Arkitekturupproret vill inte stå för något smakmonopol utan tycker alla stilar ska få finnas men vill gärna att de är välbyggda, välplacerade, estetiskt tilltalande och i de proportioner som efterfrågas när det gäller både stil och upplåtelseform. Tyvärr har vi haft svårt att hitta byggnader från 2010-talet som ens är halvacceptabla. Här är några nyfunkishus som vissa av oss tycker är hyfsade för att vara nybyggda eller under uppförande.
• Skepparvägen, Sundsvik, Nykvarn (2014-2016)
I idylliska Sundsvik, längs Mälarens strand, har det nyligen uppförts en räcka småskaliga flerfamiljshus i enkel nyfunkis med brutna tak och generösa balkonger. Inget märkvärdigt men ser ganska trevligt ut.
• Brf Martallen i Midsommarkransen, Stockholm (2017)
Brf Martallen består av 4 ihopbyggda hus som går väl ihop både med varandra och med den omgivande tidiga funkisen och jugendstenhusen både i skala, färg och formspråk. Plus för att man fortsatt fylla i kvartersstaden som präglar denna trivsamma närförort. Minus för att man, för att kunna bygga detta lyckade halvkvarter, behövde spränga bort en fin bergsknalle med en älskad gammal ek, tillhörande den anrika rektorsvillan från 1925 precis intill, som också ingår i föreningen och nu byggts om till lägenheter.
De två husen med sadeltak till vänster tycks inspirerade av den omgivande 40-talsfunkisen och jugendstenhusen. Fin färgsättning och bra proportioner men hade blivit ännu bättre om de haft riktig takfot, nättare takkupor samt burspråk eller annan variation i fasaden.
Det ockragula huset på hörnet och dess sandfärgade syskon inåt gården kan ha hämtat inspiration från övergången mellan 20-talsklassicism och 30-talsfunkisen. Ändå ser man att de är nybyggda – vilket borde lugna alla arkitekter och stadsarkitekter som är livrädda för att det inte ska gå att se. Vi snabbintervjuade en nyinflyttad på väg in i gårdshuset som var mycket nöjd och tyckte huset verkade välbyggt.
• Kvarteret Skogsstjärnan i Hässelby (2017)
Kvarteret Skogsstjärnan innefattar både bostadsrätter och hyresrätter och byggs av Stockholm stad ihop med Svenska Bostäder och Ikano. Totalt 234 lägenheter i flerfamiljshus, som bland annat innehåller tio yteffektiva femmor på drygt 90 kvadratmeter. Plus för att man fortsätter bygga riktig stadsgata längs den annars trista Lövstavägen där det tidigare bara var f.d. soptipp, skräpytor och sly. Och för de lagom glada färgerna. De är dock inte putsade utan betongblocken levererades färdiginfärgade och kunde snabbt stoppas på plats som en stor byggsats – vilket kanske inte är så förvånande när det är Ikano (Ikea) som ligger bakom. Ser lite klossigare ut i verkligheten och kunde gärna varit mer klassiskt inspirerade (såsom Lövstavägen några kvarter innan som byggdes något decennium tidigare). Självklart har man sedumtak för att kunna sälja in det som ett miljöhus.
– När vi satte oss ned och skulle välja färger ville vi ha en färgskala som var av den klarare kulören. Inte pastell, men något åt det hållet. Lite retrokänsla på färgerna. En grön del, en gul och röd och en grön/turkos del. Vi ville at det skulle se klassiskt stenstads- retro ut, men att det ändå skulle passa in i nutiden. Framför allt har vi lagt stor fokus på att få en varierad tak och vindsvåning. Taksedumet är en vacker lösning på en relativt knepig dagvattensituation som dessutom talar med den omgivande naturen och signalerar att husen är moderna och att vi tänker på miljön.
Annars kan man bara göra sadeltak så rinner vattnet bort av självt…
• Väv, Kv Trehörningen, Norrköping (2017-2018)
Nu har man äntligen börjat fylla igen de sista såren efter Norrköpings enormt stora rivningsvåg där mer än halva innerstaden revs (se visualisering). Västgötebackens ena sida har sedan rivningsvågen mest bestått av trista grusparkeringar men fylls nu igen med riktiga kvarter bestående av bostadshus med lokaler i botten som passar bättre in bland de äldre husen i området än det mesta som byggs idag, även om de inte kan mäta sig med det som byggdes i närliggande kvarter på 1990-talet. Man får vara glad för det lilla. Ett av de intressantare nytillskotten här är projektet ”Väv” i kvarteret Trehörningen. Utfört i varmvit ny-Art Déco, med dekorativt vågig betongfasad (som säkert är tänkt att anspela på Norrköpings gamla textilindustri). Dörr- och fönsteromfattningar i mässing, vilket ger ett originellt och lyxigt intryck. Ser för ovanlighets skull bättre ut i verkligheten än på renderingen, med mer regelbundenhet och smalare fönster. Alla gillar det inte men vi tar med det som ännu ett exempel på att det går att bygga något annat än gråa lådor även Sverige.
• Kvarteret Gesällen i Kalmar (2015-2019?)
Kvarteret Gesällen i Kalmar innehåller nya moderna hyreslägenheter som är en sorts hybrid av nyfunkis och traditionell Hansa-stil. Denna tulipanaros är överraskande nog ritat av de ledande lådmakarna White Arkitekter. Mer information och fler bilder finns på följande sida under inläggets kommentarer: Klicka för att komma till inlägget på vår Facebooksida.
• Kvarteret Basaren på Kungsholmen i Stockholm (2017-2018)
Här överraskar Wingårdhs arkitekter med ett hus i mjukt rundad Tel Aviv-Bauhaus-stil från 1930-talet då man inspirerades av de stora vita atlantångarna. Visst, det är en pastisch, men hellre från 30-talet än från 60-talet. Minus för att den nya byggnaden blir så dominerande att den riskerar att skymma och konkurrerar med intilliggande Kungsholmens Gymnasium från 1907. Och för att projektet krävde rivning av originalfunkispärlan Basaren. En annan plats hade varit mer lämplig. Update jan 2019: Nya Basaren är nu färdigbyggd och blev faktiskt ännu snyggare i verkligheten. Foton kommer.
• Rosendalsfältet (Utopia Arkitekter / ByggVestra, 2016)
Ett genomtänkt tävlingsförslag, med fokus på det konstnärliga och barnvänliga, i mjukare former och färger än Utopias vanliga leksakshus och oproportionerliga dekonstruktivism.
• Brf Tårpilen i Sollentuna (Arkitur Arkitektkontor AB / Erlansson Bygg, 2019)
Planerat flerfamiljshus nära Sollentuna C med putsade fasader och intressanta planlösningar. Innehåller 1 till 6 rok, etagevåningar, dubbla takterrasser och har enligt hemsidan klassiska materialval och generösa ljusinsläpp. Återigen hade man önskat nättare takkupor men trevligt med sadeltak, varmare färger och riktig kvartersstad i lagom höjd isstället.
• Trekantens terrasshus (2018)
Enligt projektreklamen ska detta bli:
”67 vackert inredda bostäder i moderna tegelhus med närhet till sjön Trekanten och utblick över den vackra 1700-tals gården Stora Fågelsången. Trekantens Terrass bejakar verkligen den tegelkultur som råder i Gröndal Valet av rött tegel och de två vackra takterrasserna får tankarna att röra sig i riktning mot New Yorks karaktäristiska husfasader.”
Visst är det fint med tegel och generös takterass som bryter upp byggnadens volym. Men i New York hänger man inte på märkligt utstickande betongbalkonger lite slumpvis på fasaden. Och ett riktigt terasshus (som det berömda terasshuset i Gröndal, som man uppenbart vill associera till) är byggt i flera avsatser som blir djupare nedtill. Terrasserna är istället för balkonger, vilket gör de senare överflödiga.
• Nya Ersta sjuhus
På östra Södermalm planerar Nyréns att uppföra en ny sjukhusbyggnad för Ersta Diakoni. En intressant byggnad med fasad tänkt i kopparplåt och glas, i lite retroindustriell stil. De uppbrutna volymerna och avdelade fönstren gör denna stora byggnad mindre klossig. Tveksamt dock om man kommer få använda kopparplåt av miljöskäl. Och tyvärr innebär placeringen mitt i den känsliga kulturmiljön runt Ersta ett ingrepp som eventuellt hotar befintliga byggnader och gårdar på ett sätt som inte är acceptabelt.