Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2025 – Utse 2024 års fulaste nyproduktion!

Den 3 april 2025 presenterar Arkitekturupproret det ökända Kasper Kalkon-priset som tilldelas det senaste årets fulaste nybygge. För tionde året i rad försöker vi vända den förfulande byggtrenden och till slut kanske priset inte behövs längre?

Ta chansen att vara med att utse Sveriges riksförfulare 2025. Bläddra neråt för att se de nominerade. Arkitekturupproret ligger också bakom andra populära omröstningar som har utsett Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader någonsin (2020) Sveriges vackraste byggnader någonsin (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Varje år utses också Sveriges finaste nyproduktion. Skönhet går självklart att mäta!

Kasper Kalkon-priset

Kasper Kalkon-priset är fulpriset som verkligen rörde om i grytan, skakade om arkitekturbranschen i grunden och blev väldigt omtalat i både press, radio och tv när det introducerades 2016 som motpris till Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris. Priset delas ut av Arkitekturupproret, en ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer. Upproret startade i Sverige 2014 och sedan dess har spridits som en löpeld över världen. Klicka här för att se en lista över vilka länder vi finns i idag.

Vi hoppas att kalkontävlingen en dag ska kunna läggas ner, men än så länge försöker Sveriges arkitekter överglänsa varandra i fulhet och därför regnar nomineringarna in varje år.

Arkitekturupprorets pris för vackraste nyproduktion?

Ni kan naturligtvis även rösta om vackraste nyproduktion. För att se kandidaterna, klicka HÄR.

 Missa inte prisutdelningen i Stockholm den 3 april 2025!

Torsdagen den 3 april 2024 17.00 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset samt en hyllning av de vackraste husen under Arkitekturupprorets gala. Årets upplaga är vår mest ambitiösa hittills och äger rum på vackra Aliasteatern i Stockholm.

Inträdet är gratis, och utöver prisutdelningen bjuder vi på musikunderhållning, debatt och mat. En bar finns också på plats. Välkommen till en kväll fylld av arkitektur, engagemang och festlig stämning!

Kasper Kalkon-vinnaren får (betala) priset för en guldfärgad prisbuckla

Vågar 2025 års vinnare bli den första som kommer och tar emot Kasper Kalkon-priset? Redan under det första Kasper Kalkon-priset 2016 fanns prisbucklan “Skaparvånda” som skapades utan vånda av konstnären Mikael Grahn. Vad den föreställer behöver knappast lämnas till fantasin.

Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer arkitekten Le Corbusier korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.
Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar”  lådor.

HÄR kan du rösta i båda tävlingarna!

Sista röstningsdag är 20 mars.

_________________________________________


1. Brf. Pärlan, Lund (öknamn: Brf. Förfäran/Gråsuggan)

På detta bidrag kan du även rösta i kategorin ”fake view”!

Arkitekt: Lyan Arkitekter
Byggherre: OBOS

Är Pärlan i Lund årets fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Under våra tio år med AU har vi sett många opassande namn på diverse estetiskt bristfälliga nybyggen, men detta slår allt. Denna ”Pärla” har precis byggts i Brunnshög utanför Lund, och först hade vi svårt att tro att komplexet ens var färdigbyggt. Det är så fult att det redan i oktober, nästan ett halvår före tävlingens början, uppmärksammades i Sydsvenskan som en potentiell Kalkon-kandidat. Pastischer är ju förbjudna enligt modernisterna, men de lever inte som de lär eftersom denna byggnad för tankarna till diverse andra kalkoner som Brf. Viva i Göteborg och Kongahälla i Kungälv.

Vi har fått många kommentarer som ”det är ju inte färdigt än!” Så vi dubbelkollade på arkitektens hemsida och fick en chock när vi såg hur de stoltserade med sitt FÄRDIGSTÄLLDA projekt. De beskriver detta eländets konung på följande sätt: ”Det är en mångsidig byggnad som upplevs på väldigt olika sätt från olika vyer med ett spel mellan betong, trä och varma kulörer.”  Varma kulörer må kanske inte riktigt stå att finna när man tittar på åbäket, men vi måste faktiskt erkänna att de har rätt i att byggnaden upplevs på helt olika sätt från olika håll: från det första hållet spyr man, från det andra hållet får man migrän och från det tredje hållet får man stroke.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Lyan Arkitekter. De gula panelerna ska föreställa trä, men de har på något ofattbart sätt fått det att se ut som gammal plåt som kontaminerats med diverse mänskliga kroppsvätskor.
När ska svenska arkitekter och byggherrar äntligen fatta att rå betong inte är ett särskilt fördelaktigt materialval? Foto: AU
Nej, byggnaden blir inte vackrare i soligt väder heller. Foto: AU

Naturligtvis såldes detta bygge in med en fake view, som lyckats lura alla beslutsfattare. Årets fake view?

Fake view av Pärlan. Kan detta vara årets fake view?

2. Nya Filmstaden, Uppsala (öknamn)

Arkitekt: Sweco
Byggherre: Arcona

Är nya Filmstaden i Uppsala Sveriges fulaste nybygge 2025? Foto: AU

Denna monsterkub skickades in till oss förra året, när den precis höll på att färdigställas. Uppsala tar verkligen inte hand om sin stadskärna, vilket bland annat den första Kalkon-vinnaren Segerstedthuset, Åhléns-huset, planerna för Flustret och nu även det här åbäket vittnar om. Sveriges äldsta universitetsstad håller tyvärr på att förvandlas till Sveriges förfulningshuvudstad.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: AU
Foto: AU

3. Mimo, Mölndal (öknamn: Screamo)

Arkitekt: Reflex Arkitekter
Byggherre: NCC

Är ”må-bra-kontoret” Mimo Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Förra året var det GoCo (NoGo), och nu detta. Mölndal kan aldrig sluta förse oss med material till denna tävling. Mimo är ett nytt så kallat ”Må-bra-kontor” i Mölndals centrum, men vi mår snarare illa och vill skrika när vi tittar på det (därav öknamnet). Epiteten ”må-bra-kontor” kanske ska förstås som att de som jobbar inuti detta mediokra svarta torn kan må bra genom att slippa se fasaden?

En rolig anekdot om detta bygge är att det egentligen skulle ha tävlat förra året, men byggarbetarna hade inte satt upp alla paneler än, så vi väntade till i år för att slippa få den numera så uttjatade kommentaren ”men den är ju inte helt färdig!” (som om man inte skulle kunna se hur fult det är när det bara är tre fönsterglas kvar att fästa). Otroligt nog sattes de sista bitarna på plats i princip dagen efter att Kalkon-galan ägt rum. De kanske trodde att de på det sättet skulle undkomma nominering? I så fall hade de fel. Vill man slippa nomineras i Kalkon-tävlingen kanske man ska tänka efter innan man smäller upp ett till deprimerande ”landmärke”.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Det enda som är visuellt tilltalande på den här bilden är Pressbyråns logga, eftersom de i alla fall har goda bullar. Foto: AU
Svart torn, vit kub. Noll fantasi, noll innovation, noll originalitet. Foto: AU

4. Hernö Gin Hotell, Härnösand (öknamn: Hernö Svinn Hotel)

På detta bidrag kan du även rösta i kategorin ”fake view”!

Arkitekt: Krook & Tjäder
Byggherre: Hotell Hernö Gin AB

Är Hernö Gin Hotel Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Inte ens lilla Härnösand kommer undan glaskubismen. Det är svårt att greppa varför det här bygget ens behövdes i en så liten stad. Dock är det i slutändan kommunen och samhällsnämnden som är ansvariga för detta, då de inte bara tillät bygget utan även jublade när det faktiskt fick bygglov. Man undrar ju hur många fasad-renoveringar, nya parker och trevliga nybyggda bostadsområden Härnösand hade kunnat ha råd med istället… Men tydligen är en 9 våningar hög glaskub viktigare. A+ i  prioriteringskunskap!

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Inga gröna träd kan rädda denna syn. Foto: AU
Denna makabra glaskub tornar upp sig över landskapet som ett riktigt monster. Foto: Jacob Kihlström

Naturligtvis skapade arkitekterna en ytterst genomskinlig (i dubbel bemärkelse) fake view-rendering för detta hemska bygge, vilket ni själva kan se:

Fake view av Hernö Gin Hotell. Genomskinligt, knappt märkbart, som om molnen penetrerade byggnaden. I verkligheten är det dock våra ögon som penetreras av en motbjudande, gråsvart glaskub. Årets fake view?

5. Kv. Måsholmen, Skärholmen, Stockholm (öknamn: Fängelseskrapan)

Arkitekt: Söderberg Söderberg
Byggherre: Stockholmshem

Är Kv. Måsholmen Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Skärholmen är ett av Stockholms mest utsatta områden, och det har stormat kring denna förort i media den senaste tiden. Det finns mycket som behöver göras för att Skärholmen ska bli ett tryggare område, men detta är tydligen inte prio ett för politikerna. Istället verkar de tro att allt löser sig bara man bygger en skyskrapa med galler som för tankarna till ett fängelse, mitt i centrum. Man skulle kanske kunna tro att syftet är att avskräcka ungdomar från att begå brott genom att låta fängelseskrapans gestalt ohörbart signalera budskapet: ”Det är här ni hamnar om ni inte sköter er!” Men så är det inte, detta är tydligen ett kontors-och bostadshus som ska göra stadsdelen ”mer attraktiv” för allmänheten enligt de ansvariga. Finns det verkligen ingen verklighetsförankring kvar hos dagens byggbolag och stadsplanerare när de på allvar tror att otrygga områden blir bättre bara man ”sätter dem på kartan” med ett ”nytt landmärke”?

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Har arkitekten kollat på för många fängelse-serier? Foto: AU
Foto: AU

6. Fyrtornet & Drivbänken, Hyllie, Malmö (Helan och Halvan)

På detta bidrag kan du även rösta i kategorin ”fake view”!

Arkitekt: Wingårdhs Arkitektkontor
Byggherre: Granitors Properties

Är Fyrtornet & Drivbänken Sveriges fulaste nya byggnadskomplex 2024? Foto: AU

Wingårdhs är återigen högst aktuella i denna tävling med detta ”miljömedvetna” byggnadskomplex som enligt byggherren gjorts helt i trä. Precis som så många andra nybyggen bestående av flera huskroppar, kompletterar dessa två sömnparalys-demoner varandras fulhet på ett uppseendeväckande sätt, som karaktärerna Helan och Halvan kompletterar varandra i galenskap. Ingen kan ignorera detta nya tillskott till stadsdelen Hyllie, hur gärna man än skulle vilja. Här har vi dessutom återigen ett exempel på hur en träfasad kan ge illusionen av rostigt stål. Drivbänken, som är den lägre av de två byggnaderna, ser ut som ett gediget rostpalats i stil med Wingårdhs Göteborgs-bidrag i förra årets tävling, medan Fyrtornet liknar en fyrkantig fågelbur som lämnats på soptippen för att rosta efter att fåglarna dött i den.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: AU

Förutom att rita fula byggnader är Wingårdhs också exceptionellt bra på att skapa vilseledande visionsbilder, så kallade fake views. Nedan kan ni se hur de sålde in detta projekt, och avgöra om resultatet stämmer överens med bilden.

Fake view av byggnadskomplexet Fyrtornet & Drivbänken. Det är som om lianerna som skyddade Törnrosas slott från inkräktare under de hundra åren då alla sov har transporterats till detta ”mästerverk” i Wingårdhs fantasi. Grönska, vilseledande ljudförhållanden och växter som täcker den rostfärgade fasaden präglar denna minst sagt osanningsenliga illustration. Årets fake view?

7. Kv. Hulte 3, Västerås (öknamn: Gråsuggan 2.0)

Arkitekt: Origo Arkitekter
Byggherre: Bostads AB Mimer

Är Kv. Hulte 3 Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU-följare

Detta bidrag fick vi in från en boende i Västerås, som förfärades över dess utseende. Västerås har fått mycket kritik från AU för sin stadsbyggnadsstil, särskilt då denna stad blev mycket utsatt under rivningshistorin och ingen politiker har sedan dess försökt att få staden att bli lite mer trivsam, snarare tvärtom. Detta är bara sorgligt att se, eftersom Västerås faktiskt har potential att bli en trevlig stad med sina vackra parker och charmiga äldre kvarter, för att inte tala om domkyrkan. När ska kommunpolitikerna äntligen inse att en ful stad är en död stad?

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Västerås röstades fram som Sveriges 2:a fulaste stad i AU:s tävling 2020. Om de fortsätter på detta spår kommer den utnämningen tyvärr att bestå. Foto: AU-följare

8. Fabriken, Nacka Strand, Stockholm (öknamn: Depressionsfabriken)

På detta bidrag kan du även rösta i kategorin ”fake view”!

Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Byggherre: Besqab

Är Fabriken Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Kära Stockholm. Kära Nacka. Kära Besqab. VAD ÄR DET HÄR? Är det verkligen detta Nacka Strand behöver? Hur kan man någonsin lyckas designa något så motbjudande? Nacka Strand hade all potential att bli ett vackert område längs vattnet, nu när Sickla Strand redan är förstört. Men istället för att lära sig av grannens misstag väljer man att bygga… det här. Precis som Sickla Station (se bidrag 10 nedan), är detta mörka Mordors torn en sorglig symbol för förstörelsen av Nacka. Det är grått, svart och bara sorgligt. Kanske tänkte planerarna att en betong-inramad innergård skulle vara ett mysigt ställe att hänga på? Tyvärr är det så skräckinjagande att man undrar om de stackars träden, som eventuellt skulle kunna bidra med lite grönska om sommaren, någonsin kommer vilja vakna ur sin vinterdvala när de ser denna vy. Dessutom kommer antalet soltimmar vara kraftigt reducerade då tornet täcker halva innergården.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Innergården präglas av betong, betong och just det, lite mer betong. Mysigt? Foto: AU
Besqabs nybygge i Nacka är verkligen ett riktigt mardrömsverk. Foto: AU

Sjävlklart såldes även detta bygge in med en tvättäkta fake view, för annars hade det väl ändå inte blivit godkänt… eller?

På visionsbilden glänser tornet i kopparfärger i de sista solstrålarnas sken om kvällen. I verkligheten ser det ut som en gammal övergiven kärnreaktor.
En meme kan illustrera diskrepansen perfekt.

9. Smedjan 26, Göteborg (öknamn: Gravstenen)

På detta bidrag kan du även rösta i kategorin ”fake view”!

Arkitekt: Högberg Gillner Arkitektur
Byggherre: 4D Gruppen

Är Smedjan 26 Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Detta monster verkar ha rest sig rakt ur minnena av 60-talsmodernismen och kommit för att terrorisera oss alla. Tredje Långgatan i Göteborg, som innehåller många otroligt vackra klassiska husfasader, har i detta nådens år 2024 ”berikats” med två ”samtidsavtryck” (ungefär som när ett vackert nytt badrumsgolv i marmor berikas med lite spya då 3-åringen dragit hem vinterkräksjukan från förskolan).

Under 1800-talet låg en smedja här. Som en påminnelse om platsens historia skulle det gamla Porthuset, där smedjans kontor låg, få stå kvar. Ja, nu blev det en ytterst liten del av det. En nästan obefintlig del.

Tittar du noga på bilden nedanför ser du att huset är totalt utblåst. Allt är borta, utom en tunn fasad mot gatan – ett tomt skal. Detta trots att byggnaden både var Q- och q1-märkt, vilket innebär att den är kulturhistoriskt skyddad och varken får rivas eller förvanskas.

Det kulturmärkta lilla gatuhuset revs i smyg. Bara ett litet tomt skal lämnades kvar ut mot gatan.
Det nya huset reser sig som en ful gravsten över Porthusets skändade lik. Foto: AU

Idag ser det ut som en havererad begravning. Gravstenen reser sig över Porthusets skändade lik, som ligger kvar ovanför mark. Den enda röst som hörs, kommer från mördarna själva. Med de mest fantasilösa klyschorna hyllar de sitt eget verk:

”Det är gedigen bostadskvalitet med material som är förankrade i platsen och åldras med värdighet. Det är omsorgsfullt balanserade ytterligheter. Högt möter lågt. Hårda material möter varma ytor. Historia flätas samman med vår samtid.”
(Texten är hämtad från hemsidan om projektet).

Vi kan bara hålla med. Hårda material möter varma ytor, som mördarens kalla, hårda kniv möter det stackars mordoffrets varma, mjuka kropp. Och ja, högt möter lågt. Tredje Långgatans högt älskade, tidlösa byggnader möter botteninvån inom svensk stadsbyggnad.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Är detta bottennivån för stadsplanering? Foto: AU
Till höger i bilden ser ni vad det är för typ av byggnader som i övrigt utmärker denna gata. Vila i frid, Tredje Långgatan. Foto: AU

Vi kanske inte ens behöver påpeka vid det här laget att även denna parasit såldes in med en tvättäkta fake view:

Den fruktansvärt respektlösa gråsvarta parasiten såldes in med en visionsbild som visserligen föreställer en parasit, men i alla fall en ljusare sådan. Årets fake view?

10. Sickla Stationshus (öknamn: Höghus-viruset)

Projektanvariga: Nacka kommun & Atrium Ljungberg

Är Sickla Station Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Samtidigt som Atrium Ljungberg är ivriga att få riva så många kulturhistoriskt värdefulla sekelskiftesvillor som möjligt i Sickla, anser de att det är helt acceptabelt att smälla upp ett torn vars färg verkar ha inspirerats av mänsklig avföring. Återigen ett nybygge som är lika högt som det är onödigt. Alla dessa kontorshus och skrapor som smälls upp i rasande fart i hela landet står fortfarande till hälften tomma efter flera år, då hyrorna är extremt höga och endast ett fåtal företag har därför råd att betala för en lokal. Ändå är ”sätta staden på kartan”-febern inom byggbranschen en epidemi som bara vägrar ge vika. Coronavirus-pandemin är numera över, men höghus-viruset är tydligen här för att stanna.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: AU
Foto: AU

11. Brf. Utsikten (öknamn: Byggställningen)

På detta bidrag kan du även rösta i kategorin ”fake view”!

Stad: Borgholm
Arkitekt: Projektbyggaren Teknik Syd
Byggherre: GBJ Bygg

Är Brf. Utsikten Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: Mikael Larsson

Den här byggnaden visar att inte ens lilla Öland är fritt från förfulning. Det här visuella kaoset ser ut som om byggnadsställningarna aldrig tagits bort, trots att det är färdigbyggt. Trapporna på översta våningen liknar brandtrapporna på en gammal skola, färgkombinationen på fasaden är förfärlig och de där mysiga balkongerna som tittar mot en bilväg skulle man ju verkligen vilja sitta på när man dricker sitt morgonkaffe… Men de har i alla fall glasat in dem, så att man inte för för mycket avgaser i ansiktet.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Mikael Larsson
Vill du också bo här? Tack, men nej tack. Foto: Mikael Larsson

Trots det vedervärdiga slutresultatet lyckades dock arkitekten sälja in eländet med en extrem fake view, vilket kanske förklarar varför det godkändes. Ni kan titta på bilden nedan och själva avgöra hur sanningsenlig den är.

Visionsbild av Brf. Utsikten. Vacker himmel, glänsande fasad med ljusa lampor, inga obehagliga färgkontraster, och inga byggställningar så långt ögat kan nå. Årets fake view?

12. Hotell Aiden, Karlstad (öknamn: 4 shades of poop)

Arkitekt: Okänd
Byggherre: 
Best Western Hotels

Är Hotell Aiden i Karlstad Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU-följare

Utan att råka framställa oss som ett gäng galna vuxna som mentalt fastnat i kiss-och bajsåldern, måste vi ändå ge det här bygget ett så smaklöst öknamn, då vår kollegas treåriga dotter vid synen av detta foto utbrast: ”Vad är det där, pappa? Är det ett bajshus?” När Löfbergs Arena i Karlstad skulle få ett nytt hotell lyckades de tyvärr inte designa något mer estetiskt tilltalande än detta. Färgkombinationen påminner ganska entydigt om en enda sak, och detta har vi valt att även illustrera med en meme. Om inte annat så kan det här huset hjälpa oss att hålla koll på vår mag-tarmhälsa!

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Håll koll på din avföring! Meme: AU

13. Godispalatset, Gävle (öknamn: Alkispalatset)

Arkitekt: Arkitektgruppen i Gävle
Byggherre: Gävlegårdarna

Är Godispalatset Sveriges fulaste nybygge 2024? Foto: AU

Godisfabriken är Gävles nya katastrof-område där det varje år smälls upp fulare och fulare nybyggen. Förra året tävlade mobilitetshuset Pralinen i vår Kalkon-tävling, och i år är det dags för grannen Godispalatset. Här har vi återigen ett klassiskt fall där de lyckats få en träfasad att se ut som betong, och balkongerna känns som en hallucination man får på väg hem från puben efter två halvliters-öl, fem Martini och tio tequila-shots (därav öknamnet). Stadskärne-slaktaren Louis Campanello ler säkert i sin grav över denna ”utveckling” av de gamla industriområdena vid vattnet.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Ironiskt nog står Godispalatset granne med förra årets kandidat, rostpalatset Pralinen. Foto: AU
Oavsett hur fin himlen är, kan den inte rädda denna byggnad. Foto: AU

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Milou Ohánovits

Läkarstudent som älskar konst, estetik och skönhet i alla dess former. Född i Budapest, uppvuxen i Kungälvs kommun (sedan 9 års ålder) och bor och studerar i Stockholm. Gotiken är min absoluta favorit-epok inom arkitekturen, tätt följt av jugend/art noveau. Sedan 2022 även prisutdelare och konferencier på Kasper Kalkon-galan.

Ett svar på ”Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2025 – Utse 2024 års fulaste nyproduktion!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.