Den 3 april 2025 presenterade Arkitekturupproret den tionde omgången av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Årets byggnader har nominerats av våra 66 000 följare. Numera har vi flera kategorier i tävlingarna om Sveriges vackraste och fulaste arkitektur. De flesta har nog hört talas om våra populära omröstningar som utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). 2020 utnämndes också Sveriges riksförfulare och Sveriges värsta rivningsmarodör. Skönhet går självklart att mäta vilket årets många röster visar! Klicka här om du vill veta hur det gick i förra årets Kasper Kalkon.

Nu är det officiellt. Här är Sveriges fulaste och finaste nybyggen 2025!
Klicka här för att se en videoinspelning av Kasper Kalkon-prisutdelningen 2025
Se gärna inspelningen från vår arkitekturgala 2025
I år är galan extra ambitiös då vi firar vår tionde prisutdelning. Prisutdelningen sker klockan 17.00 på Aliasteatern i Stockholm. Därefter blir det paneldebatt framför publik klockan 19:00 med namn som Michael Diamant, Nils Freckeus, Ola Andersson, Lars-Anders Johansson och Annica Kvint. Moderator blir Jon Åsberg. Prisutdelningen och debatten sänds live på Bubkes YouTube-kanal. Klicka här för att titta.
Uppdatering: Galan är nu igång och är en succé. Trots en vardag och eftermiddag tog alla 80 sittplatser tog slut innan det hunnit starta. Lägg där till att totalt över 1000 personer satt bänkade framför YouTube




Vet experterna mer om vad som är fint eller fult?
Kan experter bedöma skönhet bättre än vanligt folk? Innan ni får se våra topplistor måste vi berätta att vi nästan nästan varje år har lyckats förutspå Sveriges mest förutsägbara arkitekttävling, dvs Sveriges Arkitekters eget Kasper Salin-pris där enbart arkitektur ritad i klassisk tradition vinner. Husen på vår ful-lista är oftast med på deras fin-lista. 2020 vann betonglådorna Brf Viva (även kallade Brf Snälla Riva) Kasper Kalkonpriset för sin fulhet, men också Kasper Salin-priset för sin skönhet. 2022 förutspådde vi att det nya kulturhuset i Skellefteå skulle vinna Kasper Salin-priset och en månad senare gick Sveriges Arkitekter ut och berättade att just den lådan var nominerad till deras finpris.
2023 valde branschorganisationen Sveriges Arkitekter troligtvis Merkurhuset i Göteborg som vinnare för att peka ett långfinger åt oss i Arkitekturupproret. Dels för att nybygget betydde att delar av det vackra gamla Merkurhuset (uppfört 1898-1899) revs, men också då de valde att prisa ännu en grå tegelklump som smälldes upp på ett känsligt läge bland flera andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. 2025 har Sveriges Arkitekter nominerat tre fyrkantiga lådor. Chockerande nog har de för första gången någonsin också nominerat en rund byggnad via bidraget World of Volvo. Kanske de äntligen har börjat lyssna på andra än sig själva?
1. Resultatet från omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion 2025, dvs Kasper Kalkon-priset
Nedanför följer de fem hus som fick flest röster i årets tävling. Klicka här för att se bilder på samtliga 13 bidrag.
1. Brf. Pärlan, Lund (öknamn: Gråsuggan), med 3080 röster
Stad: Lund
Arkitekt: Brf. Pärlan, Lund
Byggherre: OBOS
Inofficiellt namn: Gråsuggan

Vi har inte haft en så överlägsen vinnare sedan Gert Wingårdh vann Kasper Kalkongalan med tillbyggnaden på Liljevalchs konsthall i Stockholm år 2021. Under våra elva år med Arkitekturupproret har vi sett många opassande namn på diverse estetiskt bristfälliga nybyggen, men Pärlan slår allt. Denna modernisternas ”pärla” har nyligen byggts i Lunds nya stadsdel Brunnshög. Byggnaden är så ful att den redan i oktober 2024, nästan ett halvår före tävlingens början, uppmärksammades i Sydsvenskan som en potentiell Kalkon-kandidat.
Vi bad våra följare komma med ett bättre namn än Pärlan och ”Gråsuggan” slog snabbt igenom som ett klockrent alternativ. Pastischer är ju förbjudna enligt modernisterna, men de lever inte som de lär. Gråa betongbyggnader har vi nu sett masskopieras så många gånger under de senaste 100 åren att byggnaden bör ses som en bakåtsträvande stilkopia. Vet arkitekten ens om att det faktiskt är år 2025 i Sverige och inte år 1963 i Murmansk eller 1972 på Sergels torg? Kasta din monokel och parkera din T-ford. Det är dags att köpa en elbil.

När vi såg de första bilderna hade vi alla svårt att tro att komplexet var färdigbyggt. Många följare kommenterade något i stil med att ”fasaden är nog inte uppsatt ännu!”. Vi dubbelkollade på arkitektens hemsida och fick en chock när vi såg hur de stoltserade med sitt FÄRDIGSTÄLLDA projekt. De beskriver detta eländets konung på följande sätt:
”Det är en mångsidig byggnad som upplevs på väldigt olika sätt från olika vyer med ett spel mellan betong, trä och varma kulörer.”
Varma kulörer må kanske inte riktigt stå att finna när man tittar på åbäket, men vi måste faktiskt erkänna att de har rätt i att byggnaden upplevs på helt olika sätt från olika håll: från det första hållet spyr man, från det andra hållet får man migrän och från det tredje hållet får man en stroke.

Naturligtvis såldes detta nybygge in med en skrattretande fake view, som lyckats lura alla beslutsfattare i Lunds byggnadsnämnd. Jämför verkligheten (ovan) med hur arkitekten sålde in byggnaden till beslutsfattarna (nedan).

För att ingen ska hävda att alla våra bilder är tagna i regnigt väder skickade vi vår egen Michael Diamant på inspektion i februari 2025. Nej, byggnaden är inte vackrare i halvsoligt väder och gråsuggorna hade redan börjat klättra på fasaden vid vårt besök..

Bakom Diamant ser ni spåren till Lunds nya spårväg. Bilden visar den vy som numera möter alla som anländer till Lund norrifrån via spårvagnen. ”Pärlan” är tänkt som en paradbyggnad vid hållplatsen intill det nya Brunnshögstorget och blir stadsdelen Brunnshögs mest centrala plats. Borde man inte se Brunnshögs vackraste byggnad på platsen? Nedanför syns ännu en bild på hur arkitekten sålde in sin byggnad till beslutsfattarna. I hans ena visionsbild är byggnaden brun och i den andra skinande vit. I verkligheten är den gråare än en gråsugga.

Kasper Kalkon-vinnaren får en guldfärgad prisbuckla
Vågar 2025 års vinnare bli den första arkitekt som tar emot Kasper Kalkon-priset? Redan 2016 erbjöds den allra första vinnaren prisbucklan “Skaparvånda”. Den skapades utan vånda av konstnären Mikael Grahn och vad den föreställer behöver knappast lämnas till fantasin. Samtliga arkitekter som har vunnit Kasper Kalkontävlingen har erbjudits vår prisbuckla (t.om Gert Wingårdh). Ingen har dock hittills velat ta emot priset.

2. Kv. Måsholmen, Skärholmen (öknamn: Fängelseskrapan) med 825 röster
Stad: Stockholm
Arkitekt: Söderberg Söderberg
Byggherre: Stockholmshem
Inofficiellt namn: Fängelseskrapan

Skärholmen är ett av Stockholms mest utsatta områden, och det har stormat kring denna förort i media den senaste tiden. Det finns mycket som behöver göras för att Skärholmen ska bli ett tryggare område, men detta är tydligen inte prio ett för politikerna. Istället verkar de tro att allt löser sig bara man bygger en skyskrapa med galler som för tankarna till ett fängelse, mitt i centrum.

Man skulle kanske kunna tro att syftet är att avskräcka ungdomar från att begå brott genom att låta fängelseskrapans gestalt ohörbart signalera budskapet: ”Det är här ni hamnar om ni inte sköter er!” Men så är det inte, detta är tydligen ett kontors-och bostadshus som ska göra stadsdelen ”mer attraktiv” för allmänheten enligt de ansvariga. Finns det verkligen ingen verklighetsförankring kvar hos dagens byggbolag och stadsplanerare när de på allvar tror att otrygga områden blir bättre bara man ”sätter dem på kartan” med ett nytt ”landmärke”?

3. Nya Filmstaden Luxe, Uppsala (öknamn: Fulstaden DeLuxe) med 376 röster
Plats: Uppsala
Arkitekt: Sweco
Byggherre: Arcona
Inofficiellt namn: Fulstaden DeLuxe

Denna monsterkub skickades in till oss förra året, när den precis höll på att färdigställas. Kan man inte ha lite mer fantasi när man ska bygga ett nytt biopalats? Filmer tar ofta tittarna till fantastiska världar, men denna gråa kub är inte särskilt inbjudande.

Det enda som eventuellt ser relativt uthärdligt ut är framsidan med glaspartierna, vilket säger en del om hur ful resten av byggnaden är. Uppsala tar verkligen inte hand om sin stadskärna, vilket bland annat den första Kalkon-vinnaren Segerstedthuset, Åhléns-huset, planerna för Flustret och nu även det här åbäket vittnar om. Sveriges äldsta universitetsstad håller tyvärr på att förvandlas till Sveriges förfulningshuvudstad.

4. Hotell Aiden, Karlstad (öknamn: 4 shades of poop) med 286 röster
Stad: Karlstad
Arkitekt: Okänd (Vågar inte stå för sin skapelse?)
Byggaktör: Best Western Hotels
Inofficiellt namn: 4 shades of poop

Utan att råka framställa oss som ett gäng galna vuxna som mentalt fastnat i kiss-och bajsåldern, måste vi ändå ge det här bygget ett så smaklöst öknamn, då vår kollegas treåriga dotter vid synen av detta foto utbrast: ”Vad är det där, pappa? Är det ett bajshus?” När Löfbergs Arena i Karlstad skulle få ett nytt hotell lyckades de tyvärr inte designa något mer estetiskt tilltalande än detta. Färgkombinationen påminner ganska entydigt om en enda sak, och detta har vi valt att även illustrera med en meme. Om inte annat så kan det här huset hjälpa oss att hålla koll på vår mag-tarmhälsa!

5. Fabriken, Nacka Strand, Stockholm (öknamn: Depressionsfabriken) med 268 röster
Stad: Nacka Strand, Stockholm
Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Byggherre: Besqab
Inofficiellt namn: Depressionsfabriken

Kära Stockholm. Kära Nacka. Kära Besqab. VAD ÄR DET HÄR? Är det verkligen detta Nacka Strand behöver? Hur kan man någonsin lyckas designa något så motbjudande? Nacka Strand hade all potential att bli ett vackert område längs vattnet, nu när Sickla Strand redan är förstört. Men istället för att lära sig av grannens misstag väljer man att bygga… det här.

Precis som Sickla Station (se bidrag 10 nedan), är detta mörka Mordors torn en sorglig symbol för förstörelsen av Nacka. Det är grått, svart och bara sorgligt. Kanske tänkte planerarna att en betong-inramad innergård skulle vara ett mysigt ställe att hänga på? Tyvärr är det så skräckinjagande att man undrar om de stackars träden, som eventuellt skulle kunna bidra med lite grönska om sommaren, någonsin kommer vilja vakna ur sin vinterdvala när de ser denna vy. Dessutom kommer antalet soltimmar vara kraftigt reducerade då tornet täcker halva innergården.
Självklart såldes även detta bygge in med en tvättäkta fake view, för annars hade det väl ändå inte blivit godkänt… eller?

En meme kan illustrera diskrepansen perfekt.

6-13. Hur ser de 11 övriga kalkonhusen ut?
I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
HELA TOPPLISTAN – SVERIGES FULASTE NYA BYGGNADER 2025
Klicka här eller på husen nedanför för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
Övriga placeringar:
6:a – Smedjan 26 i Göteborg (Gravstenen)
7:a – Brf. Utsikten, Borgholm (Byggställningen)
8:a – Kv. Hulte 3 i Västerås (Gråsuggan 2.0)
9:a – Sickla Stationshus i Stockholm (Höghus-viruset)
10:a – Fyrtornet & Drivbänken i Malmö (Helan och Halvan)
11:a – Godispalatset i Gävle (Alkispalatset))
12:a – Mimo i Mölndal (Screamo)
13:a – Hernö Gin Hotell i Härnösand (Hernö Svinn Hotel)

2. Resultatet från omröstningen om Sveriges finaste nyproduktion 2025
1. Nacka Grace, Stockholm, med 2098 röster
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Byggherre: Wallenstam

Nacka Grace är Sveriges vackraste nybygge 2025! När fick Sverige senast se ett helt nybyggt kvarter med hus i glada färger? Nacka Grace är nog det första exemplet under hela 2000-talet och därmed en riktigt värdig vinnare.

I vårt inlägg om kalkontävlingen talas det om gråsuggor. Låt oss använda arkitekternas eget språk och härmed benämna nybyggda Nacka Grace som en färgsprakande fjäril?

Det unika nybygget i Nacka, som för tankarna till PO Hallmans tidlöst vackra Atlasområde, är ett riktigt uppvaknande för alla som tror att det inte går att bygga vackert med prefabricerade element. När man tittar på dessa vackra fasader hade man lika gärna kunnat tro att de stått här i hundra år.

Wallenstam skriver på sin hemsida om projektet:
”I centrala Nacka väcks nu 1920-talets glansperiod till liv. Epoken som kallas Swedish Grace sätter tonen för ett nytt kvarter med karaktäristisk historisk elegans, skapat av arkitekten Brunnberg & Forshed. I 169 hyreslägenheter och 12 lokaler sammanförs nyklassicismens svala estetik med all funktionalitet vi vill ha i dag. Elegans från topp till tå; Askparkett, svarvade lister, mjukt vita väggar i samklang med fjäderlätta färgpaletter och hållbara naturmaterial.”
Nacka Grace bevisar verkligen att det aldrig är försent att börja bygga vackert igen!




2. Majoren 5, Laholm, med 1544 röster
Projektansvarig: Bygg AB Lars Bengtsson & son

Majoren 5, en kulturhistoriskt värdefull byggnad, brann ner i Laholm för ett par år sedan. På grund av det historiska värdet bestämde man sig för att bygga upp huset igen precis som det såg ut innan branden. Målet var att man inte skulle kunna se någon skillnad alls, och detta har lyckats på alla plan. Huset innehåller inga prefabricerade element, endast gediget handarbete som utförts med kärlek och respekt. Hatten av för denna återupplivning av en förlorad kulturskatt!



Laholm utnämns till årets rivningsmarodör
Laholm måste tyvärr också få sig en känga och utnämnas till årets värsta rivningsmarodör. Pittoreska Laholm är en valbevarad med mysiga gator. Det vackra torget är fullt av små gulliga hus i olika färger. Eller åtminstone fram till förra året då det vackert blåa 1800-talshuset i bilden revs.

En tråkig byggnad med en död fasad ska istället smällas upp för att räcka finger åt alla de kvarstående husen. Arkitektfirman Fredblads fyller sitt bankkonto när Laholm förlorar en bit av sin själ. Hur tänkte politikerna i Laholm när de godkände detta? Den som har nominerat Laholm som årets rivningsivrare skriver att arkitekt Fredblad menade att rivningen var okej då bara halva huset var från 1800-talet. 1979 fick det en tillbyggnad och ett nytt utseende.

3. Kv. Snidaren i Varberg, med 756 röster
Arkitekt: CREAM Arkitekter
Byggherre: Derome & Sjöströms Fastigheter

Tyvärr revs några fina sekelskiftesvillor på platsen där Snidaren i Varberg byggdes. Denna förlust kompenseras lite av det faktum att istället för att smälla upp en ful låda, valde fastighetsägaren att låta uppföra ett hus som inspirerats av Linnéstaden i Göteborg med en vacker gul tegelfasad, rundat hörn och karaktäristiska fönster. Varberg är en fin gammal stad vid kusten i Halland som tyvärr också förfulats en del under senare år. Kanske kan Kv. Snidaren vända trenden?

Arkitektens ord om projektet:
”Snidarens arkitektur kan sammanfattas som ett möte mellan modern byggteknik och klassiska stilgrepp. Modern byggteknik tillgodoser krav och behov när det gäller komfort, tillgänglighet, energieffektivitet och hållbarhet. Traditionella stilgrepp som markerad bottenvåning, våningsband, gruppering av fönster och tydligt profilerad takfot bryter upp huset visuellt och hjälper till att ta ner den upplevda skalan.
Hantverksmässigt utförande i tegelutsmyckningar, rundad entré med gedigen träport, smidesbalkonger och en återbrukad granitmur runt den upphöjda förmarken ger ett detaljrikt och välkomnande bemötande för de förbipasserande.”



4. Kv. Modellen 4, Stockholm med 581 röster
Arkitekt: PE Arkitektur & Teknik
Byggherre: Wallfast
Byggentreprenör: MVB

När en gårdsfastighet i vackra Vasastan i Stockholm skulle bebyggas, valde fastighetsägaren att låta uppföra en byggnad som harmoniserar med den omkringliggande bebyggelsen som präglas av jugend och 20-talsklassicism. Detta hus är byggt av massivt trä, men ingen skulle någonsin kunna gissa det där det står mitt i stenstaden. Det här projektet är redan nominerat till Årets Bygge 2025 i Stockholm, så vem vet, det kanske kan vinna två priser i år?

5. Kv. Verket, Uppsala med 415 röster
Arkitekt: KOD Arkitekter
Byggherre: Åke Sundvall & Heba


Dessa nya bostadshus i området Rosendal i södra Uppsala har tagit inspiration från den klassiska byggtraditionen. Med sina antikvita fasader, mansardtak och rymliga balkonger är detta projekt ett välkommet tillskott till stadsbilden i Uppsala. Här bevisas återigen att elegant, tidlös nyproduktion inte alls behöver vara särskilt krånglig att genomföra, man kan åstadkomma estetiskt tilltalande byggnader med enkla principer. Vi önskar verkligen att Uppsala började bygga mer sådant här.

6-8. Hur såg de övriga vackra byggnaderna ut?
I detta inlägg visar vi endast topp 5. Klicka här för att se originalinlägget med bilder på alla bidrag.
Övriga placeringar:
6:a – Vallmohagen i Mariefred
7:a – Tryckeriet i Norrtälje
8:a – Åkeriet i Norrtälje

3. Resultatet från omröstningen om årets Fake View 2025, d.v.s. årets mest bedrägliga visionsbild
Vinnare av årets fake view blev Pärlan eller ”Gråsuggan” med 1561 röster. Alltså samma byggnad som även vann årets Kasper Kalkon.
Övriga placeringar:
2:a – Fyrtornet & Drivbänken
3:a – Brf. Utsikten
4:a – Fabriken, Nacka Strand
5:a – Hernö Gin Hotel
6:a – Smedjan 26
Missade du våra tidigare skönhetstävlingar så kan du läsa om dem här:
Klicka HÄR för att läsa om 2024 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!.