlingsmoment på Kasper Kalkon-galan flera gånger tidigare. I år fick vi bara fick in två bidrag varav bara det ena är färdigrenoverat och därmed får ses som ensam tävlande och vinnare 2021. De snart hundraåriga landshövdingehusen i Kv Oxhuvudet i Kvilestaden (Göteborg) återställdes till sitt ursprungliga utseende. Fastighetsägare är Ivar Kjellberg och arkitektbyrån är Radar Arkitektur & Planering. Se bilder här nedan.
En äldre kafébyggnad i Nässjö återställs nu till sitt ursprungliga skick när tornet återskapas. Vi återkommer med bilder så fort det blir klart.
4. Årets lögnaktigaste fake view
Vi har tidigare berättat hur arkitekterna säljer in sina projekt med helt orealistiska visionsbilder, så kallade fake views. Förra året hade vi en öppen omröstning om värsta fake view, men i år var vinnaren så självklar att det inte behövdes en tävling.
Växjös nya Kommunhus är årets lögnaktigaste visionsbild
Arkitekt och byggaktör: White Arkitekter samt SWECO
Det är inte konstigt att många Växjöbor kände sig lurade när det nya kommunhuset växte fram. Förutom att projektet skenat från det ursprungliga priset på 300 miljoner till 588 miljoner, så hade det också sålts in med helt orealistiska visionsbilder, så kallade fake views. När det vinnande förslaget väl var utsett så var SWECO visserligen tillräckligt ärliga och gjorde nya visionsbilder som visade hur fult det skulle bli, men då var det tyvärr för sent för att stoppa processen.
5. Arkitektbranschens värsta floskel
Vi visade missvisande visionsbilder ovanför, så kallade fake views, som arkitekterna använder för att sälja in sina projekt. Tillsammans med dessa visioner kommer vanligtvis en text med bisarra och ibland helt obegripliga floskler och klyschor, i det så kallade tvärtomspråket. Arkitekturupproret har tidigare visat i ett längre blogginlägg (klicka för att läsa) hur nya byggprojekt säljs in med missvisande floskler och tvärtomspråk.
Arkitektbranschens värsta floskel
1:a plats: Wingårdhs ”Liten” (se vinnaren av Kasper Kalkon-priset längst upp).
“Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda” skrev arkitektjuryn i sin motivering.
Den enda folkliga anda man kan känna igen sig i är väl känslan när man står där och slänger ner glas i återvinningsigloon? Annars är detta bara ett nytt stort hatobjekt i huvudstaden, både bland politiker och allmänheten. I diskussionerna på sociala medier liknas det svulstiga eländet vid en äggkartong, ett bilbatteri, ett kylaggregat, ett krematorium eller en gigantisk luftvärmepump.
2:a plats: Brf Balneum, Gröndal, Stockholm
Byggaktör: Genova
Arkitekt: Andreas Martin-Löf Arkitekter
Vill man imponera på en arkitektjury bör man bygga fyrkantigt och i naken betong. Juryn för tävlingen Årets Stockholmsbyggnad tyckte att byggnaden ”Balneum” var bland det absolut bästa som byggts i vår huvudstad under 2020. Arkitektjuryn skriver bland annat så här om denna krigsbunker med sina smala skottgluggar bredvid Essingeleden i Stockholm:
”En modig byggnad som möter olika förutsättningar från två sidor och med olika skalor. Betong möts av betong och vatten möts av trä. Ett tydligt gestaltningsgrepp på en väldigt utmanande plats. Med stort självförtroende har byggnaden fått sin karaktär genom ett konsekvent och fint utförande med en sammanhållen material- och färgpalett.”
Den här gången behövde vi inte skriva något eget omdöme utan det räcker med att försöka ta in det som juryn skrivit ovan. Direkt därefter lär man skratta på sig så att man kiknar under cirka en kvart, innan man skräckslaget inser att det är på fullt allvar.
6. Årets värsta rivning
Förra året fick vi hjälp av representanter från Svenska Byggnadsvårdsföreningen att utse 2010-talets (2010-2019) värsta rivningsmarodör för att uppmärksamma Sverige på att det fortfarande rivs många vackra gamla byggnader i vårt land. Detta vill vi fortsätta uppmärksamma så länge hemskheterna fortgår.
SCAs förintande av idyllen Petersvik
Vi har tidigare berättat om kampen för att rädda Petersvik – skärgårdsidyllen längs Sundsvallskusten (klickbar länk). Petersvik var ett mycket omdiskuterat och debatterat område där påkostade sekelskiftesvillor i trä förintades för alltid år 2020. Petersvik blev omnämnt nationellt då de boende tvingades lämna sina hus och vräktes då husen löstes in vid tvångsexproprieringen 2015. Området är ett historiskt syskon till Sundsvalls stenstad som framröstades till “Sveriges vackraste stad” av Arkitekturupproret 2017. Även Sundsvalls vackraste villa “Villa Solbacken” låg här.
I Petersvik byggde flera av stadens mest framträdande personer sina sommarnöjen runt sekelskiftet 1900, många gånger med hög arkitektonisk och hantverksmässig kvalitet. Det var ett välbevarat kulturarv i både personhistoria, trädgårdar och arkitektur, men hela området förstördes totalt under sommaren/hösten 2020. Några enstaka villor har räddats, sålts och skeppats iväg till andra städer, men det mesta revs och naturen plöjdes bort. På platsen har det sedan 1990-talet planerats en logistikterminal för omlastning mellan fartyg, tåg och lastbil. Området kommer nu ersättas av en enorm anläggning på hundratusentals kvadratmeter asfalt och betong som totalt ödelägger det historiska området. Dens tora frågan var om det inte fanns andra mindre attraktiva platser som skulle kunna inhysa en logistikterminal än just Petersvik. Svaret är självklart ja, men den föreslagna anläggningen i Petersvik skulle koppla ihop den befintliga Tunadalshamnen med SCA:s Ortvikens pappersbruk så att transporter däremellan skulle kunna ske på inhägnat område, dvs. utan vägskatt och annan reglering som sker på allmän väg.
Bilden ovanför visar idyllen i Petersvik som den såg ut fram till år 2020. Nedanför ser ni istället hur naturområdet redan är förstört när de sista villorna rivs sönder och samman av ett vinsthungrigt företag.
Rivningen av Kirunakolonin
Vi vill också uppmärksamma rivningen av barnkolonin Kirunakolonin i Laholms kommun som byggdes under 1920-talet. I Kulturmiljö Hallands bebyggelseinventering hade byggnaden fått klass B, det vill säga byggnad av omistligt värde som bör skyddas i detaljplan eller områdesplan. En ansökan om rivning lämnades ändå in och detaljplanen ändrades för att möjliggöra byggandet av 30–50 lägenheter på platsen. Länsstyrelsen påpekade i samrådsredogörelsen att det vore bättre om kommunen arbetade för att bevara och utveckla den gamla Kirunakolonin istället för att riva. Trots stora protester ansåg Samhällsbyggnadskontoret att byggnaden var i för dåligt skick för att bevaras och allt revs år 2020. Genom en renovering hade Kirunakolonin återigen kunnat fungera som en viktig samhällsfunktion med positiva kulturella och sociala värden både för boende och besökare i Mellbystrand. Som vanligt gick snabb vinst före skönhet och snart ser vi istället en ful låda på platsen.
7. Danmarks fulaste nyproduktion (”Danmarks værste nybyggeri”)
I år var det meningen att alla våra syskongrupper, dvs Arkitekturupproret Danmark, Arkitekturupproret Norge och Arkitekturupproret Finland skulle hålla egna Kalkon-tävlingar parallellt med vår. Finland och Norge valde dock att hoppa över då det år 2020 faktiskt inte hade byggts något vackert eller fult där (yeah right). Arkitekturupproret i Danmark har precis som Sverige numera en egen organisation. Det kära grannlandet håller på att förfulas i en rasande fart och de valde därför att återigen köra en egen tävling vilket blir deras andra runda. Vinnare av det danska Kasper Kalkun-priset 2021 (dansk stavning) blev Lilli Gyldenkildes Torv i Horsens (Lilli Gyldenkildes Torv i Horsens kåret som værste byggeri). Bilder på alla nominerade kalkoner finns på danska Arkitekturupprorets hemsida här. Danmark passade också på att utnämna Århus som den stad som är sämst i landet på att bevara sin vackra gamla stadskärna (på danska: Aarhus kåret som dårligste kommune til bybevaring). Förutom att Århus river vackra gamla hus så smäller de också upp fula lådor mitt bland de vackra husen som återstår.
8. Danmarks vackraste nyproduktion (”Danmarks bedste nybyggeri”)
Vinnare av Danmarks vackraste nyproduktion 2021 blev Rækkehusen i Svendborg (Rækkehuse i Svendborg vinder afstemningen om bedste byggeri). Bilder på alla nominerade skönheter finns på danska Arkitekturupprorets hemsida.
Tvåa kom Aabenraa Sydhavn 4, dvs en ny kontorsbyggnad som inte liknar en låda.
Mycket hoppfullt inför kommande års omröstningar
Den stora nyheten i år är att Upplands Väsbys kommun ska bygga klassiskt, vilket var kravet i deras arkitekttävling som nu pågår. Detta är en milstolpe i svensk arkitekturhistoria och man kan verkligen hoppas att fler kommuner följer efter.
Följande hus är ej byggda, men det ser hoppfullt ut inför nästa års tävling 2022.
Kasper Kalkon 2021 i Massmedia
4 feb JönköpingsNytt Nybygge i Jönköping kan utses till fjolårets fulaste: ”Mönstret framkallar flykt- och panikkänslor”
4 feb HelaGotland Hans hus kan bli fulast: ”Gud, så glad jag blir”
6 feb Sveriges Radio P4 Halland kan prisas för både finaste och fulaste byggnad
6 feb Sveriges Radio P4 Kilströms kaj nomierad till Sveriges fulaste byggnad
6 feb Kungsbackaposten kungsbacka kan få pris för finaste och fulaste byggnad (länk ej tillgänglig längre)
7 feb SVT Nyheter Karlskrona har två finalister när fultävling avgörs
9 feb Sveriges Radio P4 Nya MDH – Sveriges fulaste nybygge 2020?
11 feb Sveriges Radio P4 MDH nominerad till både ful- och finpris: ”Insidan som räknas
16 feb Örebro Nyheter Rösta fram fin-priset 2021 – utse 2020 års vackraste nyproduktion
16 feb Göteborgsposten Göteborgsbyggnad kan prisas som snyggaste nybygge – och fulast
16 feb SmålandsTidningen Nya satsningen i Gamla stan kan prisas igen – hyllas som en av Sveriges vackraste
17 feb Jönköpingsposten Arkitekturupproret vill se ett mer klassiskt Jönköping: ”Turister kommer inte hit för att se Spira”
19 feb Spanaren Kalkon eller kvalitet på Lindholmen?
20 feb Hallands Nyheter Gårdsmiljö gillas av Arkitekturupproret
20 feb Örebro Nyheter Är Kulturkvarteret i Örebro 2020 års fulaste hus
20 mar Norra Halland Ingrid Höglind: Fint eller fult?
22 mar Ystads Allehanda Tvärpilen nominerad till pris
25 mar Hallandsposten Nya hotellet blev näst fulaste bygget 2020
25 mar SVT Nyheter Liljevalchs nya konsthall utnämnd till fulaste nybygge
25 mar SVT Nyheter Växjös nya kommunhus prisat som årets lögnaktigaste
25 mar Jönköpingsposten Sveriges fulaste hus korat – här placerar sig ”Skräckhuset” i Jönköping
25 mar Nerikes Allehanda De gillar inte modern arkitektur – placerar Kulturkvarteret bland årets fulaste hus
25 mar HelaGotland Townhouset på Adelsgatan är inte fulast i sverige
25 mar Teller Report Växjö’s new town hall praised as the most false of the year
25 mar Smålandsposten Växjö kommunhus missade priset som Sverige fulaste nybygge
26 mar Blekinge Läns tidning Så gick det för Blekingebygget i arkitekturupproret
26 mar Sydöstran ”Wingårdhs förskräckliga hus”
26 mar VXO News Nya jättebygget prisas – årets lögnaktigaste fake view
27 mar Dagens Nyheter ”Fula hus ett hån mot alla med sinne för skönhet”
28 mar Norra Halland Näst vackraste nybygget
28 mar Sveriges Radio P4 Liljevalchs nya hall är Sveriges fulaste nyproduktion
28 mar Nynäshamnsposten Byggnad i Sorunda bland landets vackraste
28 mar Örebro Nyheter Kulturkvarteret Sveriges femte fulaste byggnad
29 mar TV4 Nyheter Tävlingen avgjord: Här är årets fulaste hus
29 mar Dagens Kalmar Två hus i Kalmar bland de 21 fulaste
29 mar HallandsPosten Mattias Karlsson: En kalkontävling utan djupare tanke eller mening
29 mar MSN Nyheter Tävlingen avgjord: här är årets fulaste hus
29 mar Mitt i Stockholm Arkitekter hissar Kulturhuset – dissar nya Liljevalchs
30 mar KalmarPosten Kalmarbyggnader på mindre hedervärd lista
30 mar KungsbackaPosten Kungsbacka vinner pris i både fulast och finast byggnad
30 mar Norran Tävling om arkitektur: Fulaste husen finns inte i norr
30 mar EskilstunaKuriren Nya campus döms ut – 17:e fulast i landet
4 apr Jämtlands Tidning Prisbelönt byggbolag vill bygga klassiskt i Åre (länk saknas)
4 apr Dalarnas Tidningar Lokala nybyggen lyfts fram som ’Sveriges vackraste’ – pallplats för Hägerman: ”Lagt min själ i det”
4 apr Dalademokraten Lokala nybyggen lyfts fram som ’Sveriges vackraste’ – pallplats för Hägerman: ”Lagt min själ i det”
5 apr Aftonbladet Kritiken mot SVT-profilens bygge: ”Makaber betongkloss”
10 apr Nya Ludvika Tidning Här är ett av de vackraste nybyggena i hela Sverige (länk saknas)
15 apr SVT Nyheter Arkitekturupproret sågar Växjös nybyggda kommunhus
En sak bör nämnas om rivningen av Petersvik i Sundsvall.
Som ni påpekar ligger området mellan den befintliga SCA Tunadals sågverk och Tunadals hamn, och fd. SCA Ortvikens pappersbruk, vilket gjorde placeringen av kombiterminalen logisk för SCA.
Som ni säkert ser så skrev jag ”fd. SCA Ortvikens pappersbruk”. I augusti 2020 beslutade SCA helt oförutsett att lägga ner Sveriges största pappersbruk och i våras, 2021, rullade den sista pappersrullen ur fabriken som nu monteras ner.
SCA kommer att ha kvar lite tillverkning av pappersmassa på området för att komplettera deras stora massafabrik Östrand i Timrå, men kortfattat så finns inte längre behovet av att ”bygga ihop” Tunadals hamn och Ortviken.
SCA kommer garanterat ändå ha nytta av kombiterminalen, i synnerhet som man fått en hel del pengar av kommunen – bara inlösen av husen beräknas ha kostat minst 100 miljoner skattekronor, men en stor del av argumentet utåt för att riva Petersvik och bygga industri på området är borta.
Idag ser området mest ut som något taget ur Mad Max.