Norrländskt guld – uppföljning

Förra året skrev vi om det planerade trähuset i Sundsvall. Tomten är inköpt och projektet rullar på men tyvärr har bygglovet överklagats av Trafikverket så det är ännu inte klart för byggstart. Teamet jobbar dock vidare och kan nu beskriva planerna mer i detalj.

Trähusets fasad (ritning Daniel Blomqvist, Sundswall Träfastigheter)

Det är Daniel Blomqvist som ritat fasaden och vill utveckla fastigheten. Trähusexperten Jens Erneholt hjälper till med konstruktionen, Albert Svensson ska göra ritningarna till huset, och en lokal konstnär, Christian Beiljer, står för planering och genomförande av takmålningar. Flera konstnärer kan tillkomma i projektet. Vi låter byggherren själv beskriva sin vision:

Ett storträhus i Stenstaden?

 

Sundsvall ligger i det norrländska Träriket. Trä har varit vår främsta naturtillgång i århundraden. Skogen har lagt grunden till liv och försörjning och lockat människor att söka sig till vår region. Trähushantverket präglade Sundsvall före branden och kom att omtolkas och förnyas i sten efter branden 1888. Trä har framtiden för sig som råvara genom vidareutveckling och förädling med Sundsvall som centralort.

 

Trähuset blir en tydlig avvikelse och ett modernt tillägg i Stenstaden. Skulle trähuset uppföras i sten vore det lätt förväxla byggnaden med övriga, men som en solitär träbyggnad blir det istället ett konstnärligt utropstecken med associationer till träpatronepoken, Sundsvalls historiska rötter, sågverken, arbetarna, trähantverket i dåtid, men också med budskapet om de möjligheter som trä som råvara ger i framtiden både vad gäller byggnader, inredning, möbler, textilier med mera som utförs i trä och cellulosa.

Innertaken i lägenheterna byggs upp av kvadratiska träkassetter monterade i ett rutnät av takbalkar och får ett djup både i konstruktion och budskap. Här en inspirationstavla av konstnären Christian Beiljer.

Något nytt med siktet framåt

 

Arbetet med trähuset rullar på flera plan samtidigt, allt är fortfarande öppet att finjustera under arbetets gång. Till det stora har proportionerna och planlösningarna nu justerats in och vi jobbar vidare med hur de olika delarna ska konstrueras samtidigt som det nu kommer sättas fokus närmare in på husets detaljer. Form och funktion hänger samman från start. Nu kan vi berätta mer om konstruktion och detaljer så att du som är intresserad får en tydligare bild av vad det kommande bygget blir för något.

 

Det första huset, som på sätt och vis är ett skarpt experiment för att samtidigt lära företaget mer inför kommande byggen ska innehålla sju hyreslägenheter och två verksamhetslokaler. Eftersom att huset planeras idag tas inspiration från allt som hänt fram till idag. Inspiration från Sundsvalls stenstad och ett Sundsvall innan branden. Huset kanske har lite karaktär av stenhus delvis, men det är också tanken, att fritt få tolka och skapa efter känsla.

 

Grund
Huset får krypgrund och en mindre källare för hisschakt, vatten, avlopp och värmeinstallationer. Husets sockel kläs med granitsten utvändigt.

 

Stomme
Huset får en kraftig stomme tillverkad i massivt trä av korslimmade skivor, så kallat KL-trä. Om du inte känner till KL-trä så är det en relativt ny och än så länge något ovanlig byggteknik där husets stomme skruvas samman av tjocka träskivor bestående av plankor som i förhand limmats samman. Var du än knackar med handen kommer du få ett lika övertygande svar som det låter stumt när du knackar på en tall i skogen. Ett riktigt trähus, från fasad, genom konstruktion, till den yta du står på och den innervägg du kan spika tavlor i. Stommen isoleras utvändigt med ekologisk träfiberisolering. Konstruktionen är diffusionsöppen och huset andas på samma sätt som gamla timmerhus.

 

Panel
Fasadpanel av extra hög limträtyp på 20 och 31 centimeter för en pampig framtoning. För att förlänga underhållsintervallerna vad gäller fasad träoljas alla utvändiga snickerier och paneler på fram och baksida för att undvika rörelser till följd av svängningar i luftfuktighet. Fasaden får hyvlad yta som målas med linoljefärg. En hyvlad yta ger rätt utseende, men är också lättare att hålla ren.

 

Fönster
Fönstren tillverkas i trä och målas med linoljefärg. Blåst glas i yttre båge och isloerglas på insidan för bullerreducering.

 

Hiss
Hissmekaniken monteras i trapphusets KL-stomme och buras in med vackra schaktväggar av smide och gallergrindar i liknande modell som hissarna i stenstan. Hissens öppna synliga konstruktion släpper in dagsljus från taklanterninen ovanpå schaktet ner i trapphus och hisskorg.

 

Inomhus
Husets lägenheter får tjocka furugolv i alla rum med stenbelagda hallar och trapphus. Då husets stomme blir en byggsats helt i KL-trä betyder det att när stommen är monterad är samtidigt alla innerväggars ytskikt på plats. Här sparas mycket arbetstid. Innerväggarna linoljemålas och kröns med väl tilltagna och stiliga listverk i tak, runt fönster, dörrar och golv. Innertakskonstruktion med inspiration från exempelvis Hotell Knaust och schweizeriet på Skansen målas i moderna och av de lokala konstnärerernas valda motiv. Pride, mångfald och fåglar framför änglar kanske man kan gissa. Detta är en del i att ge varje lägenhet sin egen identitet och historia att berätta. Man ska njuta av att vara i huset, det ska kännas inspirerande och underhållande. Det blir mycket färg, mycket variation, och trämaterialen är alltid närvarande i alla rum. Innertakshöjder från 3,10 upp till 3,50 beroende på våning.

 

Balkonger
Alla lägenheter får balkong mot innergården. Balkonger med trätrall och svart räcke i smidesjärn med överliggare i oljat trä. Balkonger med utsikt mot innergård kan fyllas med färgsprakande blomlådor. Kanske får huset integrerade kattstegar, vi får se.

 

Kök och badrum
Köksskåp och stommar tillverkas i homogent trä och med bänkskivor i natursten. Badrum med kakel och natursten. Högspolande klassiska toaletter, gjutjärnsbadkar och inbyggda blåtandshögtalare i badrumstaket.

 

Tak
Husets hatt. Zinkfärgat falstak på den övre svagt sluttande delen av mansardtaket, stansade plåtfjäll på den brantare delen som syns från gatan. Snörasskydd och nockstaket i svart smidesjärn. Oxögonen, som de små takkuporna kallas, tillverkas i formpressad plåt. Istället för en tupp längst upp på taklanterninen kan man tänka sig något annat, kanske en drake med tjäderbak.

 

Visionen
Att bygga vackra och trivsamma hyreslägenheter med hög standard och naturliga material som människor mår bra av. Att tillföra marknaden något nytt och modernt med koppling i historien och siktet framåt.

 

Daniel Blomqvist
Sundswall Träfastigheter

Tyvärr har bygglovet nu stött på patrull från Trafikverket som oroar sig för buller från E14 utanför och Länsstyrelsen har hittills gått på Trafikverkets linje. Om man inte lyckas övertyga dessa myndigheter om att det är minst lika bra med ett ekologiskt trähus som ett betonghus på den här platsen så måste man hitta en annan plats att bygga på, vilket vore synd.

Arkitekturupproret hoppas givetvis att Trafikverket och Länsstyrelsen inser vilket fantastiskt tillskott till Sundsvalls vackra historiska miljö detta skulle bli. Säkert en turistmagnet som kommer glädja boende och besökare i århundraden.


Gilla gärna deras Facebooksida för att följa utvecklingen i denna cliffhanger.
Tidigare inlägg om detta projekt: Norrländskt guld – nya vackra trähus i Sundsvall 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
YouTube
RSS
EMAIL
LINKEDIN

Författare: Inger Nordangård

Färgsättare, f.d. sekreterare i föreningen Arkitekturupproret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.