Vilken ny byggnad anses vara vackrast i Sverige när folket får välja? Det är dags att rösta fram fin-priset 2022, dvs. att utse Sveriges vackraste nyproduktion 2021! Ni har säkert alla hört talas om våra populära tävlingar där vi tidigare har utnämnt Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnad någonsin (2020), Sveriges vackraste byggnad någonsin (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Som vanligt utser vi också i år Sveriges fulaste nyproduktion Skönhet går självklart att mäta!
UPPDATERING 2022-03-26: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2022.
Årets byggnader har nominerats av våra nära 60 000 följare. Det är sannerligen inte lätt att hitta vacker nyproduktion i Sverige. 2018 lyckades vi skrapa ihop tolv bidrag, 2019 hittade vi bara åtta, 2020 blev det tolv igen, 2021 hittade vi hela sexton bidrag, och i år har vi slagit rekord med 20 bidrag! Kanske går utvecklingen framåt, mot vackrare bebyggelse i våra städer? Omröstningen avslutas i samband med Kasper Kalkon-priset (klicka för separat omröstning) den 7 april och vinnaren får ett diplom.
Klicka HÄR för att läsa om 2023 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2022 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2021 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2020 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2019 års tävling!
Klicka HÄR för att läsa om 2018 års tävling!
Ni har alla hört om Kasper Kalkon-priset där vi håller på att rösta fram Sveriges fulaste nya byggnad. Helst skulle vi bara vilja rösta fram vackra byggnader, men problemet är att kandidaterna för fulbyggen är så oerhört många fler än för finbyggen. När kommer denna trend att vända?
Uppdatering 26 mars. Tävlingen är nu avslutad!
Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2022.
Så här röstar du i fin-tävlingen
Alla som vill kan rösta på de 20 kandidaterna. Du röstar direkt i Facebook-gruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor där du hittar omröstningen överst i flödet. Du måste inte gå med i vår grupp för att kunna rösta.
Nytt för i år – Nordens finaste (och fulaste) nyproduktion
Arkitekturupproret startade i Sverige 2014, men spred sig snabbt i hela Norden. 2021 var det första år som alla de fem nordiska länderna höll separata tävlingar om ländernas finaste och fulaste nybyggen. Därmed har vi i år instiftat ett nytt pris med namnet Masters and Monsters in new Nordic Architecture (MAMINNA-priset). Det är en final där vinnarna från tävlingarna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island tävlar mot varandra. Klicka här för att läsa mer och se alla bidragen.
Missa inte prisutdelningen i Stockholm den 7 april 2022
Lördagen den 7 april 2022 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset. Det blir även ett diplom till vinnaren av Sveriges finaste nyproduktion. Vi uppdaterar snart med mer detaljer om tid och plats. Uppdatering 2022-03-26: Tävlingen är nu avslutad. Klicka här för att läsa om vinnarna på Kasper Kalkon-galan 2022.
Sveriges vackraste nyproduktion 2022 – de nominerade
1. Busskuren i engelsk stil, Ekerö, Stockholm
Visionär och skapare: Hans Christiansen
Finansiär: Älvnäs Väg-och Tomtägarförening
Den entusiastiske Ekeröbon Hans Christiansen skapade en unik busskur i engelsk stil. Inspirationen tog han från den brittiska såpoperan ”Tillbaka till Aidelsfield”, där staden ifråga har en tågstation i denna stil. Vid samma station spelades det för övrigt också in scener från Harry Potter-filmerna och detta gav Hans idén om en ny busskur. Stockholms Länstrafik satte sig inte emot projektet och busskuren har nu blivit lite av en sensation. När vi delade bilden nedanför på vår Facebooksida slog vi rekord i antalet likes och delningar. Svensk massmedia har rapporterat om busskuren och även en engelsk tidning från Goathland som ligger nära den faktiska tågstationen i Aidensfield har rapporterat om den. Ett fantastiskt initiativ! Tänk bara om fler svenska busshållplatser kunde få lov att vara vackra!
2. Nya bostadshus, Harplinge, Halmstad
Byggfirma: HFAB, NCC
Arkitekt: OkiDoki! Arkitekter
Projektledare: Mats Nilsson
Ett unikt projekt tog sin början när HFAB:s nya hyreshus i Harplinge började byggas – ett projekt vars like byggfirman NCC aldrig varit med om, kommenterar Jörgen Olin, projektchef på NCC i en artikel i Hallandposten. Han säger också att alla som jobbat med bygget är otroligt stolta. Även SVT har uppmärksammat nybygget (klicka för videoklipp) och nämner i en artikel Arkitekturupprorets positiva respons. Artikeln i Hallandsposten har fått titeln ”Halmstad bygger ovanligt vackert” – och det kan vi bara hålla med om.
I Hallandsposten uppger Mats Nilsson på HFAB att bygget har inspirerats av Göteborgs kända landshövdingehus. Typiskt för ett landshövdingehus är att det nedersta planet är byggt av sten, medan de övre byggs i trä. För övrigt har husen vackra och livliga färger. Majorna i Göteborg är tack vare sina landshövdingehus ett av stadens mest populära bostadsområden. Att moderna hyresrätter byggs med utgångspunkt i denna unika stil kan vi i Arkitekturupproret helhjärtat uppskatta. Harplingehusen är dessutom enastående vackra med detaljer som andas snickarglädje.
Halmstad har tidigare inte gjort särskilt bra ifrån sig i våra omröstningar. Kontorshuset vid Gamletull tog hem priset som Sveriges fulaste byggnad 2017 och Sernekes nya hotell vid stadens resecentrum kom på andra plats i förra årets Kasper Kalkon-tävling. Hotellet fick skarp kritik inte bara från AU, utan även från många medborgare. I år tycks Halmstad dock ha lärt sig av misstaget och kanske kan de med dessa hus ha vänt trenden till det bättre?
3. Nya turistinformationen, Myre centrum, Njurunda.
Arkitekt: Drömfabriken
Projektdrivare: Föreningen Svartviksdagarna
När arkitektbyrån Drömfabriken fick frågan om de kunde rita ett torn i Njurunda utanför Sundsvall tvekade de inte en sekund. Först var det tänkt att tornet bara skulle bli en vacker sevärdhet, men det kom till slut att även inrymma en turistbyrå. Drömfabriken specialiserar sig på nybyggen i klassisk stil. Deras huvudsakliga material är trä, och de bygger förutom torn även exempelvis präktiga paviljonger och balkonger. Såhär skriver de på sin hemsida om Myretornets stil: ”Designen är av grovt virke och byggd i traditionell stil, dock skruvad istället för dymlad och spikad. Färgerna som valdes var engelskt röda fönster, senapsgult och ljust bruna foder, färgsättningar som var vanliga på 1880-1890-talet.”
Vi är glada över att det fortfarande finns företag som istället för att följa strömmen trotsar fulnormen och väljer att bygga vackert. Vi hoppas att många turister söker sig till denna vackra turistbyrå!
4. Nya trähuset på Södra Viktoriagatan 44, Göteborg
Byggentreprenör: Bygg-gemenskapen som består av de boende
Göteborg glänser (eller snarare rostar) i fultävlingen i år, men som tur är byggs det inte bara fult i staden. När det skulle byggas nytt på Södra Viktoriagatan valde arkitekterna att anpassa villan till omgivningen istället för att provocera med en ny låda. Bygg-gemenskapen som står för bygget består av de personer som ska bo i huset, och det kanske säger en del om folks efterfrågan att de valde den här stilen på sitt hus.
Den berömde arkitekten Albert Svensson blev tillfrågad att göra en grundritning till markanvisningen, men de valde sedan att frångå hans plan när de fick bygglov. Trots att det kunde ha blivit ännu vackrare med Alberts ritning, är resultatet tillfredsställande och huset är en värdig kandidat i denna tävling. Bra där, Göteborg! Mer sådant och mindre lådmodernism!
5. Sankt Annas nya församlingshem, Söderköping
Arkitekt: Fredrikssons arkitektkontor
Byggfirma: Stångebro Bygg AB
Sankt Annas församlingshem i Söderköping vågade satsa 12 miljoner kronor på en ombyggnad av det gamla slitna församlingshuset, som inte hade blivit renoverat sedan 1980-talet. Den nya byggnaden är en tillbyggnad till den gamla, och skapar mer utrymme för församlingsmedlemmarna. Fastighetschefen Annica Wastesson beskriver bygget såhär: ”Genom att lägga till ytterligare en arkitektoniskt högklassig lösning som handlar om att
byggnaden ska passa in i den gamla kulturhistoriska miljön som finns runt Sankt Laurentii
kyrka får hela staden en byggnad som andas sent 1800-tal.” Sankt Anna församling visar att det går alldeles utmärkt att anpassa en ny byggnad till befintlig bebyggelse, och samtidigt skapa nya, moderna möteslokaler!
”Det är en fantastisk byggnad som tagit plats mitt i staden och passar in väl i omgivande
arkitektur. Vi har byggt med tanke på framtiden, både genom höga hållbarhetskrav men
också genom att göra lokalerna flexibla och möjliga att förändra över tid och på så vis
underlätta församlingens framtida utveckling”, berättar kyrkoherde Ola Linderoth. Församlingen är även väldigt glada och stolta över denna nominering, vilken de verkligen förtjänat!
6. Östra Citadellskajen, Malmö
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Byggfirma: Skanska
Östra Citadellskajen i Malmö rymmer 48 lägenheter som finns i huskroppar byggda med gult tegel. Gult tegel kallas i folkmun även ”Malmötegel”, just för att det är så typiskt för Malmö. Firman Wienerberger som levererade teglet till nybygget skriver följande på sin hemsida: ”För att behålla kopplingen till Malmös äldre industribyggnader valde man att bygga Östra Citadellskajen med fasadtegel som även hjälper till att hålla byggnaden lättskött, vacker och miljövänlig”. De har här alltså inte bara tänkt på funktionalitet utan även på exteriör skönhet, och lyckats åstadkomma båda delarna! Därmed visar de att det inte alls är omöjligt att kombinera dessa två egenskaper i en nybyggd fastighet. De boende har dessutom utsikt över vattnet och Malmölhus Slott vilket i sig är ett stort plus!
Byggaktörerna Skanska förekommer tyvärr sällan i våra fintävlingar, desto oftare när vi ska utse årets Kalkon. Vi önskar att de i framtiden satsade på fler projekt som liknar Östra Citadellskajen i Malmö!
7. Storgatan 58, Arboga
Arkitekt: Gustav Öberg m.fl.
Byggfirma: RMG i Arboga AB
Även Arboga bygger vackert i år! Ett rött trähus i klassisk svensk stil var precis det rätta valet vid den vackra kajen. Parhuset är anpassat till den kringliggande medeltida miljön och rymmer två moderna fastigheter. Ett minus är dock att en 350 år gammal lada fick rivas för att ge plats åt nybygget, men resultatet är i alla fall en fröjd för ögat i den känsliga miljön.
8. Stora Algatan 6, Lund
Arkitekt: FOJAB
Beställare: Lunds kommun
Som ni vet är vi i Arkitekturupproret inte glada över arkitektbyrån FOJAB som har förstört så mycket i de skånska stadskärnorna genom åren via rivningar, rostlådor och fula nybyggen i känsliga miljöer. Dock låter vi dem i år ändå tävla i vår fintävling då de har visat att de kan utvecklas. De lyssnade på oss när vi försökte få Lunds byggnadsnämnd att se till så att det inte blev en låda på den känsliga platsen i Lunds kulturkvarter. FOJAB har dessutom låtit sparka den VD som fälldes för mutbrott.
När det blev känt att Lund skulle bebygga den vackra Kulturkvadranten blev det panik i byggnadsvårdskretsar. Arkitekturupproret valde att skicka in ett eget förslag till nyproduktion via den klassiske arkitekten Albert Svensson. Lunds kommun valde att ignorera vårt förslag (vi fick inte ens ett svar) och de ignorerade dessutom ett harmoniskt förslag som kom från en annan lokal arkitekt. FOJAB var på förhand valda vilket ni kan klicka och läsa mer om här. Ni har tidigare läst att Fojabs arkitektbyrå utnämndes till hela 10-talets största rivningsmarodör när de i Kristianstad drev igenom massiva rivningar istället för renoveringar och de går sedan förstörelsen av rådhuskvarteret under smeknamnet SkojAB i byggnadsvårdskretsar, men har under senare år också kallats för Mut-AB efter de mutskandaler som har gjort byrån ökänd. Läs om hur ”Fojabs VD fälldes för mutbrott” och hur han till slut dömdes till två års fängelse. Fojabs namn dyker allt oftare upp när det gäller förfulningar av stadskärnorna och i Lund släpptes nyligen den oroade nyheten om att Fojab har blivit någon form av hovarkitekt för universitetets historiska byggnader, se FOJAB bidrar till bevarandet av betydelsefulla byggnader i Sverige. Det är ungefär som när Putin säger att han bidrar till fred i Ukraina. FOJAB får nästan alla stora jobb i Lund och en liten fågel i Lunds Byggnadsnämnd har viskat i vårt öra om svågerpolitik och mutor. Självklart är vi besvikna över att Byggnadsnämnden valde sin påläggskalv då Lundaborna ansåg att Alberts förslag anknöt mycket bättre till den befintliga bebyggelsen. FOJABS förslag är ett halvfabrikat som känns billigt i jämförelse med Alberts, men vi uppskattar ändå att de gjorde om sina ritningar från den fula lådan som först planerades. Därför är vi snälla och låter dem vara med i vår tävling.
FOJABS slutgiltiga bygge blev mycket bättre än deras ursprungliga lådplaner.
Låt oss hoppas att FOJAB väljer att fortsätta försöka bygga vackert i framtiden istället för att bygga lådor. Dock kommer vi aldrig glömma hur de lät förstöra det vackra rådhuskvarteret i Kristianstad oavsett om de en dag vinner denna tävling.
9. Skånetrafikens nya huvudkontor, Hässleholm
Arkitekt: Sweco Architects
Byggfirma: NCC, HIBAB
Stackars Hässleholm har hittills inte direkt varit känt för vackra nybyggen då staden kom trea när vi röstade om Sveriges fulaste städer. Nu kommer däremot en mer positiv nyhet därifrån i och med Skånetrafikens nya kontor, vars fasad kombinerar såväl moderna som lite mer traditionella attribut. Sweco arkitekter har här visat att det visst går att rita moderna byggnader med estetiska kvalitéer och att allt nytt inte behöver vara fyrkantigt och tråkigt. Glaset i byggnaden kommer från firman GlasLindberg och de slanka fönstren längst fram ger tillsammans med det sneda taket och den lilla utbuktningen längst upp på byggnaden en elegant framsida. Arkitekturupproret tycker att det är viktigt att inte bara framhäva nybyggen i klassisk stil och vi vill poängtera att här har vi verkligen en modern byggnad som håller måttet!
10. Minnebergsskolan, Arvika
Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB
Byggaktör: Arvika kommun
Brunnberg & Forshed Arkitektkontor har haft nominerade byggnader i alla våra fintävlingar, men tyvärr har de ännu inte vunnit. Förra året var det dock nära när de slutade tvåa med ett vackert trähus i centrala Kungsbacka. Minnebergsskolan i Arvika är en modern och individuellt utformad högstadieskola, som vann priset Grundstenen 2021. Priset delas ut av föreningen Hållbart byggande Värmland och motiveringen löd bland annat: ”Projektet har med en hög ambition jobbat för både den inre och den yttre miljön där en certifiering som Miljöbyggnad Silver är det självklara målet.” Det är inte ofta vackra nybyggen nomineras till något arkitekturpris idag och även om detta är ett mindre lokalt pris, är det fantastiskt att det gick till något som faktiskt ser trevligt och inbjudande ut! Vi kan bara gratulera arkitektfirman Brunnberg & Forshed som för övrigt står för en rad vackra nybyggen utöver denna vackra skola.
11. Parkvillorna, Ingareds Höjd, Alingsås kommun
Arkitekt: Henrik Persson Hvarfner, Axeby Bostad
Byggentreprenör: Rydlers bygg
På vackra Ingareds höjd utanför Alingsås byggdes tre fantastiska flerfamiljsvillor i klara vackra färger. De blev nyss inflyttningsklara och alla 43 lägenheter är redan slutsålda precis som det brukar vara när en byggherre bygger vackert. Arkitekten Henrik Persson Hvarfner skriver: ”Min tanke med Parkvillorna är att de ska kännas som gedigna klassiska hus med vackra gavlar, fina proportioner och många fönster och inte minst traditionella skorstenar på taken. Husen tar sin utgångspunkt i Alingsås trähustradition, där ”träden växer högre än husen”. Jag tycker själv mycket om Örgrytes vackra trävillor och Änggårdens mysiga gator och fint målade trähus. Min förhoppning är att tankarna ska gå till sådana attraktiva miljöer när Parkvillorna står klara och körsbärsträden längs gatan blommar och häckarna mellan trädgårdstäpporna grönskar.” Inga floskler här inte! Villorna ger sannerligen samma sympatiska intryck som arkitekten hoppats att de skulle göra. Vi kan bara tacka Axeby Bostad och Rydlers Bygg för detta fantastiska initiativ och hoppas att fler tar efter!
Av arkitekt Henrik Persson Hvarfner fick vi veta att kunderna som flyttat in är mycket nöjda och mår bra i området. Detta visar de positiva mentala hälsoeffekterna med vackra och attraktiva bostadsmiljöer. För att göra området mer familjevänligt har Henriks företag även designat en lekplats vid området. De bor själva i Alingsås, och uppger att projektet med Parkvillorna är det största byggprojektet i Alingsås kommun just nu. Vi tackar Alingsås kommun för att de istället för att förstöra kulturarvet, främjar hälsobringande och glädjande projekt!
12. Nya bostadsrätter, Steninge Slottsby
Bostadsutvecklare: Bonava
Kund: Steninge Slottsby
Dessa mysiga, småskaliga, vackert färgade radhus i unika Steninge Slottsby är ett projekt som Arkitekturupproret tidigare uppmärksammat på Facebook för sin skönhet. ”Här varvas nya bostadskvarter med historiska inslag”, skrivs det på byns hemsida. Husen passar perfekt in i den mysiga miljön med det närliggande vackra slottet.
Bonava är en firma som enligt dem själva ”skapar både fantastiska hem där människor kan leva sina liv och må bra, och lägger stort fokus på området och platsen runt omkring bostaden. Det är då det blir en levande plats”. Fler sådana initiativ tack! Området är både familjevänligt och inbjudande. Vem skulle inte vilja bo här?
13. Folkskolan, Simrishamn
Arkitekt: Björn Ask, Söderberg & Ask arkitektkontor AB
Byggfirma: Österlinds Byggentreprenör AB
Alla som har besökt Skånes äldre städer vet hur mysiga de skånska stadshusen är i sina glada och mysiga färger. I Simrishamn har Österlinds Byggentreprenör AB bestämt sig för att bygga vackert och därmed inspireras från skånska gatuhus. Två vackra parhus är just nu till salu på denna tidigare bakgata som nu vill bli en del av de mysiga gränderna i det gamla Simrishamn.
Fler hus är dessutom på gång på platsen så området kanske kan tävla på nytt även nästa år?
14. Nya Entrén, Nordiska museet, Stockholm
Arkitekt/konstnär: Bach Arkitekter
Byggfirma: Harakers Bygg
Nordiska muséet är en underbar byggnad som både vann titeln Stockholms vackraste byggnad genom tiderna och kom trea i Sverigefinalen där hela Sveriges vackraste byggnad röstades fram.
Nu har museet fått en ny entré som pryds av den finsksamiska konstnären Outi Pierskis konst, inspirerad av mönstret på traditionella samiska skedar. Entrén får ett stort minus för valet av material i form av rostig plåt som inte alls harmoniserar med den gamla fasaden Vi väljer att vara förlåtande och förbise detta eftersom interiören med konsten är så vacker. Vi vill också hylla muséet för att de inte byggde en fyrkantig och enformig entré utan istället valde en valvbåge ovanför ingången.
15. Nya bostäder på Östra Farmvägen 19, Malmö
Arkitekt: Vet ej. Maila oss om ni vet!
Byggentreprenör: Cityentreprenad
Så här skrev personen som tipsade oss om detta nybygge i en av våra Facebook-grupper:
”Ett exempel på ett nybygge som jag tycker ser bra ut. Nyligen uppfört på Östra Farmvägen i Malmö. Huset anspelar lite på de gamla industribyggnaderna som legat här innan.” Vi anser att detta är ett steg bort från de fyrkantiga lådorna som annars så ofta byggs i Malmö. Så lite kan göra så mycket inom arkitektur och det blir alltid så himla mycket vackrare när man kapar hörnet på en byggnad så att den möter gatan bättre.
16. Hamngatspalatset, Stockholm
Arkitekt: Marge Arkitekter
Byggentreprenör: Vasakronan
Vasakronans nya hus i elegant art deco-stil ersatte en ful 60-talslåda på Hamngatan i Stockholm. Vasakronan uppger på sin hemsida att ”Just nu slipas den karga 60-tals arkitekturen i Sergelstan till för att passa dagens krav på en inbjudande stadskärna.” Vi säger: HALLELUJA! Sergelstan har hittills varit Stockholms mest förstörda område och vi hoppas att det nu verkligen blir ändring på det. Förra året röstade vi fram Sveriges vackraste torg och vi skrev då att det inte är lönt att göra en likadan omröstning om Sveriges fulaste torg då vinnaren är så given. Kanske Vasakronan kan motbevisa detta och rädda Sergels torg från lite av sin massiva fulhet?
Värt att nämna är också att innan 60-talet stod det vackra gamla Hamngatspalatset på den här platsen. Det var en fantastisk byggnad i klassisk stil som förintades till förmån för den vedervärdiga skräcklådan som syns till höger på bilden ovan. Vi är glada att Vasakronan bryr sig om Stockholm och vill återställa Hamngatan till den paradgata den en gång var!
17. Fregatten Bed & Breakfast, Karlskrona
Arkitekt: Tommas Andersson
Byggentreprenör: Lillian och Kåre Johansson
Ett 1800-talshus i Karlskrona inhyste år 2019 ett nyöppnat Bed & Breakfast med namnet Fregatten. Tyvärr drabbades det nästan omgående av en katastrof då det brandhärjades. Skadorna var så omfattande att resterna av huset behövde rivas till 100 %. En representant från Arkitekturupproret var på plats 2020 och då fanns det inga spår kvar av att där tidigare hade funnits en byggnad på platsen.
Ägarna Lillian och Kåre Johansson ville dock återställa områdets mysighet och återskapa vad som brann upp. Under 2021 kunde byggdes magnifik kopia byggas på platsen. Nu står här en byggnad som vi inte kan göra annat än hylla, då den är så nära identisk med det vackra originalet. Även inredningen som visas på deras hemsida är otroligt vacker med mycket klassisk inspiration. Väl värt ett besök när man är i Sveriges fjärde vackraste stad! Tänk om Eksjö hade kunnat göra en lika fin rekonstruktion när deras trähus brann ner 2015. Tyvärr byggdes det istället ett halvfabrikat på den platsen.
Här ser ni några bilder på den nya byggnaden. Få turister kan nog ana att det är en rekonstruktion.
18. Rofa Designs Norr Enby, Sorunda, Nynäshamn
Arkitekt: Rofa Design
Entreprenör: Strängbetong
Byggherre: Rofa Design
Här är ett bra exempel som visar att även billiga betongfundament kan skapa vacker arkitektur. Rofa Designs nya huvudkontor ser ut som en gammal herrgård, men allt är nybyggt i prefabricerad betong. Så här skriver Strängbetong på sin facebooksida: ”Bygga nytt i gammal stil? Inga problem! Åt företaget Rofa Design levererar vi just nu projektet Norr Enby – en herrgårdsliknande byggnad i Sorunda utanför Stockholm. Byggnaden ska användas som kontor och lager och kommer även ha två lägenheter. Mittpartiet kommer ha två plan medan de båda flyglarna kommer vara i ett plan.” Byggnaden var med i vår tävling redan förra året, men byggherren uppskattade inte att vi hade bilder på det ofärdiga resultatet, så vi låter den tävla i år igen med nya, fräscha bilder.
Här ser ni några av de prefabricerade byggmodulerna. Allt är ett stort prefabpussel som visar att det går att bygga vackert med moderna metoder.
19. Trädkronan, Mariefred
Arkitekt: Liljewall Arkitekter
Byggfirma: Derome
Här visar Derome, som tyvärr också är nominerade i årets fultävling, att de även kan sponsra vackra byggprojekt. Detta underbara kvarter är helt nybyggt och redan slutsålt, vilket är lätt att förstå.
Äntligen lite harmonisk nyproduktion. Så här kan det se ut när ett nytt byggprojekt tar hänsyn till en gammal kulturmiljö. Detta i jämförelse med många fulbyggen där byggherrarna och arkitekterna ljuger friskt om att anknyta till befintlig bebyggelse medan det som byggs i själva verket helt sticker ut och provocerar.
Trähusen anknyter till Mariefreds historiska, unika stadskärna. Gripsholms Slott tronar stolt på andra sidan vattnet och kompletterar den vackra stadsvyn.
20. Det röda huset i kvarteret Prästlyckan, Alingsås
Utvecklare: Tornstaden, Skara Stift och Alingsås kommun
I centrala Alingsås byggs just nu ett helt kvarter med vackra nya bostadsrätter i traditionell still. Bostäderna är ännu inte helt klara, men vi låter det röda huset vars fasad nu är avtäckt tävla i år. Om ni tar en titt på visionsbilden ovanför så ser ni att det är stor chans att Prästlyckan också kan tävla nästa år, men med andra hus.
Vi blev i december 2021 tipsade om att fasaden till det röda huset på visionsbilden ovanför är färdigt och låter det därför tävla så att det fina projektet kan uppmärksammas i hela Sverige. Dock har vi inte fått tag på nyare bilder än de som visas här under och tar tacksamt emot en bild som visar när dörren är på plats.
Byggherren Tornstaden som enligt sin hemsida normalt bara bygger lådor utan arkitektur skriver så här om det nya kvarteret: ”Det är ett mycket fint bostadskvarter som vi tillsammans har utformat. Vi ser fram emot att få starta byggnationen och fortsätta vårt goda samarbete mot målet att skapa kvalitativa och kostnadseffektiva bostäder, samt på ett positivt sätt bidra till stadsbilden i Alingsås”, säger Tornstadens koncernchef Jan Edlund. Vi tycker också att husen är vackra och tilltalande!
Nr 2.
Nr 11
Harplinge, har det vackraste nybygget.
Blir glad varje gång jag ser dem.
Nr 11 så fint med trähus. Det borde byggas fler sådana flerfamiljshus i Sverige.
NR: 3 Turistinformation Myre Njurunda
Nr. 17 Fregatten Bed & Breakfast
Jag röstar på nr 17 Fregatten Bed&Breakfast som Sveriges vackraste nyproduktion
Tyvärr måste man gå in på Facebook och rösta där för att ens röst ska räknas.
Nästa år kommer vi försöka lägga upp våra omröstningar här på bloggen istället.
Mvh,
AU Admin
Röstar på Fregatten B&B i Karlskrona
jag röstar på no 17 Fregatten bed @ breakfast som finaste nybygge
Nr 17 klart finaste nybygget som nr 2 kommer busskuren
Nr 17
Fregatten bed and breakfast.
På andra plats vill jag sätt den läckra busskuren
Nummer 17 får min röst.
Tyvärr måste man gå in på Facebook och rösta där för att ens röst ska räknas.
Nästa år kommer vi försöka lägga upp våra omröstningar här på bloggen istället.
Mvh,
AU Admin
Trädkronan i Mariefred nr 19. Där skulle jag själv tänka mig att bo.
Tyvärr måste man gå in på Facebook och rösta där för att ens röst ska räknas.
Nästa år kommer vi försöka lägga upp våra omröstningar här på bloggen istället.
Mvh,
AU Admin
17. Fregatten Bed & Breakfast, Karlskrona.
Tyvärr måste man gå in på Facebook och rösta där för att ens röst ska räknas.
Nästa år kommer vi försöka lägga upp våra omröstningar här på bloggen istället.
Mvh,
AU Admin
Nr 3 Turistinformation Myre Njurunda
Tyvärr måste man gå in på Facebook och rösta där för att ens röst ska räknas.
Nästa år kommer vi försöka lägga upp våra omröstningar här på bloggen istället.
Mvh,
AU Admin
Nummer 3. Turistinformation i Myre Njurunda.
Tyvärr måste man gå in på Facebook och rösta där för att ens röst ska räknas.
Nästa år kommer vi försöka lägga upp våra omröstningar här på bloggen istället.
Mvh,
AU Admin
Nummer 17. Fregatten B&B
Tyvärr måste man gå in på Facebook och rösta där för att ens röst ska räknas.
Nästa år kommer vi försöka lägga upp våra omröstningar här på bloggen istället.
Mvh,
AU Admin
Nr 4
Nr 7 i Arboga
Jag lägger min röst på nybyggnad 4 – Tornet vid trafikplats Myre i Njurunda.
Jag tycker att nr 18 är jättefin.