Utländsk nyproduktion

För att visa den markanta kontrasten mellan det som byggs i det arkitektoniskt bakåtsträvande och efterblivna u-landet Sverige och de mängder av välbyggda och vackra hus i klassisk, organisk eller lokal tradition som byggs med fullkomlig självklarhet i andra länder så följer här några exempel på utländsk nyproduktion från 1990-talet till idag. 

Bildkällor: De flesta bilder är från Facebookgruppen New Traditional Architecture (f.d. Nyproduktion i klassisk tradition) eller bloggen New Traditional Architecture, några från instagramkontot New Classical Architecture.

Klicka på första bilden i varje svit för att få upp ett bildgalleri att bläddra i. 

Baltikum

Välbyggt, traditionellt och småskaligt. I Estlands huvudstad Tallinn har arkitekten Allan Strus gjort sig känd genom att skapa nya hus som helt smälter in i stadens anrika bebyggelse. Även i grannländerna upptäcker man att anpassning och harmoni är det nya som gäller.

Benelux & Frankrike

Nyklassicism, ny-art déco och nyromantisk stil i Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Frankrike. I Paris-området skapas helt nya kvarter och även stadsdelar i nyklassicism. Ofta med hus i de diskreta sandstensfärgerna som är så vanliga i Frankrike.

Bolivia

Den annars ganska så trista staden El Alto i Bolivia har piggats upp av den självlärde arkitekten Freddy Mamani Silvestre. Under 2000-talet har han ritat ett sextiotal hus i en stil som han kallar Nuevo Andino (ny-andinsk). Inspirationen kommer från den lokala traditionen med mycket färgglada och expressiva textilmönster. Stilen är inte klassisk arkitektur utan snarare dess motsats. Men det kan vara intressant att visa att det faktiskt går att skapa helt nytänkande alternativ till fula gråa lådor, som annars är det vanligaste som byggs i nästan hela världen. Flera av de ny-andinska byggnaderna innehåller en stor festsal för de sammankomster som är en viktig del av det lokala sociala livet i Bolivia. De uppsluppna festerna kan ibland bli ännu ännu mer färgstarka och psykedeliska än husen.

Tyskland

I Tyskland byggs mycket nyproduktion i gedigen klassisk tradition, gärna i klassicistisk stil eller ny-art déco. Liksom i Frankrike (se ovan) är färgerna oftast diskreta och sobra.

Ryssland

I Ryssland byggs många nya hus enligt klassisk tradition och stilarna varierar mellan ny-jugend, nyklassicism och ny-art déco.

Storbritannien

Trots alla nymodernistiska skyskrapor med fantasifulla namn och former som ploppar upp som svampar ur jorden och förfular i London och andra städer, så värnar britterna ändå om sitt kulturarv på ett helt annat sätt än i Sverige. Inte minst tack vare National Trust och The Prince’s Trust for Building Community, som arbetar för att skydda äldre byggnader och även skapa helt nya områden i klassisk tradition enligt nyurban områdesplanering.

Ukraina

I huvudstaden Kiev är stilvalen ofta mer lekfulla med antingen överdådig postmodernism, glassig ny-art déco eller färgstark ny-jugend – av varierande kvalitet. Som exempel kan nämnas stadsdelen Od Vozdvizhenka som färdigställdes under 00-talet. Den ekonomiska kraschen 2008 gjorde dessvärre lägenheterna svårsålda och det mesta av stadsdelen förvandlades till en färgglad spökstad som lockar nyfikna och turister.

Ungern

I Ungern har det uppstått en unik expressionistisk organisk stil skapad av Imre Makovecz, som inspirerades av bl a Rudolf Steiner och Frank Lloyd Wright i kombination med lokala traditioner. Efter Makovecz’ död 2011 förs stilen vidare av andra ungerska arkitekter. Vanliga traditionella hus byggs också.

USA

Nordamerikas stadskärnor förknippas sedan länge med med trista och anonyma kontorsskrapor i glas och betong. Ändlösa villaförorter och mindre städer fylls med lika ändlösa rader av köpcentra utmed enorma bilvägar. Amerikaner har dock inga tabun som i Sverige mot att bygga hus i traditionell stil. Det är en självklarhet att kunna välja mellan traditional eller contemporary när man bygger nytt utan att det läggs några moraliska aspekter på det ena eller det andra.

.