Folkrörelsen Arkitekturupproret, med nära 50 000 följare, har nu röstat om Sveriges fulaste stad. Omröstningen började den 21 mars 2018 och avslutades den 21 oktober, den pågick alltså under sex månader. Alla som ville fick vara med och rösta på valfri stad/tätort. Även personer som inte sympatiserar med våra arkitekturfrågor har kunnat delta. Så nu är det officiellt: Sveriges fulaste stad är Borlänge!
Vi vill dock förtydliga att det handlar om Sveriges mest förfulade stadskärna då de flesta städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut så många av de charmiga trähusen och påkostade stenhusen och ersatte dessa med trista lådor. Även de mer förfulade städerna har såklart sin charm, och många har fina naturområden, vackert läge eller spillror av sitt tidigare kulturarv kvar, men omröstningen handlar om helhetsintrycket, med fokus på stadsplanering och arkitektur.
GENVÄG TILL TOPP-LISTAN: Klicka här för en lång lista med hela topp 75.
Omröstningen skedde via Facebook
För er som missade själva tävlingen kan vi kort berätta att omröstningen skedde via en omröstning i vår Facebook-grupp (klicka här för att besöka). För att rösta krävdes ett Facebook-konto. Alla som ville – inkl de som inte delar vår syn på arkitektur – kunde vara med och rösta på valfri stad/tätort, samt även lägga till egna alternativ.
Kl 23:59 den 21 oktober 2018 hade 6.666 (!) röster inkommit. Nej, det är inte ett skämt, det var faktiskt så många. Mörkrets makter kanske ville ge en vink om att de varit med vid förfulningen av dessa tidigare så vackra städer?
Det har redan funnits andra listor på Sveriges fulaste orter, med till exempel Munkfors och Borlänge som tidigare vinnare. Dessa utmärkelser har oftast skapats av enstaka journalister (exempel från Expressen Allt om resor: Sveriges 10 fulaste städer och orter
och ett annat exempel från Expressen som hänvisar till detsannasverige.com)
Arkitekturupproret ville istället se vad som händer när folket får både nominera och rösta om Sveriges fulaste stad!
Vi har redan röstat om Sveriges vackraste stad
Förra året röstade vi om Sveriges vackraste stad . Totalt röstade då över 10 000 personer och vinnare blev Sundsvall. Det visar i alla fall att folk hellre röstar om vackert än om fult, vilket ju är positivt. Den tävlingen fick mycket stor uppmärksamhet i massmedia och avslutades med att Arkitekturupproret delade ut ett diplom inför 15 000 Sundsvallsbor. Efter omröstningen använder Sundsvall till och med ”Sveriges vackraste stad” som sin slogan (läs mer om detta här.)
Vad får vinnaren?
Vinnarstaden kommer att få ett professionellt försköningsförslag ritade av studenter vid INTBAUs skola i klassisk arkitektur under 2019.
Våra beslutsfattare har nu under de senaste 60-70 åren visat oss tillräckligt att vackra städer kan förfulas. Därför visar Arkitekturupproret att fula städer faktiskt kan förskönas också. Verkliga exempel på detta finns faktiskt. De senaste åren har Charleroi av flera medier utsetts till den fulaste staden i Europa. Den trista benämningen har fungerat som en väckarklocka för de ansvariga och flera initiativ har satts igång för att göra staden vacker.
Omröstningsresultat 2018-10-21
Här är den kompletta listan över de städer som fick över 10 röster. De 23 städer som fick fler än 100 röster presenteras närmare med bilder och text längre ner. Därefter följer en analys av röstningsresultatet och sist en lista över omröstningen i media.
Vad säger ni, vann rätt stad?
1. Borlänge (1007 röster)
2. Västerås (779 röster)
3. Hässleholm (319 röster)
4. Umeå (268 röster)
5. Karlskoga (259 röster)
6. Södertälje (227 röster)
7. Flen (180 röster)
8. Borås (163 röster)
9. Ljungby (148 röster)
10. Bollnäs (141 röster)
11. Nässjö (140 röster)
12. Skellefteå (129 röster)
13. Katrineholm (124 röster)
14. Solna (121 röster)
15. Sandviken (114 röster)
16. Oxelösund (112 röster)
17. Eslöv (111 röster)
18. Uddevalla (110 röster)
19. Kramfors (109 röster)
20. Vetlanda (107 röster)
21. Gävle (106 röster)
–– Växjö (106 röster)
22. Eskilstuna (105 röster)
23. Göteborg (99 röster)
24. Malmö (88 röster)
25. Stockholm (78 röster)
26. Mölndal (73 röster)
27. Enköping (67 röster)
28. Örnsköldsvik (61 röster)
29. Skövde (59 röster)
30. Jönköping (56 röster)
31. Köping (54 röster)
32. Luleå (52 röster)
33. Hallsberg (45 röster)
34. Kumla (42 röster)
35. Sundbyberg (41 röster)
36. Filipstad (40 röster)
37. Värnamo (39 röster)
38. Fagersta (37 röster)
39. Grums (36 röster)
40. Karlstad (33 röster)
–– Trelleborg (33 röster)
41. Kiruna (32 röster)
42. Ludvika (31 röster)
––Tranås (31 röster)
43. Huskvarna (28 röster)
–– Degerfors (28 röster)
44. Säffle (27 röster)
45. Haparanda (26 röster)
46. Sveg (25 röster)
47. Nybro (23 röster)
48. Avesta (22 röster)
49. Boxholm (21 röster)
50. Motala (20 röster)
–– Sävsjö (20 röster)
–– Mjölby (20 röster)
51. Lycksele (19 röster)
–– Boden (19 röster)
–– Mellerud (19 röster)
52. Falköping (18 röster)
–– Hedemora (18 röster)
53. Nynäshamn (17 röster)
–– Munkedal (17 röster)
54. Halmstad (16 röster)
–– Piteå (16 röster)
–– Tidaholm (16 röster)
–– Kristinehamn (16 röster)
55. Östhammar (15 röster)
–– Trollhättan (15 röster)
56. Östersund (14 röster)
–– Askersund (14 röster)
57. Oskarshamn (12 röster)
58. Ronneby (10 röster)
–– Kristianstad (10 röster)
–– Falun (10 röster)
Här kommer topp 23 i 2018 års omröstning om Sveriges fulaste stad:
1. Borlänge
Ärligt talat är vi lite överraskade att Borlänge vann över Västerås. I Borlänge finns trots allt kvar några vackra trä- och stenhus längs vissa affärsgator i centrum och man har behållit den låga skalan. Men det märkliga Konsumhuset (nu bibliotek) med dekor i svart och guld och de övriga dominerande lådorna runt Sveatorget förstör totalt den tidigare småstadsidyll man fortfarande kan se spår av. Det externa köpcentret Kupolen, som effektivt dödade handeln och folklivet inne i centrum, har inte heller bidragit till stadens attraktivitet.
Dalarna är ju annars välkänt för sin vackra landsbygd med röda stugor och särpräglade, kuperade natur. Kanske beror resultatet på att det känns värre när förfulning sker i ett av Sveriges vackraste och mest romantiska landskap, som sedan 1800-talet varit landets ”ansikte utåt” och lockat turister från när och fjärran? SIFO fastställde redan förra året att Dalarna är det landskap där minst antal personer anser att staden de bor i är vacker.
Vad en stad blivit utsatt för under hårdindustrialiseringen, rivningsvågen och miljonprogrammet kan den inte rå för, men däremot har stadens styrande, företag och fastighetsägare ett ansvar för vad man gör med dess framtid. Borlänges mest försonande drag, den trivsamt låga skalan, ska nu tyvärr förstöras med 1960-talsinspirerade niovånings punkthus i bästa miljonprogramsstil – som man aldrig trodde skulle kunna återuppväckas igen, 50 år efter att alla var överens om hur ful och dysfunktionell den var förra gången den var på modet. På kommunens hemsida kan man se fler planerade projekt, som inte alla lär försköna staden.
Vill Borlänge ta emot sitt pris i form av försköningsförslag från kompetenta arkitekturstudenter?
2. Västerås
Här hittar vi Sveriges förmodligen mest sönderrivna stadskärna och detta kan vara anledningen till att Västerås ofta beskrivs som landets fulaste stad. Trots Västerås rika historia så beslutade man på 1900-talet att närapå förinta den ursprungliga stadskärnan. Efter rivninghysterin återstår nu bara några ynka kvarter som visar Västerås tidigare charm. Den gamla charmiga stadskärnan ersattes med masskopierade lådor och den dysfunktionella förortsarkitekturen flyttade in mitt i centrum.
Förfulningen pågår dessutom än idag. Så sent som i år 2018 sticker det upp en nybyggd inkräktande lådparasit med en restaurang som förstör hela intrycket av de kvarvarande historiska kvarteren. Dock försökte man 2017 piffa upp Sigmatorget med träd i kruka och några hårda kantiga parksoffor.
Till de boende i Västerås som kanske har tagit illa vid sig av att deras stad pekas ut som en av landets fulaste, vill vi säga att vi är väl medvetna om att det finns några fina gamla kvarter kvar som har sparats i ett hörn och att omgivningarna består av mycket fin natur. Arkitekturupprorets omröstning handlar dock enbart om arkitektur och byggnader. Västerås förlorade sin själ när den vackra stadskärnan revs helt utan vettig anledning. Nu består den av onödigt fula masskopierade lådor i enlighet med modernismens dogmatiska principer och ödesdigra stadsplaneringsexperiment. Vi lider faktiskt av detta i nästan hela Sverige ända sedan 1950-talet, så ni är inte ensamma!
3. Hässleholm
Hässleholm består i princip enbart av fyrkantiga och tråkiga lådor. Det sägs att turisten som åker dit hinner se alla sevärdheter och sedan återvända hem med samma tåg som han kom med. Här går det bra att bo på grund av pendlingsmöjligheterna, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående.
4. Umeå
Samma dag som Sundsvallsbranden den 25 juni 1888, drabbades även Umeå av en brand som nästan ödelade hela staden. Till skillnad från Sundsvall som byggdes upp igen till en stenstad, så byggdes Umeå till stora delar upp till en vacker och pittoresk trästad. Längs de nya bredare gatorna planterades björkar som skulle fungera som brandskydd. Detta ledde till att Umeå än idag kallas för Björkarnas stad. Under rekordåren förvandlades björkarnas stad till lådornas stad. Stora delar av Umeås pittoreska trästad fick stryka på foten när modernisternas förortsarkitektur skulle få sin plats mitt i Umeås hjärta. Rivningshysterin drabbade de flesta svenska städer men i Umeå tog rivningsvågen aldrig slut. Det rivs årligen trähus i Umeå! Att riva kulturhistoriskt värdefulla byggnader förefaller vara en västerbottnisk paradgren.
Om du mot all förmodan skulle tröttna på Sundsvalls stenstad och bestämma dig för att åka till Umeå istället, glöm inte din allergimedicin mot björk och betong. Då är du redo att beskåda den brutala sextiotals-pastischen Väven. I detta nya kulturhus har man lyckats väva ihop modernismens fyrkantiga samtid och fryst ner den till två asymmetriska iskuber staplade på varandra. Välkommen till Norrlands Brasilia* – Umeå.
*Brasilia är ett ökänt huvudstadsexperiment som smälldes upp i ett träsk mitt ute i den brasilianska djungeln. Det består av ett antal urflippade byggprojekt som man har försökt koppla ihop med en dysfunktionell stadsplan.
5. Karlskoga
Alfred Nobels hemstad Karlskoga var en förhandsfavorit i kampen om Sveriges fulaste stad. Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag. Under rivningshysterins rekordår revs så gott som hela den gamla stadskärnan.. Kommunpolitikerna räknade kallt med att Karlskoga skulle tredubbla sin befolkning i samband med Bofors expanderande vapentillverkning. En ny och modernistisk stad uppfördes och motorvägen skär rätt igenom detta tragiska öde. Istället för en tredubbling så sjönk istället invånarantalet stadigt från 1970-talet. Besökare till Karlskoga möts av nästan öde gator och torg som ramas in av sagolikt vackra vyer och natur.
6. Södertälje
”Se Sundbyberg och sedan dö. Möt våren i Södertälje” – sjöng Sven-Bertil Taube. Någon vår har det dock inte varit i Södertälje sedan 1960-talet. Då revs det sista av den fina äldre bebyggelsen som hade överlevt de stadsbränder staden hade drabbats av. Med undantag av stadshotellet och ett par andra vilsna jugendhus som rivningsvågen råkade missa, så rev man också upp den fungerande rutnätsplanen som utformades av Anders Torstensson på 1600-talet. Åker man mot förmodan och besöker Södertälje så kan man i centrum få njuta (?) av en närmast komplett 1960-talsbebyggelse. Som om shoppingbunkern Kringlan mitt i Södertälje inte är ful nog så planerar man dessutom att placera ett par höghus som liknar en trave illa staplade pizzakartonger ovanpå den lika fula Luna-gallerian som ligger mittemot. I Södertälje möts man definitivt inte av våren utan snarare av kalla kåren.
7. Flen
På en tågresa mellan Uppsala och Strängnäs i juni 1942 satt den inkallade Ulf Peder Olrog. På tåget träffade han en kvinna som var på väg hem till Flen. Mötet gav senare inspiration till låten ”Violen från Flen”. Detta möte är av största betydelse för Flen då det tycks vara det enda staden är känd för. Till och med stadsvapnet har violen i sig och någonstans kan man också hitta Violentorget.
Violerna på torget har dock sedan länge vissnat, precis som staden i allmänhet efter att den drabbades av modernismen under 1960- och 70-talet. I det här betonglandskapet kan inga blommor överleva. Det fanns långt gångna planer på att Flen skulle få en rejäl uppfräschning och nya shoppingcenter i samband med byggboomen under slutet av 1990-talet. Istället kom finanskrisen och grusade hoppet för stackars Flen. I flera år gapade stora betongskelett tomma och förfulade ännu mer innan någon fick råd att bygga färdigt de redan påbörjade husen.
Den enda ljusningen som kanske kan muntra upp stämningen en aning för de som bor i Flen, är att där tillverkas det glass och så finns även ett systembolag. Här på YouTube lägger privatpersoner upp sina filmade intryck från Flen. Och Flens kommun inleder sin reklamfilm för Flen med att tala om hur fort det går att ta sig dit (och därifrån). Fokuset ligger på stadens enda vackra hus – det gamla stationshuset. Sedan klipper man in en massa glada människor i bilden av en folktom stad och visar vyer från de vackra delarna av kommunen (som alltså inte är själva Flen).
8. Borås
Enligt ryktet vill Borås byta namn till Boxås eller Lådås. Jämförelsebilden nedanför säger allt, och visar hur Borås har kunnat hamna så högt uppe i ful-ligan. Huset i mitten visar tydligt den 1960-talsarkitektur som ännu idag kopieras om och om igen av de modernistiskt indoktrinerade och totalt fantasibefriade arkitekterna och byggbolagen. Den en gång så mysiga stadskärnan i Borås var full med vackra landshövdingehus, i göteborgsk stil. Idag är nästan alla förintade och ersatta med monotona lådor. Den enda anledningen till att Borås inte ligger längre upp i denna lista bör vara att några enstaka vackra gamla hus faktiskt finns kvar. Rådhuset och ett fåtal räddade trähus kan dock inte motverka att helhetsintrycket ändå bara blir kaos…
Borås är också ökänt för att ha gjort det alla andra städer nästan gjorde men stoppade i sista sekund när beslutsfattarna kom till sans. I Borås drogs nämligen motorvägen rakt in i gamla stan. Borås lärde sig aldrig något av 1960-talets rivningsraseri. Trots protester så lät man så sent som 1983 riva den oerhört vackra och omtyckta teatern. Istället gavs den ökände arkitekten Gert Wingårdh fria tyglar att gå lös i Borås. Han valde då att smälla upp ett förfärligt plåtskrälle, som det sägs att inte ens Darth Vader tycker om.
9. Ljungby
Många städer har brunnit ner, men medan Sundsvall drog vinstlotten då staden råkade brinna ner mitt under nyrenässansen, drog Ljungby istället nitlotten och kammade hem en ”stadssanering” i sann Vällingbyanda. Den 4 juli 1953 fick invånare i den lilla pittoreska trästaden Ljungby se sin älskade stadskärna slukas av elden. Som av ett under hade några byggnader längs torget klarat sig. Ett av dem var det anrika Hotel Continental. Det hindrade dock inte de styrande i Ljungby från att släcka det sista av stadens själ. Hotell Continental revs och på platsen står idag Hotell Terazza; ett brutalistiskt betongkomplex som ber besökaren att fara till varmare breddgrader. Dock nöjde man sig inte där. Ljungby skulle också få sin beskärda del av utomjordiskt besök. Precis bredvid Hotell Terazza har ett gigantiskt rymdskepp, vid namn Köpcenter Månen, landat . Månlandningar var inne på sextiotalet och tydligen så pass högt prioriterat i Ljungby att ett helt kvarter fick stryka på foten. Den lokale konstnären Sven Ljungberg såg i sista sekund till att måla av de dömda husen. Kanske kan dessa målningar användas till en framtida rekonstruktion av centrum nu när människan siktar mot planeten Mars?
10. Bollnäs
Det är ingen hemlighet att den världsberömda skönheten Victoria Silvstedt kommer från Bollnäs. Då måste väl staden också vara vacker? Njae…
Bollnäs är dessutom känd för ytterligare en sak, nämligen torget som försvann. År 2008 sålde kommunpolitikerna Bollnäs enda torg för en spottstyver till ett privat företag som skulle bygga en galleria. Något år senare var man tvungen att riva och frakta bort allt som fanns kvar på torget. Nu står man där med en 2 700 kvadratmeter dammig grusplan mitt i centrum. Hela affären gick så snabbt, men finanskrisen kom och stjälpte alla stora planer. Ingen på kommunen varken kan eller vill berätta vem som såg till att allt som fanns på torget bara försvann den där mörka novembernatten. Det finns heller ingen dokumentation om detta.
Hur Bollnäs ser ut går knappast att beskriva för det finns inget att se på. Men bilden nedan ska enligt utsago vara nämnda Bollnäs centrala delar, med någon form av svåridentifierade byggnader runt en yta som lär vara det som en gång var ett torg men som nu ingen riktigt vet vad det ska föreställa.
11. Nässjö
Ingen av oss i Arkitekturupprorets arbetsgrupp har varit i näsans stad, men vi litar på antalet röster och undrar om någon av våra medlemmar kanske kan berätta mer om stadskärnans utseende? Bild-googlar man staden hittar man först och främst bilder på betonglådor, men också på den s.k Näs-sjön som ser riktigt mysig ut. Denna tävling handlar dock om arkitektur och inte om vacker natur (det får någon annan rösta om). Fram till att någon lokalbo hör av sig med en redogörelse får ni nöja er med bilden nedanför som verkar visa hur statyerna i staden försöker undfly stadens förmodligen många betonglådor. Kanske behöver vi inte skriva mer än så här?
12. Skellefteå
Vi besökte Skellefteå för några år sedan och förundrades över att hela stadskärnan kändes som en förort från 1960-talet. Trots att solen sken var stadskärnan helt död och vi undrade om det kanske var hockey på TV. Vi promenerade runt en stund och upptäckte till slut ett vackert gammalt trähus med en mysig innergård. Trähuset kändes oerhört malplacerat bland betonglådorna, men det visade sig att detta var det sista kvarvarande huset från det vackra gamla Skellefteå. Trähusets innergård var för övrigt fullsmockad med fikasugna lokalbor. Det gäller tydligen att väl utnyttja den allra sista spillran av skönhet i en annars så ful stadskärna som Skellefteå har. När man besöker Skellefteå står det helt klart att rivningar är en västerbottnisk paradgren. Precis som storebror Umeå har Skellefteå sett till att utradera sin gamla stadskärna.
På det så kallade Möjligheternas torg reser sig fallossymbolen ”Lyftet” mitt i betongöknen. Något lyft blev detta förstås inte för Skellefteå. Granitsnoppen står dessutom i en fontän som man först glömde att koppla in vatten och avlopp på. Nu kröner detta kostsamma jippo en yta som förmodligen är ett av Sveriges fulaste torg genom alla tider. Som vanligt när modernistisk konst och arkitektur bedöms av dess fåtal beundrare så haglar flosklerna sjukligt friskt. En enhällig jury krystade vid invigningen 1995 fram denna motivering:
”Lyftet har ett spännande och fantasifullt formspråk. Skulpturen samlar med sin musikaliska lekfullhet krafterna i torgets strama arbetsyta, kioskens starka form och effektpelarnas resning. Förslaget motsvarar juryns högt ställda förväntningar och krav samt tillför torget ytterligare en dimension utan att inverka på torget som fri yta. Fontänen äger dessutom ett jordnära och mänskligt uttryck.”
Inte särskilt överraskande gick floskelgeneratorn för högtryck även under 1960- och 70-talet, när man med ett liknande fikonspråk motiverade utplånandet av resterna av Skellefteå. Precis som i övriga Sverige så mottogs modernisternas ensidiga skönmålningar som en frälsning av de hänförda och lättlurade kommunpolitikerna. Stadens attraktiva och kulturhistoriskt värdefulla trähus byttes ut mot likriktade boxar, skyttevärn, oljetankar, skokartonger och sockerlådor. Kanske skulle det vara bättre om SAIK:s supportrar fick ta över stadsplaneringen istället? Nåväl, den gamla kyrkbyn någon kilometer från stadskärnan överlevde faktiskt rivningshysterin. Rivningsarkitekter och modernistiska stadsplanerare vågar sällan riva kyrkor och andra församlingsbyggnader.
13. Katrineholm
Katrineholm byggdes upp som mötesstation för den västra och södra stambanan. Eftersom de stora godsägarna inte ville lämna ifrån sig någon bra mark byggdes staden i ett ogästvänligt träsk. Detta till trots uppfördes kring förra sekelskiftet en trädgårdsstad med prunkande trädgårdar. Snart skulle dock det gamla ge vika för den växande arbetarstadens behov och tidens funktionalistiska ideal. I stort sett allt det gamla revs för att ersättas av lamellhus och punkthus i narkolepsiframkallande stil. Under 1980-talet fortsatte kommunstyrelseordförande Göran Persson och en lägligt uppkommen stadsbrand ödeläggelsen.
Efter att nästan all handel under slutet av 1990-talet flyttade till ett gammalt industriområde i stadens utkant upphörde med detta alla spår av naturligt liv i stadens centrum. Däremot kan Katrineholm stoltsera med en svunnen storhetstid som bandymetropol, som inte många levande minns längre. Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus låter också riktigt flott och bodde minsann inte självaste Christer Pettersson ett tag i Katrineholm? Många utomstående har bytt tåg på Katrineholms station, medan andra har klivit på ett tåg där med förhoppningen om att aldrig behöva sätta sin fot där igen.
14. Solna
Lyckliga gatan finns inte mer utan har ersatts av glas och betong. Vi som författar detta blogginlägg har nu fått lära oss att Solna är en egen stad trots att den ligger på gångavstånd från Stockholm. Vi lät därför en Solnabo sammanfatta vad det är som gör att just Solna borde röstas fram till Sveriges fulaste stad. Så här skriver hon:
När det vackra gamla Hagalund (lyckliga gatan) revs ersattes allt med blåa lådor (Blåkulla). Vidare skar de upp stan med stora bil-leder så att gatorna i Råsunda kippar efter andan. Råsunda fotbollsstadium från femtiotalet revs nyss och platsen har självklart ersatts av ännu fler höga glaslådor. Ruskigt är bara förnamnet om man gillar hemtrevliga kvarter där människor kan mötas. Råstasjön med unika fågelarter ser idag ut som en liten damm. Vi avslutar med att publicera en bild på Solna centrum. En stads mest centrala del ska väl också vara dess vackraste?
15. Sandviken
Sandviken har fått många röster, men vi som författar detta blogginlägg har aldrig satt vår fot där. Det är en ung stad (grundad 1862) och har därför ingen f.d. vacker, men sönderriven medeltida stadskärna att sörja. Är detta Gästriklands egen version av Hässleholm, d.v.s. en pendelort för de som arbetar i städer med mer liv? Via Googles funktion gatuvy så upptäcker man snabbt att stadskärnan inte har en enda vacker byggnad och bilderna nedanför visar en trolig anledning till de många rösterna. Först ser ni den ”pittoreska” gågatan och under den en bild på kommunens egen vision av hur det mysiga Drottningtorget ska förädlas och öppnas upp för att skapa mer liv och rörelse. Detta är en av ”flera satsningar som kommunen gör för ett mer öppet och tillgängligt centrum”. Tror ni på allvar att denna spännande nya mötesplats kommer att bli det som lockar den första turisten någonsin till Sandviken?
16. Oxelösund
Oxelösund är kanske det bästa exemplet på hur det går när modernisterna får löpa linan ut. Oxelösund växte i samband med att järnverket kom till staden tillsammans med EPA, Domus och Tempo. Kommunpolitikerna fick storhetsvansinne och rev hela den gamla bebyggelsen. Kvar finns blott ett litet torp. Det drogs även en tvåfilig motorväg från Nyköping, som idag är lika lite trafikerad som ett motsvarande vägbygge någonstans i ett öde Nordkorea. Om man mot all förmodan ändå kör på just denna väg och svänger av mot centrum, så vänder man lika snabbt igen i skräck efter att ha sett Järntorget. Sedan letar man förvirrat vidare efter ett centrum i tron att det måste ligga någon annanstans. Helt plötsligt uppenbarar sig en hiskelig kyrka. Sankt Botvids kyrka, som är så anskrämlig att den direkt för tankarna till helvetet. Då kör man av vägen…
17. Eslöv
Eslöv är för evigt förknippad som Sveriges tråkigaste stad. Detta skriver vi mer om längre upp. Stadens skönhet hade vi dock ingen koll på och valde därför att göra ett studiebesök allt eftersom de många rösterna har trillat in på staden. Eslöv är en lillebror till Hässleholm, d.v.s. ett ställe man endast bor på för att pendla till vackrare städer. De flesta gamla byggnader är rivna och även om här finns några enstaka guldkorn så är de för få för att väga upp mot alla intetsägande bruna lådor. Det kändes ju inte heller så välkomnande att det första man såg som turist var en stor graffitti med orden ”Eslöv Sug Röv” (se bild under). Enligt uppgift har kommunen inte gjort något åt detta klotter trots att det är precis intill tågstationen och trots att det har gått flera månader. Staden har för länge sedan gett upp hoppet om skönhet och diskuterar istället en eventuell rivning av det ganska fina hotellet ”Sten Stenssons”. Nåja Eslöv har ju åtminstone sitt mysiga leksaksmuseum där man kan se en modell av hur staden önskar att den hade sett ut. (se bild under).
18. Uddevalla
Uddevalla skulle kunna ha varit en av Sveriges vackraste städer. Trots detta revs den bohuslänska pärlan så gott som helt. Ur rivningsdammet reste sig en betongöken. Efter den misslyckade återuppbyggnaden byggdes även Torp, ett köpcentrum dit alla Uddevalla-bor nu mer åker för att konsumera. Under tiden står den anrika trästaden tom och ödslig. Alla verkar till vilket pris som helst vilja undvika att vistas i innerstaden.
19. Kramfors
Kramfors är en liten ort med anor från 1700-talet. En stad började växa fram i slutet av 1800-talet och i tätorten bor det idag ca 7 000. Staden drabbades på 60-talet av den epidemi vi kallar för rivningshysterin. Kramfors centrum, som tidigare bestod av charmiga trähus med snickarglädje, revs och ersattes av… japp, ni gissade rätt: fula betonglådor! På stadens torg finns idag bara ett historiskt vackert trähus kvar. Nyligen beslutades att det ska byggas nytt i centrum. Detta är något som inte gjorts på flera år och kommunen var överlycklig att någon ville bygga i Kramfors. Istället för att försöka försköna centrum genom att knyta an till den enda äldre träbyggnaden så för man upp en intetsägande låda. Det är tur att vackra Höga Kusten ligger nära till hands när modernismens förfulande tentakler når ända in de mindre städerna på landsbygden. När man lämnar Kramfors har man nämligen ingen lust att ge staden en innerlig kram.
20. Vetlanda
Alla kanske inte har läst Bibeln men de flesta har nog hört talas om Babels torn. Det som de flesta inte känner till är att detta torn i själva verket ligger i Vetlanda. Ett brunt asymmetriskt kommunhus som är totalt överdimensionerat sett till stadens storlek. Vetlanda drabbades hårt av rivningsvågen och i centrum går knappt att hitta ett hus byggt innan 1950. Babels torn var ju, enligt Bibeln tänkt, att sträcka sig ända upp till himlen. I Vetlanda verkar upp vara ner och ner var upp. Akta er, snart kommer Lucifer och river ert modernistiska experiment en gång till.
21. (delad) Gävle
Gävle hade kunnat vara en av Sveriges vackraste städer. I samband med stadsbranden 1869 försvann nästan all den gamla trähusbebyggelsen, men Gävle byggdes upp igen med pampiga stenhus. På 1950-talet hemsöktes staden av en man vid namn Louis Campanello. Han såg till att minst häften av alla fina gamla hus förintades innan han fortsatte sin rivningsturné i Göteborg. Gävle är ett av de sorgligaste kapitlen i svensk rivningshistoria. Stora delar av Gävle är totalförstört och istället för att göra någonting åt den sargade stadskärnan så bränner man istället en harmlös halmbock en gång om året. Tolka detta hur som helst, trots uppmärksamheten som bocken får så finns det ändå inget konkret som kan locka besökare till Norrlands äldsta stad.
21. (delad) Växjö
En av oss som författar detta inlägg har bott i Växjö, men var tvungen att flytta därifrån på grund av all den fula arkitekturen. Staden går ibland under benämningen ”lilla Västerås” eftersom både historiken och den gamla stadskärnan har/hade en del likheter med Västerås. Växjö drabbades av ungefär lika omfattande rivningshysteri som Västerås, men här var det först och främst trähus som strök med även om en hel del pampiga stenbyggnader också revs. Få yngre Växjöbor har någon aning om att staden är gammal och det är ju förståeligt när man går promenerar runt i stadskärnan som för det mesta inte känns en dag äldre än år 1960. Snarare är det väl så att man blir förvånad över de där 1-2 trähusen som ligger kvar i stadskärnan då de idag känns så malplacerade. Nåja, man kan ju alltid vandra runt sjöarna eller i skogen, men denna tävling handlar om arkitektur. Det är bara att hålla tummarna för att Sundebys nya arkitektur ska rädda staden från sin fulhet.
22. Eskilstuna
”Jag är född i en spökstad” sjunger Eskilstunabandet Kent i en av sina låtar. Skrev de kanske den låten sittande i den enorma kyrkan som påminner om ett kärnkraftsverk? Den en gång så ståtliga stålstaden jämnades med marken av kommunpolitiker med megalomani. Hela kvarteret Vestalen, kantad av vacker småskalig klassisk arkitektur, köptes upp för att sedan riva det. Den som tror på spöken bör åka till Eskilstuna för att få bevis på dess existens och föra den parapsykologiska forskningen framåt. I de byggnader som revs i Eskilstuna, lär de döda gå igen i de gråa betongvaruhusen, ursinniga över det öde denna vackra stad mötte. Den lilla ”gamla staden” överlevde som ett under, men självklart skulle bilvägen dras rakt igenom det f.d marknadstorget. Arma spöken må gå igen, men tills oss levande som varit här kommer vi alla fram till slutsatsen: Åk aldrig hit igen…
Analys: vad utmärker Sveriges fulaste städer?
Vad är det som gör att just dessa städer hamnar i topp? Saknas det något som finns i vackra städer, och förekommer det extra mycket av något annat? Vilken arkitektur dominerar i dessa städer? En tydlig tendens är att de städer som kom högst i omröstningen också var de som drabbades hårt av rivningshysterin och är platsen där den modernistiska 1960-talsarkitekturen tillåtits dominera stadskärnan.
Samtidigt kan vi då titta på vinnarna i vår tävling om Sveriges vackraste stad – där var det nämligen precis tvärtom. Förenklat kan man säga att ju mer arkitektur i den modernistisk stil och dito områdesplanering, desto fulare anses staden. Ju mer i förmodernistisk, även kallat klassisk, arkitektur och stadsplanering, desto vackrare anses den. Detta stämmer väldigt väl med tidigare preferensstudier, miljöpsykologiska undersökningar och informella omröstningar i dags- och lokalpressen (se omröstningar visar vad folk uppskattar).
Att det ser ut så ingen slump. På 1930-talet bestämde sig arkitekter och byggherrar för att överge den klassiska arkitekturens principer. Principer som människan under tusentals år har utvecklat för att skapa upplevd skönhet. Med den industriella revolutionen följde en stor tilltro till maskinen och till följd av denna utvecklades modernismen som en ideologi, stadsplaneringsideal och arkitekturstil. Detaljer också ansågs vara sentimentalt krimskrams och känslor irrationella störningsmoment. De mjuka värdena skulle rationaliseras bort och diskussioner om skönhet förlöjligades. Arkitekturen skulle inte längre utformas utefter plats utan istället uttrycka en subjektiv tolkning av ”vår tid”. Att bygga vidare på och utveckla befintlig kunskap inom arkitekturen blev tabu. Tyvärr lever dessa tankar kvar än idag och fyrkantiga, anonyma lådor fortsätter dominera när det byggs nytt. Det finns, inte minst med tanke på vår utökade kunskap inom miljöpsykologi, anledning att ifrågasätta dessa hundra år gamla tankar och dogmer.
Den svenska arkitektbranschen har alltid hävdat att skönhet inte går att mäta. Arkitekturupproret menar att det är fullt möjligt och att det har gjorts åtskilliga gånger, men att arkitektbranschen inte vill veta av dessa undersökningar. Skönhet går faktiskt att mäta. Se vår sida med samlad forskning om skönhet och miljöpsykologi, samt Nikos Salingaros matematiska Principer för harmoni.
Men modernistiska arkitekter och stadsplanerare föredrar alltjämt sina inpräntade tokideologier och tirader av substanslösa klyschor, framför evidensbaserade fakta.
Alla städer med över 10 röster bör samla ihop sin byggnadsnämnd till ett krismöte. Kanske är det dags att börja bygga något vackert istället för att masskopiera samma lådor som har gjorts i nära 100 år? Lär av städerna från förra årets tävling om Sveriges vackraste stad.
Sverige fulaste stad, inte den tråkigaste!
Då vissa läsare tycks ha missat denna viktiga punkt upprepar vi här ännu en gång och förtydligar att vi såg detta som en tävling om Sveriges mest förfulade stadskärna, då nästan alla Sveriges städer var vackra fram till att rivningshysterins lådmodernister rev ut det vackra och ersatte allt med trista lådor. Även våra fulstäder har så klart sin charm, och många har fina naturområden och/eller spillror av sin tidigare vackra bebyggelse kvar, men omröstningen handlar om helhetsintrycket, med fokus på stadsplanering och arkitektur.
I ett tv-program på 1970-talet hivade reseskildraren Hans Ostelius ur sig något om att månens karghet är tråkigare än till och med Eslöv. I efterhand ska han ha kommenterat sitt uttalande genom orden ”Sa jag verkligen Eslöv? Jag menade Landskrona”. Skadan var dock redan skedd då Eslöv än idag brottas med begreppet ”Sveriges tråkigaste stad”. Här en artikel om Eslövs spännande historia.
1984 påstod Jan Guillou i tv att Köping var Sveriges tråkigaste stad. Detta ledde till att mångsysslaren Hasse P skulle motbevisa ”de jävlarna” genom att servera världens längsta smörgåstårta. Sårad lokalpatriotism bidrog också till skapandet av tv-serien ”I en annan del av Köping” och nu senast långfilmen om den nämnde ”Tårtgeneralen”.
Hur gott det än är med smörgåstårta så är dessa tragiska händelser inget som Arkitekturupproret vill utsätta någon stads invånare för. Vi vill därför om och om igen poängtera att det inte är Sveriges tråkigaste stad som koras, utan Sveriges fulaste! Det är enbart byggnadernas estetik som bedöms och inte dess invånare, kultur, näringsliv eller historia. Vi vill att den som är intresserad ska kunna se att det finns ett mönster i detta och därigenom förstå vad som gör att vissa städer uppfattas som fula och vissa som vackra.
Snart dags för Sveriges fulaste och vackraste nyproduktion
Våra omröstningar har både gillats och ogillats, men de har varit mycket populära och är samtidigt ett sätt att visa vad folk generellt anser är vackert och fult. Snart är det dags att rösta fram 2018 års fulaste nyproduktion till det årliga Kasper Kalkon-priset samt årets vackraste nyproduktion till vårt kommande finpris.
Stay tuned!
Omröstningen i media
21/3 Vestmanlands Läns Tidning: Arkitekturupproret vill ha din röst: Är Västerås landets fulaste stad?
21/3 SR P4 Västmanland: Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Sigvald Freylander intervjuas
21/3 SR P4 Västmanland: Historiker om att Västerås nominerats till en av Sveriges fulaste städer
21/3 SR P4 Dalarna: Arkitekturupproret: Borlänge Sveriges fulaste stad – Martin Landhage intervjuas
21/3 Lokaltidningen Södertälje: Är Södertälje landets fulaste stad?
23/3 SR P4 Stockholm: Fulast i länet? Om nomineringen av Södertälje
23/3 Aftonbladet: Västerås nominerad till landets fulaste stad
23/3 Lokaltidningen Hässleholm: Hässleholm nominerad till Sveriges fulaste stad
24/3 SVT Nyheter Sörmland: Två sörmländska städer kan få pris som Sveriges fulaste
24/3 Södermanlands Nyheter: Oxelösund kan bli fulast i Sverige
26/3 Västerås Tidning: ”Vi vill visa det vackra i vårt Västerås”
27/3 Lokaltidningen Södertälje: Politikerna sågar nomineringen till Sveriges fulaste stad: ”Oförskämt – Södertälje är en pärla”
27/3 SVT Nyheter Gävleborg: Gävle – Sveriges fulaste stad?
27/3 Nerikes Allehanda: Karlskoga – en av favoriterna till Sveriges fulaste stad: ”Motorvägen skär rätt igenom detta tragiska öde”
27/3 Nya Wermlands-Tidningen m.fl.: Karlskoga röstas fram som fulast i Sverige – Henrik Algotsson intervjuas
37/3 Borlänge kommun på Youtube: Borlänge – Sveriges fulaste stad?
28/3 Nya Wermlands-Tidningen m.fl.: Stort kulturvärde i Karlskoga
29/3 SR P4 Värmland: Är Karlskoga Sveriges fulaste stad? – Henrik Algotsson intervjuas
29/3 SR P4 Örebro: Är Karlskoga Sveriges fulaste stad? (kortare version av ovan)
30/7 Borås DLY: Borås – Sveriges åttonde fulaste stad
31/3 Södermanlands Nyheter: Arkitekt: Nej, Oxelösund är inte fulast i landet!
1/4 Arbetarbladet: Är Gävle Sveriges fulaste stad? Svenska folket uppmanas rösta
3/4 Land: Sveriges ”fulaste stad” ska utses – väcker ont blod
3/4 Norra Skåne: På spaning efter stadens vackraste hus
4/4 Kristianstadsbladet: Hässleholm kan få pris för fulaste stadskärna
6/4 Södermanlands Nyheter: Oxelösund i topp – kan bli fulast i Sverige
9/4 Eskilstuna-Kuriren: Flen kan vara Sveriges fulaste stad
10/4 Eskilstuna-Kuriren: Fotoklubben: Flen är en vacker stad!
10/4 VLT: Protest mot att Västerås är fult – Pär Anders har skrivit en kärlekslåt
11/4 Expressen: Nu ska Sveriges ”fulaste” stad koras
11/4 Dalarnas Tidningar: Nu ska Sveriges fulaste stad koras – kan bli Borlänge
12/4 Smålänningen: Ljungby – bland Sveriges fulaste städer?
12/4 Hela Hälsingland: Bollnäs kan utses till Sveriges fulaste stad – igen: ”Jag ser inte alls det fula”
13/4 Smålänningen: Motreaktion på att Ljungby ligger högt i fulaste stad-omröstning
13/4 Vestmanlands Läns Tidning: Stadsarkitekt får nobben – trots att alla partier vill ha en vackrare stad
15/4 Expressen: Därför borde Malmö koras som Sveriges fulaste stad
15/4 Nyheter24 Trelleborg: Trelleborg kan röstas fram till Sveriges fulaste stad
15/4 Nyheter24: Vilken plats vinner tävlingen och blir Sveriges fulaste stad?
16/4 Eskilstuna-Kuriren: Insändare: Vinner Flen tävlingen Sveriges fulaste stad?
17/4 Smålänningen: Gunnarson säger nej till skönhetsråd
18/4 Vetlanda-Posten: Nässjös stadskärna kan vara Sveriges fulaste
18/4 Aspiranten: Sveriges fulaste stad ska utses – Umeå med i toppen Erik Norin intervjuas
19/4 Smålandsnytt.se: Ingen röst på Lidköping. Än.
19/4 Breaking News, Kanal 5: ”Stockholmare pissar på Borlänge”
19/4 Aftonbladet: Gustaf Noréns utbrott i Breaking news: ”Ni pissar på Borlänge”
19/4 Smålands Dagblad: ”Jag brukar tala om hur fint Nässjö verkligen är”
19/4 Skaraborgs läns tidning: Skara i föga smickrande startfält
20/4 Aftonbladet TV: Improvisationsteater framför: “Ni pissar på Borlänge”
20/4 branschaktuellt.se: Förre rockstjärnan rasar över arkitekturtävling
20/4 SR P4 Jönköping: Är Nässjö Sveriges fulaste stad?
26/4 VLT: Staden ned på knä för byggbolagen
27/4 Borlänge kommun, YouTube-video: ”Borlänge – Sveriges fulaste stad?”
27/4 SR P4 Dalarna: Sveriges fulaste stad? De vill visa olika bilder av Borlänge
28/4 SMP: På stadsvandring med Meier
29/4 anderslif.se, blogg: En märklig debatt om behovet av en stadsarkitekt – och om behovet av en ”stark man” – Journalisten och författaren Anders Lif bloggar om hur Arkitekturupprorets tävling påverkar lokalpolitiken i Västerås
4/5 SVT Nyheter Dalarna: Borlänge – Sveriges fulaste stad?
4/5 Aftonbladet: Kan man kalla detta ˝Sveriges fulaste stad”?
4/5 Aftonbladet: ”Vi gillar inte när det kommer töntar och kommenterar oss”
5/5 Annonsbladet: Han visar Borlänge från sin bästa sida
18/7 Folkbladet: Umeå långt fram i mindre smickrande tävling
28/7 Smålänningen: Ljungby klättrar i ranking över fula städer
28/7 SVT Nyheter Småland: Ljungby anses fulare och fulare
29/7 Borås Tidning: Borås pekas ut som Sveriges åttonde fulaste stad
4/8 Aftonbladet: Västerås nominerad till landets fulaste stad
8/8 Borås DLY: Kärleksbombar Borås med bilder
8/8 Borås Tidning: Fotogrupp svarar mot fulutnämning: ”Beror på vart man riktar kameran”
16/8 Vestmanlands Läns Tidning: Pär Anders Fahlén har skrivit hyllningslåt till Västerås – uppträder på VLT:s allsångskväll
12/9 Dalarnas Tidningar: Arkitekterna försvarar Borlänges utskällda hus: ”Vilka vill ni ha obyggda?”
17/9 Kristinehamns-Posten, Ledare: Arkitektur utan hänsyn – kritik av radioprogram med ensidigt modernistiskt perspektiv där Arkitekturupprorets tävling om Sveriges fulaste stad nämns
21/10 The World News: Anders K Gustafsson: ”Falun behöver inte tävla med Borlänge om att bli fulaste staden”
21/10 Kristianstadsbladet: Framröstad till tredje fulaste stad
22/10 Sydsvenskan: Sveriges fulaste stad framröstad
22/10 Expressen Allt om Resor: Här är Sveriges fulaste stad – förlorar solklart
22/10 Dala-Demokraten: Omröstningen klar – Borlänge utsedd till fulaste stad: “Meningslöst att bli tvåa”
22/10 Dalarnas Tidningar: Gustaf Norén om omröstningen: “En uppenbar fascistisk företeelse – vad är skönhet?”
22/10 Dala-Demokraten: Gustaf Norén om omröstningen: “En uppenbar fascistisk företeelse – vad är skönhet?”
22/10 Dala-Demokraten: Insändare: Lågvattenmärke att anordna tävling om Sveriges fulaste stad
22/10 Aftonbladet: Gustaf Norén om omröstningen: ”Ren och skär rasideologi”
22/10 Aftonbladet Åsikt: Tramsigt pris som inte borde tas på allvar
22/10 Smålandsposten: Omröstning: Ljungby på osmickrande lista – är en av landets fulaste städer
22/10 Borås Tidning: Här är Sveriges fulaste städer – Borås på listan
22/10 Borås DLY: Klart: Borås på topp tio över fulaste städerna
22/10 The Sunday Herald: Is this Sweden’s ugliest town?
22/10 The Local: Is this Sweden’s ugliest town?
22/10 SVT Kultur: Sveriges Arkitekter: Det positiva är att Borlängeborna ryter ifrån – arkitekterna tycker det fokuseras för mycket på fasader
22/10 SR P4 Dalarna: Borlänge utsedd till Sveriges fulaste stad: “Det är fel att säga så” – Borlängearkitekten Jack Hanson: “Det är fel att säga att det är en ful stad… för staden är inte så ful som man tycker.”
22/10 SVT Nyheter Dalarna: Håller du inte med? Dela din finaste bild av Borlänge!
22/10 SR P4 Värmland: Omröstning: Karlskoga Sveriges femte fulaste stad
22/10 SR P4 Västmanland: Västerås framröstad till Sveriges näst fulaste stad
22/10 SR P4 Västmanland: Teljebäck: Jag håller inte med
22/10 NWT: (Karlskoga) Framröstad som femte fulaste staden i landet
22/10 VLT: Pasi: Ni som pissar på mitt kära Västerås har fel!
22/10 VLT: Västeråsfilmare dömer ut fulhetspriset: ”Skandal!”
22/10 SvD: Sveriges fulaste stad framröstad
22/10 SVT Dalarna: Sveriges fulaste stad framröstad
22/10 Nyheter24: Vinnaren är korad – här är Sveriges fulaste stad
22/10 Metro: Sveriges fulaste stad utsedd i stor omröstning
22/10 TV4 Nyheter: Här är Sveriges fulaste stad
22/10 Norrköpings Tidningar: Här är Sveriges fulaste städer – se hela listan
22/10 Katrineholms-Kuriren: Flen är den sjunde fulaste staden: “Ett betonglandskap”
22/10 Norran: Sveriges fulaste stad framröstad
22/10 Västerbottenskuriren: Umeå på lista över fulaste stad
22/10 Västerås Tidning: Västerås – Sveriges näst fulaste stad?
22/10 Lokaltidningen Hässleholm: Här är den – Skånes fulaste stad
22/10 Nyheter24 Blekinge: Blekingestad en av Sveriges fulaste
22/10 SR P1-Morgon: Borlänge har utsetts till Sveriges fulaste stad
22/10 SVT Nyheter Dalarna: Näringslivschefen: ”Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig”
22/10 Jönköpings-Posten: Här är Sveriges fulaste städer – se hela listan
22/10 Uppsala Nya Tidning: “Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig”
22/10 Fastighetstidningen: Borlänge är Sveriges fulaste stad
22/10 Vimmerby Tidning: “Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig”
22/10 SVT Morgonstudion: Omröstningen nämns (c:a 2:20 in i programmet)
22/10 Aftonbladet Daily: Omröstningen nämns (6:10 in i programmet)
22/10 Aftonbladet: Kan man kalla detta ˝Sveriges fulaste stad”? – Sigvald Freylander intervjuas
22/10 SR P4 Sjuhärad: Sveriges fulaste städer har korats – så gick det för Borås – Peter Olsson intervjuas)
22/10 Aftonbladet TV: ”Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig” – Ronnie Niby intervjuas
22/10 Expressen Live: Här är Sveriges fulaste stad – Jerker Söderlind intervjuas
22/10 SVT Rapport 18:00: Inslag om omröstningen (-02:35 in i programmet)
22/10 SVT Aktuellt 21:00: Studiodebatt mellan Jerker Söderlind och Borlänges näringslivschef Angelica Ekholm (-11:05 in i programmet)
23/10 SVT Nyheter: Arkitekten: ”Om det är fult känner man ingen hemkänsla”
23/10 Vestmanlands Läns Tidning: Striden dagen efter fulchocken: ”Västerås är fint” står mot ”ful betong i city”
23/10 Barometern Kalmar: “Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig”
23/10 Aftonbladet: Kan man kalla detta Sveriges fulaste stad?
23/10 Nya Wermlands-Tidningen: Framröstad som femte fulaste staden i landet
23/10 Kronbladet: Sveriges fulaste stad 2018 har nu utnämnts! Rätt eller fel?
23/10 Byggindustrin: Borlänge är fulast i Sverige
23/10 SN: Bildextra: Oxelösund med bland de fulaste städerna
23/10 TV4 Nyhetsmorgon: Borlänge är Sveriges fulaste stad: ”Vad är vackert?”
23/10 Norrbottenskuriren: Fuleå – inte fulast i Sverige
23/10 DN: Lisa Magnusson: År 2100 kan Borlänge vara den vackraste staden i Sverige
23/10 Kvällsposten: Deras stad har utsetts – till den fulaste i Skåne (Hässleholm)
23/10 Smålänningen TV: Så har du aldrig sett Ljungby förut – se filmen från ovan
23/10 Nyheter 24 Nybro: Nybro framröstad som en av Sveriges fulaste städer
23/10 HelaHälsingland.se: Här svarar de på kritiken – därför utser de fulaste staden: “Vill visa hur trist det ser ut”
23/10 Örnsköldsviks Allehanda: Kramfors och Ö–vik med på listan över Sveriges fulaste städer – här är hela listan
23/10 Sörmlandsnytt: Bildextra: Oxelösund med bland de fulaste städerna
23/10 Dalarnas Tidningar: Jens Runnberg: Arkitekturdebatt spårade ur direkt – fula Borlänge bör tacka ja till omgestaltningsförslag
23/10 SVT Nyheter Dalarna: Efter utmärkelsen – nu får Borlänge hjälp av arkitektstudenter
23/10 SVT Nyheter Dalarna: Arkitekten: ”Om det är fult känner man ingen hemkänsla” – Jerker Söderlind intervjuas
23/10 SR P1 Studio-Ett: Inslag med Gert Wingårdh och Jerker Söderlund (1:31:20 in i programmet)
24/10 MITT I Solna: Solna – Sveriges 14:e fulaste stad?
25/10 GP Ledare: Boström: Fult folk och vackra fasader
25/10 SVT Nyheter / Opinion: Leksell: ”Sen att själva stan ser ut som skit …”
25/10 SVT Nyheter / Opinion: Föreningen tror sig projicera synsätt och mynta språk SVT intervjuar Sigvald Freylander och gör reklam för kvällens debatt
25/10 SVT Nyheter / Opinion: Kan 1 000 personer utse Sveriges fulaste stad?
25/10 SVT Nyheter / Opinion: Så gick det till när Borlänge blev fulast i landet – SVT gör reklam för kvällens debatt
25/10 SVT Opinion Live; Debatt mellan Gert Wingårdh och Jerker Söderlund
Även vår alternativa omröstning – Arkitektupprorets fulaste styrelsemedlem – är nu avslutad. Ett mangrant deltagarantal har gjort omröstningen spännande, och det har varit jämnt ända in i slutskedet. Självklart har det varit oerhört svårt att välja någon av alla de måhända arkitektmässigt kunniga men utseende- samt modemässigt utmanade som grasserar styrelsen i nämnda föreningen. Skulle Dressman-drabbade personer slå ut de mer ”frisyrmässigt” svårmodiga? Men till sist drog vinnaren ifrån med en röst. Vi beslutade därför att låta samtliga styrelsemedlemmar bära hundhuvudet. Snälla, en kam genom håret nån gång? Ett besök hos någon som kan assistera med klädval? Något kan ni väl göra?
Vad vinner vi då? Ett stylist- eller frisörbesök? 😉
Det är intressant att se att bilden på Umeå är över 30 år gammal…
Jag vet inte så mycket om hur det ser ut i centrum. Men delar av riksväg 70 genom Borlänge är väldigt fin med röda plank och annorlunda lyktstolpar:
https://www.google.se/maps/@60.4892742,15.4106123,3a,60y,141.51h,88.16t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4JmjzXld9pUn6tsfJ1nytQ!2e0!7i13312!8i6656
Jodå, planken och lyktstoplarna är fina. Tyvärr räcker det inte riktigt för att göra hela staden fin, men en bra början.
Det är klart Umeå ser fult ut när ni kollar på en bild som är 30+ år gammal…
Jag kan inte tycka att Umeå är fult på den bilden. En bild på EPA kanske skulle vara ett billigt trick 🙂
Så himla tramsigt och kontraproduktivt. Väx upp.
Förstår att en del tycker det, men ”tramset” har ett syfte och det är att lyfta upp skönhetsfrågorna i stadsbyggnadsdebatten eftersom det varit tabu i 88 år att tala om estetik, trivsel och känslomässiga behov.
Idéen att ha en omröstning om vad som är sämst är oförlåtligt dumt. Hur kan man? Det uttrycket ett förakt för en svunnen tid i Sverige. Varför förakta sin historia? Visar på fullständig brist på förståelse för kultur.
Per Arve, omröstningen gäller inte vilken stad som är sämst, utan om vilken stad som blivit mest förfulad. Det är ingen som föraktar historien mer än de modernister som kallhamrat ersatte trivsamma trähus och nästan nybyggda jugendstenhus som hade kunnat glädja många generationer med stora själlösa lådor. Så även i Borlänge. Man ser fortfarande spår av de vackra byggnader som blev kvar och gråter när man inser att hela stadskärna sett ut så innan rivningsvågen (vilket man kan se på gamla bilder).
Dock finns det städer som är ännu mer förstörda, t ex Södertälje och Katrineholm, men nu lät vi alla som ville vara med och rösta och detta blev resultatet. Glädjande nog så verkar de styrande i Borlänge ändå vara öppna för att ta till sig kritiken och göra något för att stoppa den fortsatta förfulningen. T ex planeras höghus bland den låga bebyggelsen, vilket verkligen inte är nödvändigt i en så pass gles stad!
Allt vi vill är att man ska sluta riva historiska byggnader och sluta tävla om vem som kan bygga fulast, störst och högst, och istället bygga det som folk vill ha. Är det för mycket begärt?
Troligtvis så har en arkitekt varit med och ”kladdat” i utformningen av Borlänges statskärna och nu så lever vi med sviterna. Inte skulle det förvåna mig om sen en statsarkitekt kommer önska eller rent av kräva att dessa historiska byggnader ska bevaras till eftervärlden.
För att förhindra liknande kattastrofer i framtiden så låt de medborgare som ska leva de kommande +50 åren vara de som disignar de nya miljöer som byggs, då vet vi att det skapas trevliga och fantasifulla miljöer.
Nej befria arkitekten från att designa större föremål än bord eller bokhyllor.
All of these towns look and feel exactly the same, really. All of them could be #1 on this list. This is the surprising thing about Sweden, a rich, northern European country with a long history of beautiful architecture: they have ruined their small towns by playing it safe and adopting the architecture that every single other town has adopted. Just like their little red houses. Good grief, Sweden, take a risk now and then! Get creative! Quit trying to make everything the same. Go into any town center or any mall and you will see the same damn stores: Intersport, Clas Ohlsson, Dressman, Hemtex, El Giganten, H&M, etc, etc, etc. It’s as if this fear of sticking out, of being different, is in the people’s blood. Grow some balls, people!
Spot on!
Att nässjö skulle vara 11 i fulast stad är helt absurt. Om man tar några områden runt centrum som. Handskeryd, Målen och norrboda är de faktiskt fulla med vackra sekelskift- och 50-tals villor med vackra tomter. Men jag måste ändå medge, fast än jag är invånare i nässjö att lägenhetshusen i centrum ser ut som stora betongklumpar.
Det är ju löjligt hur några konservativa stofiler fått så stor uppmärksamhet. Ni är populistiska också. Det är klart att det finns massor som byggts dåligt i modern tid, men det är ändå bättre att tillåta dåliga byggnader än att konservera allt boende till hur det såg ut vid sekelskiftet.
Vi har inte sagt något om att konservera allt boende till sekelskiftet. Sverige har varit utsatt för en rivningsvåg som saknar motstycke i historien utom där man haft krig eller våldsamma kulturrevolutioner. Så de spillror av kulturarv som finns kvar måste bevaras.
När man bygger nytt så tycker vi att man ska bygga det som marknaden efterfrågar, dvs c:a 80 % inspirerat av arkitekturhistorien (men gärna nyskapande) och resten nymodernism. Idag är proportionerna 1:99 % – vilket är som om det i affärerna bara fanns 1% svarta jackor och 99% neongröna för att man tycker att folk borde vilja ha de gröna.
Är det verkligen populism att låta någon få det de efterfrågar (och som studier visar att man mår bra av)? Är det inte snarare sadism att tvinga på folk sådant de inte vill ha (och som studier visat att man blir stressad av)?
http://www.arkitekturupproret.se/lastips/forskning/
Bilden från Bollnäs torg är ju flera år gammal och sådär ser det inte ut nu… sen kanske man kvalar in som 10:a ändå, men det är lite konstigt att basera det på hur det såg ut för kanske 3-5 (?) år sen
Beklagar det. Svårt att hitta uppdaterade och representativa bilder om man inte bor där själv. De städer som fått bilder och lite humoristiska beskrivningar är dock städer som folk redan hade nominerat och röstat på innan. Så ta det nu inte så allvarligt, detta var bara en omröstning i sociala medier.
Hur Örebro inte placerat sig topp-3 är för mig en gåta.
Ha, ha!
Vem fan bryr sig?
Arkitekter är bara till för en enda sak – att snobba till ett bygge så att det går fortare för entrepenören att få tillbaka sina investeringar. Bara tokstollar sitter med 12.000:- i hyra för en trång 2:a och känner sig tillfreds med sitt arkitektuella ytlager.
I Borlänge bor vi för att vi trivs. Sveagatan och torget är för oss en transportsträcka och en pissoar för lata, inflyttade hundägare. Förmodligen lider de lika mycket av sin omgivning som vi skrattar åt dem där de vandrar sina 300 meter ToR per dag, för att sedan sitta på kammaren och delta i löjliga omröstningar.
För övrigt kan arkitekter inte heller räkna
I mitt födelseland Tyskland rev britterna och amerikanerna städernas centra på 40-talet och tyskarna byggde upp dem igen på 50-talet. I Sverige rev svenskarna själva på 60-talet och byggde nytt. Därför är många tyska och svenska innerstäder slående lika.
Ja Umeå är en ful stad nu men frågan är om bilden på EPA & Tempo verkligen gör så stor skillnad då dom inte visade någon bild på det gamla Domus huset som är MVG gallerian idag!
Sedan så är det ju så som i dom flesta städer att många hus har rivits även långt efter rivningshysterin men det är om man tänker på Umeås stadskärna för åker man ut till stadsdelarna som gamla Grubbe , Baggböle så ser man fortfarande en del gamla trähus!
Ett stort GRATTIS till er som bor i Borlänge! Jag bor utanför Umeå och hade önskat att vi vunnit förstapriset. Här bor jag inte på grund av de fula trista lådorna från 60-talet, inte heller på grund av den miljonprogramsretrotrend som resulterat i otaliga 60-talspastischer på senare år, utan på grund av människor – som jag önskar ska få glädjen att bo i en vackrare stad. En vinst i denna omröstning hade kunnat stärka den majoritet av befolkningen som uppskattar klassisk och internationellt väletablerad estetik. Nu fick vi nöja oss med fjärdeplatsen. Får vi månne ett tröstpris?
Har ni sett omröstningen om arkitekturupprorets fulaste medlemmar? Jag tycker den bloggen gick lite för långt. Har ni pratat med dem, inte snyggt!
Såg en sådan kommentar här bland kommentarerna men har inte sett någon blogg.
Om folk tar omröstningar om byggnader och städer i sociala medier personligt och på stort allvar så har de kanske lite svårt att skilja mellan sak och person.
Vi tar inte åt oss av omröstningar om oss, även om vi tycker att man borde kunna skilja mellan personer och miljöer.
Eslöv är den tråkigaste och sunkigaste staden jag besökt, har ni sett stationen ? Så sunkig så man blir illamående, usch.
Ronneby är en fin stad, har besökt den flera gånger och älskar brunnsparken.
Hur Örebro inte placerat sig åtminstone topp-3 är för mig en gåta.
Det är ju rätt fantastiskt att det finns så otroligt många kandidater som slåss om titeln Sveriges fulaste stad..nästan lika många som i en Luciatävling på 50 talet, fast tvärtom så att säga.
Många fina byggnader, så många av dessa byggnader går hyra på http://www.officeworld.se