Vilken ny byggnad anses vara vackrast i Sverige när folket får välja? Det är dags att rösta fram 2018 års vackraste nyproduktion. Förra året lyckades vi skrapa ihop 12 kandidater, men det har inte varit lätt att hitta kandidater till årets omröstning. 8 tappra kandidater har vi dock hittat. Omröstningen avslutas i samband med Kasper Kalkon-priset den 19 mars och vinnaren får ett diplom.
Ni har säkert läst om Kasper Kalkon-priset och att vi håller på att rösta fram Sveriges fulaste nya byggnad. Helst skulle vi bara vilja rösta fram vackra byggnader, men problemet är att kandidaterna för fulbyggen är så oerhört många fler än för finbyggen. När kommer denna trend att vända?
Ni kan klicka på valfritt alternativ via följande länk, men ni måste gå med i vår Facebookgrupp för att kunna rösta. Dock kan ni gå ur gruppen efteråt om ni inte vill kvarstå som medlem, men er röst räknas ändå.
Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!
Sveriges finaste nyproduktion 2018
Klicka på respektive namn för fler bilder och mer information via byggherrarnas egna hemsidor. Har ni fler eller bättre bilder är ni välkomna att skicka in dessa.
1. Kv Posten 1, Arvika (Brunnberg & Forshed)
Efter att Dahlinhuset brann ner nyårsdagen 2016, ritade Brunnberg & Forshed en ersättningsbyggnad som skulle anknyta till den gamla utan att vara en kopia. Färgskalan på husen är plockad från närliggande hus och många av de vackraste byggnaderna i centrum är just röda, rosa och ljusgrå. För ovanlighetens skull blev det färdiga huset kanske ännu snyggare än arkitektens vision.
2. Brf Sparven, Norrtälje (Sweco Architects / Credentia)
Ett hörnhus i vinkel med putsade fasader, bandtäckt plåttak, takkupor, spröjsade parfönster samt ett torn med en inre takhöjd på 4 meter, i en modern tolkning av byggnadstraditionen i Norrtälje. Enligt byggherren är tornet en hyllning till den gula stadsvillan i trä som tidigare fanns på samma plats.
3. Druvan 33, Malmö
Gamla Väster i Malmö har de bäst bevarade gatorna i Gamla staden, men ännu idag finns där några rivningsluckor kvar efter den stora rivningsvågen. På Jöns Filsgatan 6 har en av dessa just fyllts igen. Ett enkelt och diskret nytillskott i tidig skånsk 1800-talsstil, vars varierade tegelfasad passar mycket bra in i den historiska miljön.
4. Kv Basaren, Stockholm (Wingårdhs Arkitektkontor / SKB)
Detta är en pastisch på art deco-funkis från 1930-talet, men eftersom vi inte är rädda för projekt som tar inspiration från historien så tar vi med denna som kandidat p.g.a. byggnadens mjuka former, levande lokaler i gatuplan samt fina materialval. Fasaden är klädd med gräddvitt tegel med ljus fog och sockelvåningen har glaserat tegel i liknande nyans som ger fin variation. Byggnaden är uppdelad i flera volymer med nio, fem resp sju våningsplan.
5. Victoriahuset / Norrvikens köksträdgård, Båstad
Victoriahuset i viktoriansk stil är ett kombinerat växthus och festlokal, som visar att det går att bygga vackert även på 2010-talet.
6. Trygghetsboende, Järvsö (Ljusdalshem)
Ett traditionellt trähus i två våningar med 24 lägenheter och gemensamhetsutrymmen.
7. Brf Lillgården, Tungelsta
Nytt område med 29 par- och radhus i klassisk stil.
8. Hamnhus 1, Norrtälje (Sweco Architects/Centrumfastigheter)
Nybyggt kvarter i hamnen där Gamla Norrtäljes vackra träbyggnader och charmiga smågator möter vattnet och promenadstråket i hamnen. Byggherre är Centrumfastigheter och byggbolaget är Cobab.
Lyckade återställningar
Samtidigt som vi delar ut pris för Sveriges finaste och fulaste nyproduktion vill vi också lyfta fram landets bästa fasadåterställning 2018. Två byggnader som tidigare fått sina vackra fasader borthyvlade av lådmodernister återställdes förra året. Grand Hotel i Stockholm är det mest omtalade. Även jugendhuset på Arkivgatan i Lund har gått från grå betonglåda till att återfå sitt gamla utseende. Samtidigt fick Gamle Port i Göteborg en takvåning och en tornutbyggnad, så som det var tänkt att se ut från början. Tipsa oss gärna om fler.
Såå roligt att få se detta , mycket bra och inspirerande. Fast jag vill ju, att det skall vara ännu vackrare, förstås!
Basaren
Victoriahuset i Båstad är Sveriges finaste nyproduktion 2018
Vill rösta på victoriahuset på Norrviken men lyckas inte riktigt
Med vänlig hälsning, Jeanette
Detsamma ang att rösta på norrviken. MVh mihai
Trevligt med goda exempel. Men mindre seriöst och missvisande att blanda in något ur en udda kategori, med helt andra förutsättningar, så som växthuset. En nöjespaviljong som kan se ut i princip hur som helst, bör inte jämföras med komplexa bostadshus inpassade i befintliga miljöer.
Vi hade i år mycket svårt att hitta några kandidater ö h t och fick ta vad som blev nominerat. Om du inte gillar växthuset så är det ju bara att låta bli att rösta på det.
Nyproduktion behöver väl inte se gammal ut. Det måste finnas andra sätt att tänka sig hur en byggnad ska fungera i sin omgivning. Men det är ju bra om man äntligen tar fram skönheten i de gamla hus som finns kvar, så många som har sönderrenoverats. De som rivits är ju tyvärr bortom räddning. Men nytänk inom nybyggnation behövs. Man kan kolla antroposofernas byggnader t.ex.
Nej, nyproduktion behöver inte se gammal ut. I andra länder kan man bygga både vackert och nyskapande. Tyvärr byggs i Sverige mest sånt som ser ut som repris av miljonprogrammet och det är ju inte heller så nytt…
Härligt och underbart
Kämpa på , låt oss slippa låda på låda hus och få tillbaka sekelskifts utseende och karaktärer på nybyggnationer samt rekonstruktioner.
Att gå med i Facebook för att rösta känns helt fel. Förra veckan fick bolaget böta 47 miljarder för att de skickat fakta vidare. Häpnadsväckande från arkitekter !
Vi är medvetna om problemen med sociala medier ägda av privata bolag med tveksam integritetspolicy, men Arkitekturupproret började som ett folkuppror på Facebook och vi har ända från början gjort omröstningar där för att det är enkelt och smidigt. Skulle det finnas ett bättre nätverk där man når ut till lika många så skulle vi säkert gå över till det, men just nu är FB det som når ut bäst.
Alla kan bli medlemmar och delta, sen kan man gå ur igen om man vill. Om just du inte vill ansluta dig till FB för att rösta så är det förståeligt. Vi har tyvärr inte hittat någon annan lösning som funkar lika bra i dagsläget. Har du något att föreslå så är vi öppna för tips.
Våra omröstningar är inte att betrakta som vetenskapliga studier med kontrollerat urval, utan bara till för att visa indikationer på tendenser, och som en kul grej som skapar uppmärksamhet och debatt.
De flesta av oss är inte arkitekter utan helt vanliga människor som arbetar ideellt med att skapa debatt om vår byggda miljö.
Trygghetsboendet i Järvsö är bland det finaste jag har sett (idag 10/8)! Så vill människor bo! Bravo arkitekt och byggare!
Gamla badhuset i Västervik står i en klass som är svårt att slå