Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2024 – Utse 2023 års fulaste hus!

Den 9 april 2024 presenterar Arkitekturupproret det ökända Kasper Kalkon-priset som tilldelas det senaste årets fulaste nybygge. För nionde året i rad försöker vi vända den förfulande byggtrenden och till slut kanske priset inte behövs längre?

Ta chansen att vara med att utse Sveriges riksförfulare 2024. Bläddra neråt för att se de nominerade. Arkitekturupproret ligger också bakom andra populära omröstningar som har utsett Sveriges vackraste torg (2021), Sveriges fulaste byggnader någonsin (2020) Sveriges vackraste byggnader någonsin (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Varje år utses också Sveriges finaste nyproduktion. Skönhet går självklart att mäta!

Kasper Kalkon-priset

Kasper Kalkon-priset är fulpriset som verkligen rörde om i grytan, skakade om arkitekturbranschen i grunden och blev väldigt omtalat i både press, radio och tv när det introducerades 2016 som motpris till Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris.Priset delas ut av Arkitekturupproret, som startade i Sverige 2014 och sedan dess har spridits som en löpeld över världen. Klicka här för att se en lista över vilka länder vi finns i idag.

Vi hoppas att kalkontävlingen en dag ska kunna läggas ner, men än så länge försöker Sveriges arkitekter överglänsa varandra i fulhet och därför regnar nomineringarna in varje år.

Arkitekturupprorets pris för vackraste nyproduktion?

Man kan som vanligt också rösta om Sverige finaste nyproduktion (klicka för att komma till blogginlägget där dessa presenteras).

Missa inte prisutdelningen i Malmö den 9 april 2024!

Den 9 april 2024 utses en (o)värdig vinnare av Kasper Kalkon-priset på plats i Malmö (tidpunkt och plats kommer senare). Det blir också en hyllning av de 3 vackraste husen som Arkitekturupprorets följare röstar fram.

Kasper Kalkon-vinnaren får (betala) priset för en guldfärgad prisbuckla

Vågar 2024 års vinnare bli den första som kommer och tar emot Kasper Kalkon-priset? Redan under det första Kasper Kalkon-priset 2016 fanns prisbucklan “Skaparvånda” som skapades utan vånda av konstnären Mikael Grahn. Vad den föreställer behöver knappast lämnas till fantasin.

Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer arkitekten Le Corbusier korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.
Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar”  lådor.

HÄR kan du rösta i båda tävlingarna!

Sista röstningsdag är 24 mars.

_________________________________________

De nominerade till Kasper Kalkon-priset 2024

1. Kv. Facetten (Öknamn: ”Face-slapen”)

Stad: Stockholm, Kungsholmen
Arkitekt: Utopia
Byggherre: JM

Är Kv. Facetten Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Milou Ohánovits, AU

Kungsholmen är ett av Stockholms attraktivaste områden med sina fina kvarter, lummiga parker och Mälarens vatten runt hörnet. Lite för bra för att vara sant tänkte nog arkitekterna, byggbolagen och politikerna under rivningshysterin, då de frenetiskt förstörde hela den västra sidan av ön som utgörs av Stadshagen och Hornsbergs strand. Idag är dessa stadsdelar i princip bortom räddning och som vi ser är makthavarna även på god väg att förstöra resten av kvarteren som fortfarande besitter skönhet och charm. Det här nominerade eländet som har döpts till Kv. Facetten (och ironiskt nog ritats av en arkitektbyrå som kallar sig ”Utopia”) har redan börjat kallas ”landmärke” av byggfirman JM och med sedvanliga floskler påstås arkitekturen vara ”unik”. Efter snart 10 år med Arkitekturupproret har vi  vant oss vid dessa klyschor så till den grad att man knappt höjer på ögonbrynen längre. Det som däremot aldrig kommer att kunna begripas eller accepteras är nivån av förakt och respektlöshet som dagens byggindustri visar gentemot det arkitektoniska kulturarvet. Dessa byggnader är som en ”face-slap”, ett slag i ansiktet på alla som går förbi och bara vill se en vacker gata. Hur dessa förvridna åbäken kunde godkännas av en byggnadsnämnd är bortom allt rimligt förstånd.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Milou Ohánovits, AU
Att förstöra en så vacker gata som Igeldammsgatan är tydligen helt i sin ordning enligt Stockholms politiker. Foto: Milou Ohánovits, AU
Foto: Milou Ohánovits, AU

2. Kv. Romberg (Öknamn: ”Kv. Mordor”)

Stad: Mellbystrand, Laholms kommun, Halland
Arkitekt: Vizcon AB
Byggherre: PB Bygg, Strandstugorna

Är Kv. Romberg Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen, AU

Nämnde vi precis respektlöshet och förakt gentemot kulturarvet? Det här projektet är det mest solklara (kolsvarta) praktexemplet på detta. Kommer ni ihåg gamla Kirunakolonin, som ägdes och revs av företaget Strandstugorna trots att både Länsstyrelsen, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Kulturmiljö Halland krävde rivningsförbud av den nästan 100 år gamla byggnaden? Arkitekturupproret utnämnde denna rivning till en av 2020 års värsta rivningar.

Bild: AU

Många var med all rätt riktigt oroliga för vad markägaren skulle bygga på platsen. Peter Claesson som äger företaget Strandstugorna kommenterade under rivningsarbetet i en artikel i Hallandsposten att han ansåg att det ska bli ”skönt att bli av med skiten”. Han försäkrade kritikerna om att det inte skulle byggas ”några fyrkantiga kuber” på den gamla barnkolonins plats. Sedan gick han ihop med PB Bygg och Vizcon AB och skapade Sveriges egna skräckbygge i Mordor-stil, som de dessutom hade fräckheten att döpa efter entreprenören Gerda Romberg som en gång grundade den nyss förintade Kirunakolonin. Oförskämdheten och arrogansen har tydligen inga gränser inom nutida arkitektur och byggnation.

Fula, svarta lådor har ersatt den rivna Kirunakolonin. Foto: Mats Savolainen, AU
En härlig, inbjudande ingång… Är detta ett boende eller ett fängelse? Foto: Mats Savolainen, AU
Foto: Mats Savolainen, AU

Kv. Romberg har dessutom en egen hemsida och där står något som kan vara årets floskel: ”En engagerad arkitekt har lyckats få till vackra estetiska byggnader”. Vi vet ärligt talat inte hur starka fakeview-glasögon författaren till hemsidan har, då hen anser att dessa deprimerande skapelser är vackra och estetiska. Eller så kanske det är som alltid – att byggfirmorna anser att människor är blinda?

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

3. Nivika Center (Öknamn: ”Spyvika Center”)

Stad: Växjö
Arkitekt: Enter Arkitektur
Byggherre: GBJ Bygg

Foto: AU-följare
Är Nivika Center Sveriges fulaste nybygge 2023?

I en Facebook-grupp såg en av våra kollegor följande inlägg:

Hej! Jag har en vän som ska flytta till Växjö och frågade mig om Nivika center var ett vettigt beslut då detta förklaras som en signaturbyggnad i Växjö. Jag sa att det inte är klart än med tanke på utseendet på fasaden, varpå jag blev förklarad för att det SKA se ut så. Stämmer detta? Ska byggnaden som är helt ny se ut såhär? Jag vägrade tro på det men min vän är helt övertygad.”

En närbild på fasaden. Foto från den ovan beskrivna Facebook-tråden.

Ja du, kära trådstartare. Vi undrar samma sak när våra oskyldiga ögon tvingas möta ”Växjös nya signaturbyggnad”. Det ser mest ut som att en avloppstank på taket har sprungit läck och att innehållet har runnit ut över hela fasaden. Eller är det fasadpaneler som har fått rosta rejält redan innan de sattes upp? Det finns östeuropeiska bunkrar från kalla kriget som ser fräschare och mer inbjudande ut än det här skrotupplaget. Byggbolaget GBJ Bygg är på sin hemsida mycket stolta över att få ”bygga på höjden” i Växjö, och kommunen har tydligen velat ”sätta staden på kartan”. De har uppenbarligen inte hört talas om uttrycket ”kvalitet före kvantitet”. En mer intetsägande och motbjudande byggnad än det tragiska Nivika Center går knappast att hitta. Så kära trådstartare, vi hoppas uppriktigt att din vän inte flyttar hit.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Byggherrarna bakom Nivika Center är extra stolta över takterassen, som ska vara mysig och tillgänglig för alla. Man undrar dock hur skönt det är att sitta däruppe när det blåser… och dessutom, vilken vacker utsikt! Ett rostigt torn och en ful hall av något slag i bakgrunden… Foto: GBJ Bygg
Foto: GBJ Bygg

4. Frihamnskyrkan (Öknamn: ”Fyrkantskyrkan”)

Stad: Göteborg
Arkitekt: Elding Oscarson Arkitekter
Kund: Smyrnaförsamlingen

Är Frihamnskyrkan Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Milou Ohánovits, AU

Kyrkor och andra religiösa byggnader har i alla tider fört samman människor. Kyrkor är bland de största sevärdheterna i de flesta europeiska turiststäderna: La Sagrada Familia i Barcelona, Notre Dame i Paris, Westminster Abbey i London, Vitus-katedralen i Prag, Peterskyrkan i Rom, katedralerna i Florens och Milano. Listan kan göras oändlig och dessa kyrkor är häpnadsväckande vackra, oavsett vilken stil och tidsålder de är byggda i. Från den romanska eran till jugend-perioden har kyrkor fascinerat oss människor, troende som icke-troende, kristna som icke-kristna. Kyrkor (och många andra religiösa byggnader) har alltid varit omisskännliga landmärken och signaturbyggnader som från långt håll stoltserat med sin skönhet via sina höga torn för att locka dit tillbedjarna. Även i den minsta av byar har kyrktornet alltid utgjort den högsta punkten och varit det huvudsakliga landmärket. När modernismen gjorde sitt mycket oönskade intrång i Sverige på 1930-talet och följdes av rivningshysterin, trodde kanske några optimister att åtminstone kyrkorna skulle förbli heliga och orörda. Men årtionde efter årtionde har modernisterna visat att inget är heligt för dem. Den nya Smyrnakyrkan i Göteborg följer nu trenden att nybyggda kyrkor får se ut som vad som helst – förutom en kyrka.

Denna jämförelse illustrerar det absurda med dagens sätt att bygga kyrkor. Gud bevare oss, eller vad säger man? Bild: AU

Elding Oscarson arkitekter har tävlat flera gånger om Kasper Kalkon-priset och deras minst smickrande skapelse tog fjärdeplatsen i tävlingen om Sveriges största Kalkon genom alla tider. Byggnaden som fick dem att vinna denna titel var Japanhuset i Landskrona och det har gått 15 år sedan det sjukligt och symboliskt malplacerade åbäket byggdes. Men Elding Oscarson arkitekter har fortfarande inte lärt sig något av sitt invasivt fyrkantiga misstag och är nu tillbaka med ännu ett omfattande parasitbygge som garanterat har kostat skjortan för alla inblandade. Göteborg förstörs i rasande takt och tyvärr ser framtiden inte särskilt ljus ut för denna trasiga stad.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Kan Elding Oscarson Arkitekter rita något annat än kuber? Foto: Milou Ohánovits, AU
Den galler-liknande fasaden. Är denna byggnad årets Kalkon? Foto: Milou Ohánovits, AU

5. Högskolan Dalarnas nya campus (Öknamn: ”Kartongstapeln”)

Stad: Borlänge
Arkitekt: Archus
Byggherre: NCC

Är nya Campus Borlänge Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: AU-följare

Borlänge verkar ha blivit inspirerade av förra årets Kasper Kalkon-kandidat, den nya skolan i Eskilstuna, och känt att de, för att fortsätta leva upp till titeln Sveriges fulaste stad, också behöver bygga en diarréfärgad skolbarack. Trots att Högskolan Dalarna är mycket stolta över ”landmärket” borde man istället kunnat fråga hur många Borlängebor som tycker att den här byggnaden har något att komma med när det gäller estetik utformning. Att stapla några till synes överdimensionerade pappkartonger på varandra kan väl knappast kallas arkitektur? Detta är väl snarare ett solklart fall av Copy / Paste från Eskilstuna?

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Jacob Kilhström
Fula skolor är det nya modet enligt Eskilstuna och Borlänge, som under det senaste året välsignat våra tävlingar med varsin flyttkartong-skola.

6. Brf. Stratos, Täby Park (Öknamn: ”Mordor 2”)

Stad: Stockholm, Täby
Arkitekt: Okänd. (Vågar inte stå för sin skapelse?)
Byggherre: Viktor Hanson

Är Brf. Stratos Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: AU-följare

Du tyckte kanske att Kv. Romberg i Mellbystrand (ovan) var oöverträffbart i sin fulhet? Vad sägs då om Brf. Stratos i stockholmsförorten Täby? Runt 1960-talssunket i Täby centrum pågår en enorm utbyggnad i en illamående-framkallande takt. Ju fler dystopiska och likriktade skräpbyggen som smälls upp, desto mindre blir lusten att någonsin flytta till Täby. Becksvarta kuber med balkonger inklämda emellan sig, så att det första man ser när man kommer ut är grannhusets kolsvarta vägg. Nej tack. Att kalla dessa vanskapta barackstaplar för ”Mordor” är en uppriktigt förolämpning mot Saurons mörka skräckrike.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Mordor i Sagan om Ringen är ett estetiskt tilltalande alternativ till Brf. Stratos. Var hade du helst velat bo, om du var tvungen att välja?
Det här är utsikten man får om man flyttar in i Brf. Stratos. Idylliskt? Bild: Länsförsäkringar
Här är lite sol och blå himmel. Är det fint nu? Foto: Länsförsäkringar

7. Mobilitetshuset Neptunus (Öknamn: ”Magplasket”)

Stad: Linköping
Arkitekt: Winell & Jern Arkitekter
Byggherre: Sankt Kors Fastighets AB

Är Neptunus Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Henrik Algotsson, AU

Linköping vann Kasper Kalkon-tävlingen 2022 med Inkluderande Fastigheter & Campus Arkitekters studentbostäder i Vallastaden, och kom även femma i samma tävling med 3XN:s nya badhus Vågen (aka. ”Tsunamin”). Nu är staden tillbaka med ytterligare en riktig sophög, nämligen mobilitetshuset Neptunus. Det slarvigt ihopskruvade rucklet tornar upp sig invid bilvägen så att alla förbipasserande kan undra om de tittar på en halvfärdig tändstickstavla med ”Bodens fästning” eller om det är gamla kylskåp som står uppstaplade på återvinningsstationen?

Foto: Henrik Algotsson, AU

Tydligen har Linköping inte blivit förskräckta av att ha vunnit både förstaplatsen och femteplatsen i 2022 års Kasper Kalkon-tävling, de gör istället allt för att få tävla igen och verkar verkligen ta det på fyrkantigt allvar. Dessutom är byggnadens baksida om möjligt ännu fulare än framsidan, vilket bilden nedan visar.

Foto: Henrik Algotsson, AU

”Linköping – staden där idéer blir verklighet.” En mer träffsäker slogan är svår att hitta i en stad där exakt alla idéer oavsett kvalitet klubbas igenom. Linköping har även i år levt upp till sitt motto och ”siktat mot stjärnorna”. Det dystopiska P-huset Neptunus har kastats ut i en omloppsbana där stadens politiker inbillar sig att de är på väg mot framtiden fast de i själva verket har slut på idéer. Är det inte dags att lyssna på Linköpingsborna? Har politikerna frusit fast i dåtiden? Kanske har de tagit namnet på P-huset från havsguden Neptunus eftersom det är fråga om vatten? De borde möjligtvis lägga till något om ett gigantiskt magplask.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

8. Mobilitetshuset Pralinen (Öknamn: ”Giftpralinen”)

Stad: Gävle
Arkitekt: SWECO
Byggherre: Gävle Parkeringsservice

Är Pralinen Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Virág Cservenák

Gävle är en stad som förekommer frekvent i Arkitekturupprorets Kalkon-tävlingar. Förra året tävlade staden med Tullhuset (öknamn: ”Fulhuset”) och i år har de smällt upp ett mobilitetshus vars estetiska kvaliteter är minst lika bristande som hos Linköpings motsvarighet, se bidrag nr. 7 ovan. Gävle blev på 1950-talet utsatt för en av de vidrigaste stadsskövlingarna i Sveriges historia på initiativ av fastighetschefen och rivningsivraren Louis Campanello som såg till att nästan hela stadskärnan förintades. Tydligen har byggnadsnämnden inte lärt sig något av denna händelse och fortsätter att riva kulturhistoriskt värdefulla byggnader, eller väljer att ”berika” de gamla områden som fortfarande finns kvar med brutalistiska nybyggen. Nybyggena vid det gamla industriområdet Godisfabriken är ett lysande (rostande) exempel på det sistnämnda fenomenet, då det sedan några år tillbaka konstant förfulas med diverse vedervärdiga lådor.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Virág Cservenák

Det här monsterverket har ironiskt nog döpts till Pralinen, vilket vi bara kan skratta åt då ingen av oss i arbetsgruppen någonsin har sett en rostande pralin… Kanske är den förgiftad? Någon som vill smaka?

9. Parkhus 4 (Öknamn: ”Plåtpalatset”)

Stad: Mölndal
Arkitekt: Wingårdhs
Byggherre: Aspelin Ramm

Är Parkhus 4 Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen, AU
Dessa fönster är rent ut illamående-framkallande. Foto: Mats Savolainen, AU

Om ni trodde att ni skulle få era ögon skonade från rostig perforerad plåt efter att ha sett Nivika Center och Pralinen (ovan) måste vi sorgligt nog krossa denna illusion. Parkhus 4 i det nya exploateringsområdet Pedagogen Park i Mölndal tar död på alla våra förhoppningar om en framtid utan rostiga plåtpalats. Vi är inte förvånade över att arkitekten bakom detta är Wingårdhs, som ju som vanligt skryter på sin hemsida med att de ritat ”unik arkitektur”, när det snarare ser ut som ett sönderrostat element i ett gammalt uthus som inte varit besökt av annat än spöken på årtionden.

Foto: Mats Savolainen, AU

Det finns inte mycket mer att säga om det här bygget än att det ser absolut förfärligt ut. Vad har Mölndal gjort för att förtjäna en så vedervärdig behandling?

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Mats Savolainen, AU
Foto: Mats Savolainen, AU

10. Parhusen i Genevad (Öknamn: ”Konservburkarna”)

Stad: Genevad, Laholm-Halmstad
Arkitekt: Okänd (vågar inte stå för sin skapelse?)
Byggfirma: Inkluderande Fastigheter

Är Parhusen på Genevads ängar Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen, AU

Kommer ni ihåg Inkluderande Fastigheter och deras storvinst i Kasper Kalkon 2022 med studentbostäderna i Vallastaden i Linköping? Om ni har varit så lyckligt lottade att ni lyckats förtränga den här firmans existens sedan dess, så är det slut på det nu. De är nämligen tillbaka med ett nytt projekt, den här gången på Genevads ängar mittemellan Laholm och Halmstad i Halland. Vår arbetskollega som fotade dessa burkar beskrev att det var svårt att undvika att inkräkta på de boendes privata ytor och få med dem på bild, eftersom man ser in i husen från i princip alla vinklar. Projektet överklagades flera gånger av de som bor i villorna runtomkring, men detta verkade inte bekomma Laholms kommun nämnvärt och de tillät denna konserverade invasion. Begreppet ”människoförvaring” har aldrig varit så tydligt som nu.

Inkluderande Fastigheter ”inkluderar” gärna folk i fyrkantiga konservburkar. Foto: Mats Savolainen, AU
Kan Inkluderande Fastigheter vinna Kalkonpriset för andra gången? Foto: Mats Savolainen, AU

11. Kiruna Polishus (Öknamn: ”SWELKAB Redemption”)

Arkitekt: SWECO
Byggherre: LKAB

Är Kiruna Polishus Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Michaela Sandberg

Kirunas nya centrum är så förfärligt fult att det gör ont i både ögonen och själen. En anrik gammal stad flyttas på grund av LKAB:s gruvdrift, men istället för att kompensera Kiruna-borna för detta väljer LKAB att bebygga stadens nya centrum med den här typen av byggnader.

Foto: Michaela Sandberg

Polishuset har fått varmt och kallt från olika kritiker, men polisen i Kiruna är tydligen stolta över sin nya ”image”. Arkitekten är SWECO, som vi ju tyvärr känner igen från många Kalkon-tävlingar, och i år lär vi nog redan på förhand kunna gratulera dem för årets fake view:

Visionsbild, Kiruna Polishus av SWECO Arkitekter.

Det krävs verkligen en otroligt stark dioptri på fake view – glasögonen om man ska lyckas rita en visionsbild som är så avvikande från verkligheten. Kirunas omvandling är ett riktigt avskräckande exempel på hur man INTE ska konstruera en ny stad. Folk lär nog flytta härifrån i stor utsträckning efter den här allmänna stadsmiljö-våldtäkten.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: Michaela Sandberg
Foto: Michaela Sandberg

12. Kexfabriken 2 (Öknamn: ”Cyklophuset”)

Stad: Örebro
Arkitekt: White Arkitekter
Byggherre: Örebroporten

Är Kexfabriken 2 Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: White Arkitekter

”Det finns ingen jul utan Kevin”, säger många och syftar på den populära julkomedin ”Ensam Hemma”. I AU verkar vi ha en liknande regel: det finns ingen Kalkontävling utan White Arkitekter. Denna firma är nominerade vartenda år, och de verkar inte tröttna på att förse oss med Kalkon-material. De har vunnit flera gånger och förra året tävlade de med fyra (!!) olika byggnader, alla i Kalkon-tävlingen. På CV:t har denna firma allt från Stockholmskatastrofen Waterfront Hotel till kulturhuset Väven i Umeå och förra årets kopiöst fula studentbostäder i Malmö. Trots detta anställs de hela tiden inom olika projekt, och Kexfabriken 2, en ny kontorslokal i Örebro, har nu uppförts efter deras ritningar. Flosklerna flödar snabbare än Niagarafallens vatten på deras hemsida, som alltid:

”(…) Kexfabriken 2 i Örebro är inte bara en byggnad – den är en berättelse. En berättelse om att anpassa sig till det förflutna samtidigt som man omfamnar framtiden. Byggnaden ligger på en plats med mycket historia för Örebro, området innehöll förr Örebro Kexfabrik. Byggnaden är en del i utvecklingen av hela området till en helhetsmiljö men där de enskilda byggnaderna fått egna formspråk.”

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: White Arkitekter
White Arkitekter anser att deras nya vanskapelse tar hänsyn till karaktären hos Örebros gamla kexfabriker. Titta på den här bilden och avgör själv!

Den här lögnen om ”hänsyn till historien” nu igen… Kexfabriken 2 påminner om en grupp av cykloper (enögda jättar från grekisk mytologi) som sytts ihop till en helhet där bara de fyrkantiga cyklops-ögonen sticker ut och påminner om att de en gång var individer med egna kroppar.

Cyklophuset. Original-foto: White Arkitekter, Meme: AU
Foto: White Arkitekter

En kul tävling man kan ha med sina kompisar är att försöka titta på den här bilden och se vem som klarar av att stirra längst utan att få migrän:

Fyrkantiga cyklop-ögon utmärker Kexfabriken 2 i Örebro. Försök titta på den här bilden utan att få ont i ögonen! Foto: Neosol

13. GoCo (Öknamn: ”NoGo”)

Stad: Mölndal
Arkitekt: Semrén & Månsson
Byggherre: BRA Bygg

Är GoCo Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Mats Savolainen, AU

Välkomna till ännu ett ”hälsosamt” centrum för innovation, denna gång i en av Sveriges mest förfulade städer, Mölndal. Detta bygge har verkligen blivit en verklighetstrogen skildring av fenomenet ”vardagsrummet i ens nya lägenhet precis efter att man flyttat in”. Vid första anblicken ser byggnaden inte ens verklig ut, det är som om man hade hamnat i ett virtuellt Minecraft-spel. Sedan inser man tyvärr att detta inte är en ond mardröm, och att den här byggnaden redan är nominerad till Stadsbyggnadspriset 2024… Vi har en stark misstanke om att den även kommer att vara en av kandidaterna till Kasper Salin -priset, Sveriges största skämt till arkitekturpris som varje år prisar de fulaste byggnader som går att hitta och därmed skändar den genialiske arkitekten Kasper Salins namn.

Foto: Mats Savolainen, AU
Parkeringshuset intill flyttkartong-högen är om möjligt ännu fulare. Foto: Mats Savolainen, AU

Denna hög av flyttkartonger i olika färger har av AU:s arbetsgrupp fått öknamnet NoGo, för vem skulle någonsin vilja gå hit? Det räcker med en enda blick för att man ska bli illamående och få migrän. Till och med gubbarna på taket ser deprimerade ut.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

En deppig gubbe på taket. Vi förstår honom. Foto: Mats Savolainen, AU

14. P-huset Strömmingen (Öknamn: ”Störningen”)

Stad: Hudiksvall
Arkitekt: Tengbom
Byggherre: JSB Construction AB

Är parkeringshuset Strömmingen Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: Jacob Kihlström

Ännu ett fult parkeringshus? Ja, tyvärr. Det räcker inte med Linköping och Gävle, även Hudiksvall hoppar på den destruktiva trenden. Och finns det då någon bättre firma att anlita än Tengbom, vars tidigare VD i en ikoniskt pinsam intervju 2018 uttryckte sin kärlek för fyrkantiga lådor? Sedan dess har denna VD gått vidare till byggfirman Riksbyggen som, precis som Tengbom, enkelt kvalar in på listan över Sveriges värsta riksförfulare.

Foto: Jacob Kihlström

Kattvikskajen är ett helt nytt och såklart estetiskt förödande område i Hudiksvall, där byggnaderna som smälls upp just nu är så fula att man skulle kunna ha en egen Kalkon-tävling för dem. Parkeringshuset, även kallat ”Strömmingen”, utmärker sig till och med bland dessa byggnader med sin motbjudande fasad, och bygget har fått mycket kritik. Men det sorgligaste av allt är att ett fantastiskt fint gammalt stationshus nu tvingas stå granne med det här åbäket, vilket ni kan se på bilden nedan. Återigen noll respekt för historien, bara ren och skär destruktivism.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Nu kan man inte längre beundra det gamla stationshuset utan att få sitt synfält invaderat av det nya parkeringshuset Strömmingen. Bild: Hudiksvalls kommuns Facebook-sida

15. Kv. Klockaren (Öknamn: ”Kulturarvsknockaren”)

Stad: Ljungby
Arkitekt: Fredblad Arkitekter
Byggherre: GBJ Bygg

Är Klockaren i Ljungby Sveriges fulaste nybygge 2023? Bild: AU

Den lilla småländska staden Ljungby har förlorat sitt mysiga gamla torg på grund av detta ofattbart smaklösa nybygge, som politikerna tydligen ansåg var passande på en så känslig plats. Facebook-gruppen ”Ljungbys behov av ett skönhetsråd” har uppmärksammat förstörelsen av Ljungby i flera år, och detta åbäke är nog en stor anledning till att gruppen skapades. Man skulle gärna välja ha ett svar på hur de ansvariga för det här brottet mot samhället tänkte, men den frågan får vi nog aldrig svar på. Vi tvivlar på att de ens tänkte överhuvudtaget. Detta är bara rent ut tragiskt.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Den nya lådan sticker ut på ett hjärtskärande sätt bland de äldre husen på Ljungbys gamla torg. Bild: AU
Det här fotot, som togs under byggarbetet, är nästan skrattretande i sin tragik. Bild: AU

16. Science Park Towers (Öknamn: ”Empire State Building från Wish”)

Stad: Jönköping
Arkitekt: Yellon
Byggherre: Jönköpings kommun

Är Science Park Towers Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: AU

Detta mycket omtalade och föga respektfulla nybygge i Jönköping såldes via visionsbilderna in som ”Jönköpings egna Empire State Building”. Vi anser att den som skrev denna floskel borde be om ursäkt postumt till arkitekterna bakom den riktiga Empire State Building för denna arroganta och anskrämliga jämförelse. Dessa torn är verkligen en skam för staden Jönköping, som tyvärr redan varit med i våra tävlingar tidigare på grund av nybyggen som exempelvis Petter Stordalens nya brutala hotellbyggnad vid det gamla industriområdet. Någon borde berätta för Jönköping att generiska höghus med häftigt klingande engelska namn inte betyder kvalitetsbygge, snarare masskopierad pastisch. Precis som något från Wish.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Foto: AU
Foto: AU

17. Stora Råby (Öknamn: ”Stora Lådby”)

Stad: Lund
Projektansvariga: Serneke & Magnolia Bostad

Är Stora Råby Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: AU

Området Stora Råby ligger i sydöstra Lund, men kallas numera för Stora Lådby. Här låg nyligen Sveriges bästa åkermark, klassad 10 av 10 på grund av sina höga kvalitet. För några år sedan fick Lunds kommun den ohållbara idén att offra värdefull åkermark för att bygga hundratals lådor utan arkitektur. Projektet fick namnet RåbyLund, men istället blev det LådByLund för invånarna. Området är idag främst fyllt med masskopierade främst gråa tvåvåningshus i ett sterilt och blåsigt öppet landskap. Lunds kommun gav dock rättigheter till högre bebyggelse utmed bilvägen intill Lunds östra infart. Tusentals pendlare tar dagligen denna infart där de välkomnas av skylten ”välkommen till Lund – idéernas stad”. Då borde de väl enligt en idérik byggnadsnämnd också välkomnas av vackra byggnader som skänker glädje i morgonstressen?

Är Stora Råby Sveriges fulaste nybygge 2023? Foto: AU

Istället för innovation och idéer sålde Byggnadsnämnden i Lund sin arkitektursjäl till Serneke och Magnolia som fick frikort att bygga precis vad de ville på platsen. Serneke och Magnolia ansåg trots vinstmaximeringen att det unika läget krävde något utöver det vanliga – ”Vi målar lådorna med orange färg. Orange har ju inte varit inne sedan 1970-talet så vårt projekt blir då automatiskt nyskapande” utbrast den anonyme arkitekten O. Modern troligtvis på något möte. Orange is the new gray.

Foto: AU

Ja vad säger ni? Förtjänar Lunds infart och en ny stadsdel inte bättre arkitektur än detta? Borde inte en ny stadsdel som ska inhusa 4500 invånare ha stadsbebyggelse istället för tråkiga punkthus utan arkitektur? Om Sveriges bästa åkermark ska offras kan man väl åtminstone anstränga sig lite extra? Förlorad åkermark går aldrig att återställa.

Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Vilket av dessa kandidater tycker Du ska vinna årets Kalkon-pris? Klicka här för att rösta på valfritt bidrag i tävlingen.

Tidigare omröstningar

Missade du tidigare års omröstningar så kan du läsa om dem här:

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Milou Ohánovits

Läkarstudent som älskar konst, estetik och skönhet i alla dess former. Född i Budapest, uppvuxen i Kungälvs kommun (sedan 9 års ålder) och bor och studerar i Stockholm. Gotiken är min absoluta favorit-epok inom arkitekturen, tätt följt av jugend/art noveau. Sedan 2022 även prisutdelare och konferencier på Kasper Kalkon-galan.

49 svar på ”Rösta fram Kasper Kalkon-priset 2024 – Utse 2023 års fulaste hus!”

  1. Mycket fult att rösta på. Men tycker nog sämst om nr 2 kv Romberg.
    Många av dom fulaste husen har mörk fasad, kanske är det som gör dom extra fula?

  2. Det är hård konkurrens. Men parkeringshuset på plats 7 är nog ändå värst. Är det ens klart? Ska det se ut sådär?

  3. Jag tycker nummer 3 är fruktansvärt ful med sin rostiga fasad och extremt fula, rektangulära och opersonliga arkitektur.

  4. För mig går priset till nummer 4 Frihamnskyrkan. Inte bara på grund av dess fulhet, men också på grund av dess makalösa avsaknad av respekt som den står för. Jag är själv kristen, och tycker att det är förfärligt att som kyrka lägga så mycket pengar på något som en byggnad. Men att göra det på en fruktansvärt ful byggnad också? Där går min gräns kan jag säga

  5. Den fulaste byggnade är smyrnakyrkan. Må Gud förlåta den styggelse som arkitekterna har kokat ihop i deras oheliga kittel.

  6. Man häpnar.
    Stora Råby ser ut som ett miljonprogramsområde, som upplagt för social misär.
    Om Nivika vill jag säga att det krävs extremt stor estetisk känsla för att kunna bygga höga hus som passar in i omgivningen; här saknas den helt.
    Kexfabriken kan rättas till i framtiden så där är förstörelsen inte permanent vad jag kan se.
    Genevadshusen verkar ju mest påverka de personer som väljer att köpa dem. Så mindre allmän förstörelse kan jag tycka.
    Men mitt hjärta ömmar ändå mest för de små och medelstora orterna som inte har makt och/eller förstånd att stå emot detta vansinne och inte kan se värdet i det dom har. Så min röst faller på Ljungby, nr 15.

  7. Ja röstar för parhusen i Genevad, nummer 10, som årets kalkonbygge. När man nu tar sig tid att bygga småhus, och inte bara stora kolosser, varför i hela friden göra dem så fula att väldigt få kommer att vilja bo i dem? De är ju fulare än gamla arbetsbodar? En genomsnittlig friggebod är ett rent under av skönhet jämfört med dessa fula gråa lådor. Man tror tyvärr att det är ett skämt! Vem har godkänt detta bygge?

  8. Som infödd Ljungbybo är det skrämmande att se hur de förstör vårt vackra Ljungby med det ena bygget värre än det andra.
    Speciellt detta bygge är verkligen en stor synd och skam att upprätta så nära de vita knutarna på våra vackra idylliska gamla röda stugor.
    Så för min del lägger jag rösten på nr 15.

  9. Svårt att välja bland de gräsliga och fula byggnaderna.
    Jag röstar på nr. 10 Parhusen i Genevad, ”Konservburkarna”.

  10. Satanisk fulhet på längden och bredden.

    Kommuner, byggherrar och arkitekter borde bötfällas för denna typ av vederstyggligheter.

    Men Mordor tar ändå priset. Det är djup depression i husform.

  11. Jag röstar på tvåan. De ser riktigt deprimerande ut och känns distanserande. Skulle aldrig vilja bo där. Fast egentligen vill jag rösta på alla. För de är så fruktansvärt fula och inte visar på värme och kontakt med levande människor. Hur är man skapt när man ritar något sådant.

  12. Jag tycker att det har byggts väldigt fula strukturer i Jönköping på sistone, som hotellet, Science Park och den nya brf Park (som jag anser vara den fulaste och billigaste nybygget i Sverige 2023). Även den nya Munksjöstaden ger ett något nedstämt intryck. Jag röstar nr 3.

  13. Ni frågar själv i nummer 6 om vad Borlängeborna tycker och jag undrar det samma. Har ni överhuvudtaget pratat med någon Borlängebo? Och att huset skulle ha öknamnet ”Kartongstapeln”, var har ni fått det ifrån? Man har tagit en gammal Domusbyggnad i sten och cement och i mina ögon har den blivit snyggare nu med träfasad. Jag undrar verkligen om ni kallat naturträ för diarré färgat om fasaden prytt en byggnad i er smak. Jag minns när jag ville rösta fram Stockholm som Sveriges fulaste stad, det fick jag inte för ni i AU hade bestämt att Stockholm per definition är vacker och alltså inte kunde röstas på. Så varför ha en tävling när ni avgör vad man får rösta på.

    1. Hej! Vi fick in nomineringen från Borlängebor i Dalarnas Arkitekturuppror/Stoppa förfulningen av våra städer på Facebook. Det råder naturligtvis delade åsikter om bygget, men vi ansåg att man hade kunnat bygga en mycket mer estetiskt tilltalande skola på platsen.

  14. 4. Frihamndkyrkan / Fyrkantskyrkan

    Ett skämt till kyrkaoch klockrent exempel på att vi byggde mycket vackrare förr

    1. Hej! Hotel Draken tävlade förra året och hamnade på en fjärdeplats. Även Våghuset, Brick Studios och Stena Lines nya huvudkontor vid Masthuggskajen deltog förra året. Håller helt med dig, Draken är bland det värsta jag sett.

  15. Många ”värdiga” kandidater. Förmodligen kollar arkitektbyråerna på varandra och vågar inte gå emot strömmen.
    Det värsta/sämsta stilbrottet är Mordor – Nr 2.
    Jämfört med tidigare byggnation – vita strandnära(?) hus – mot dessa svarta lådor har man verkligen hittat motsatsen.

  16. Tufft val men får bli 3. Nivika Center

    Noll försök till någon arkitektonisk särskiljning och hemskt val av material till fasaden. De andra förslagen tycks ha innefattat någon form av egen tafatt detalj på bygget men här var det liksom noll.

    1. Ja, håller med, så otroligt deprimerande med svarta, mörkgrå byggnader. Vi bor i ett land där det långa tider är grått o mörkt. Vi behöver ljuspunkter färgsättning, av byggnader. Se på Södershöjder, Gamla stan med gula, röda, gröna toner. Undrar bara om den svarta färgen är billigast eller om beställarna är djupt deprimerade. Själva byggnaderna skulle kanske inte framstå som så fula med en annan färgsättning?

  17. #14. Som infödd Hudiksvallsbo har jag haft det tveksamma nöjet att kunna följa bygget på Kattvikskajen. Som ett helt nytt bostadsområde byggt på tidigare industrimark så hade man alla möjligheter att skapa något nytt, estetiskt tilltalande och ekologiskt hållbart. Något innovativt, traditionellt och vackert som harmonierat med Hudiksvalls tidigare bebyggelse. Istället så har man fastnat i lådträsket. Byggnaderna är så höga, upp till sju våningar och står väldigt tätt. Många hudiksvallsbor har kritiserat bygget eftersom det dels är anskrämligt fult och dels stänger sikten ut mot havet likt en mur. Som spiken i kistan bygger man alltså, på Hudiksvalls kanske mest värdefulla och attraktiva mark nästgårds mot havet, – ett mer än anskrämligt parkeringshus. Ska inte parkeringshus helst vara underjordiska förresten så att man kan bygga något vettigt ovanpå? Totalhaveri är det mest passande ord som jag kan komma på och jag håller helt med Arkitekturupproret i dess åsikt att ”byggnaderna som smälls upp just nu är så fula att man skulle kunna ha en egen Kalkon-tävling för dem”. Det här hade kunnat bli en så vacker stadsdel – det blev motsatsen.

    1. Hej! Jag beklagar helhjärtat den förstörelse som er stad utsätts för. Hoppas att politikerna vaknar efter detta.

      1. Tack Milou. Man kan alltid hoppas men jag tvivlar på det. Det är trots allt politiker som måste ha beslutat om detta.

  18. Nummer 4. Just att det är en kyrka också. Kyrkorna har brukat vara var småstads stolthet där kyrkan ska utmärkas som den mest påkostade byggnationen. Det här är för bedrövligt. Finns inget vackert eller stolt med denna skitfula byggnad. Hade lika gärna kunnat vara ett kontorshus i valfritt industriområde. Usch!

  19. Håller med i vad vissa skriver. Får nästan ont i ögonen av denna kavalkad i grotesk fulhet. När ett urval sjunker under en viss nivå så är det helt enkelt inte längre möjligt att välja vilket alternativ som är värst – och alla dessa exemplar ligger klart under den gränsen. Låt de arma kräken till byggnader få vila i frid. Plocka ner dem sten för sten och gör om, gör rätt. Min undring är… Har de som bor nära dessa skapelser ens fått säga sitt?

  20. Hade perfekt utsikt över byggandet av Smyrnakyrkan från min lägenhet och jag fattade aldrig vad det var. Det var först när den var klar och jag tog en promenad till kuben som jag insåg att det var en kyrka.
    Säger ganska mycket om vilken groteskt ful och intetsägande kyrka det faktiskt är.
    Nu tvingas jag se ut över Smyrnakyrkan, Platinan och alla ~800 temporära containerlägenheter i frihamnen.
    But wait, there is more! Det är också planer på att fylla igen vattnet i frihamnen för att få plats med mer byggnader i samma stuk :)))

  21. 10. Parhusen i Genevad

    Motivering. Vi har dessvärre fått vänja oss vid rätt fula hus överlag när det gäller parkeringshus, offentliga byggnader, kontors- och hyreshus. Även om många villor och parhus sedan mitten av 70-talet varit rätt trista har det ju inte alltid varit rejält hemska.

    För att nu stoppa trenden bör dessa uttryckslösa trälådor uppmärksammas för att verkligen berätta för de självgoda skräddarna åt den nakna kejsaren behöva springa gatlopp i kylan.

  22. 2. Kv. Romberg (Öknamn: “Kv. Mordor”)
    Stad: Mellbystrand, Laholms kommun, Halland
    Arkitekt: Vizcon AB
    Byggherre: PB Bygg, Strandstugorna

  23. Att Gävle ständigt strävar efter att vara sämst i klassen – det är dessvärre inget nytt.
    Att det finns de som mot bättre vett och sans vill markera sin makt och dåliga smak
    genom att förstöra en i grunden vacker liten stad som Hudiksvall är djupt tragiskt.

    Trots dessa exempel så måste jag lägga min röst på Linköping i år – så anskrämligt!

  24. Fruktanvärt hur man kan ge klartecken till att bygga byggnaderna som presenteras.
    Har svårt att förstå om man som ansvarig arkitekt eller ni som lämnar klartecken för byggena kan tänka sig bo i denna miljön.
    Tänk om INNAN det är försent.

  25. Att det byggs så mycket fult gör mig mörkrädd. Alla nominerade är värda ett förstapris i kalkontävlingen!

  26. Har nu röstat, men ärligt talat, allt är inte lika fult. Jag tycker nog att Kiruna polishus är spännande liksom Frihamnkyrkan. All modernistisk arkitektur med raka vinklar är ju inte med självklarhet en styggelse. Men att bo i det förskräckiga Mordor, som fick min röst, måste vara en depressionsframkallande bomb utan dess like! Vad är grejen med trenden med svarta hus? Hoppas ingen vill flytta in i dessa svarta hål!

  27. Nr 10 konservburkarna i Genevad får 4a röster från min familj i Daggarp!
    Ser dem tyvärr dagligen@

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.