Riga bygger nytt, men ändå vackert.
Vilket land av Sverige och Lettland tror ni skulle vinna kampen om det vackraste nybyggda flerfamiljshuset om man hade VM i arkitektur?
De flesta europeiska länder ligger långt före Sverige inom byggandet av vacker arkitektur. T.o.m. små länder med sämre ekonomi klarar av det, men varför kan inte vi? Riga håller just nu på att bygga nytt och modernt, men med en klassisk touch. Därmed blir det inga kopior utan en helt ny nyskapande stil. Byggnaderna får butiker i bottenplan för att skapa liv och rörelse i området.
Det nya projektet i nordöstra Riga vill återskapa stadsstruktur där det idag är parkeringsplatser. Som de flesta känner till så är Riga rikt på vacker historisk arkitektur men nyproduktionen har tyvärr ofta bestått av lådmodernism de senaste åren. Därför är det mycket positivt att de första trevarna till att bygga storskaligt i klassisk tradition har påbörjats.
Projektet Magdelēnas kvartāls är en del av stadsförnyelsen och har en lågmält klassiskt inspirerad utformning. Området tycks få en delvis trafikseparerad gatustruktur vilket kan förlåtas då Riga är hårt trafikerat och den nya parkeringsplatsen bebyggs troligtvis förr eller senare. Arkitektfirma är Didrihsons arhitekti (http://didrihsonsarhitekti.lv/) och kvarteret beräknas stå färdigt under 2018. Nedanför följer fler bilder varav några är tagna under byggnationen 2018.
Just vad vi pratar om. Man bygger traditionell STAD. Och anpassad till ”The Context”, inte som här ”Fuck the Context”. Eller Le Corbusiers ”Kill the Street”.
Tack Arkitekt upproret!
Fortsätt ifrågasätta och samtidigt visa på att alternativ finns. Trögheten i Sverige finns det säkert många förklarande faktorer till. Sverigeförhandlingen är en källa till oro för kommuninvånare för i den har många kommuner bundit upp sig för ett visst antal bostäder. Hur demokratiskt förankrad är den när politiker och kommuntjänstemän räknat på hur mycket bostäder man kan klämma in på en liten yta? Det sker till följd av en förtätninghysteri som drivs av tvivelaktiga hållbarhetsmotiv.
Boverket har i flera rapporter framhållit bristen på kompetent personal inom kommuners Plan och Byggenheter. Det skedde samtidigt som nya Plan och Bygglagen paradoxalt nog krävde mer service från kommuner till byggherrar. Service blir då framför allt till de som bygger nya bostäder. Befintliga invånare vars rättigheter beskärs betraktas av vissa kommuner anses vara besvärliga invånare som går emot politikens inriktning. I värsta fall stämplas de som rättshaverister. För det har kommunala handläggare lärt sig på kurser. För varje påstådd rättshaverist till medborgare finns en motsvarande på kommunen, för det är vad kursen egentligen gick ut på. Att skapa kommunalt anställda rättshaverister.
Det är inte idag bara ”fuck the context” – det är även ”fuck the citizen”.