Arkitekturupprorets styrelse nås också via detta kontaktformulär.
Telefonnummer till våra regionala kontaktpersoner finns längre ned på denna sida.
Adress
Föreningen Arkitekturupproret
c/o Wimhed
Gladiolvägen 123
291 50 Kristianstad
Kontaktpersoner
Regionala kontaktpersoner för intervjuer, frågor, föredrag etc:
Stockholm
Sigvald Freylander, Danderyd
Ordförande i Föreningen Arkitekturupproret (AU)
Kontaktperson för Stockholmsområdet och Gotland
Intervjuer, föredrag, allmänna frågor om AUs aktiviteter
Tel: 0709-606045
Ulf Johannisson, Stockholm
Stadsbyggnadsexpert, managementkonsult, ledamot i Föreningen AU, ordförande i Norrmalms hembygdsförening, valberedning i Blasieholmens Vänner, driver Stadsbyggnadsnätverket i Stockholm
Seminarier, föredrag och tal om stadsbyggnads- och kulturmiljöfrågor
Tel: 0703-961677
Michael Diamant, Stockholm
Grundare av sidan New Traditional Architecture (tidigare Nyproduktion i klassisk tradition) – utifrån vilken AU skapades
Följer internationella trender och har stort internationellt kontaktnät inom klassisk arkitektur
Frågor om AU, ny klassisk arkitektur och stadsplanering
Tel: 070-1456727
Milou Ohánovits, tävlingsansvarig och styrelseledamot. Frågor om Kasper Kalkon-priset och Arkitekturupprorets pris för Sveriges vackraste nybygge.
Tel: 0707-499-579
Skåne
Daniel Wimhed, Kristianstad
IT-tekniker, bitr. kassör i Föreningen Arkitekturupproret
Frågor om föreningen och lokala frågor
Tel: 0708-67657
Ronnie Niby, Landskrona
Studerande, ledamot i AUs styrelse, admin för Skånes arkitekturuppror, medgrundare av Danska Arkitekturoprøret
Intervjuer, frågor om Skåne och Danmark
Tel: 0762-075666
Bengt Hellborg, Åkarp
Arkitekt SAR/MSA (Chalmers 1963)
Paneldebatter, frågor om arkitektur och stadsbyggnad
Tel: 0707-135119
Västra Götaland
Peter Olsson, Göteborg
Studerande vid Handelshögskolan, ledamot i Föreningen AU
Intervjuer, frågor om arkitektur, hälsa och forskning
Tel: 0738-324032
Norrland
Eric Norin, Sundsvall, bor i Stockholm
Arkitekt, har studerat vid KTH, INTBAU Engelsberg, och ENSAPB Paris, vice ordförande i Föreningen Arkitekturupproret
Intervjuer, frågor om klassisk arkitektur, Sundsvall och Petersvik.
Tel: 0705-410827
Småland
Fredrik Kjällbring, Växjö
Adjunkt, lärare på Växjö Katedralskola
Frågor om arkitektur i Växjö
Tel: 0730-911300
Uppsala
Lars Secher, Uppsala
IT-konsult, revisor för Föreningen Arkitekturupproret
Paneldebatter, intervjuer, frågor om arkitektur i Uppsala
Tel: 0709-711313
DANMARK
Ronnie Niby, Landskrona
Studerande, ledamot i AUs styrelse, medgrundare till Danska Arkitekturoprøret
Intervjuer, frågor om arkitektur i Danmark
Tel: 0762-075666
Mikael Fotopoulos, København
Læge (läkare), medgrundare till Danska Arkitekturoprøret
Frågor om arkitektur i Danmark
Tel: +45-31497970
Jep Loft, København
formand (ordförande) for Danska Arkitekturoprøret
Frågor om arkitektur i Danmark
arkitekturoproeret@gmail.com
Tel: +45 5378 0123
FINLAND
Marjo Uotila, Åbo
Direktör för strategiska allianser, ledamot AUs styrelse, admin för Finlands AU, Arkkitehtuurikapina, kontaktperson för INTBAU Finland
Föredrag, paneldebatter, frågor om arkitektur i Finland (på finska, engelska, svenska)
Mail: marjo.uotila@iki.fi
So glad I am,that there is consiousness now to try to build beautiful building who are estetic to look at!Specially in Sweden are unfortunatly so less pretty city’s and villages left and I was always wondering why there is such a big difference between the many many beautiful old wooden houses in the countrysides ,who the most people prefer,and the city’s with the boring 70ties buildings and newer mostly unattractive buildings.Why build ugly buildings who no one likes (except theire architect)to look at ,instead of pretty and charming ones who almost everyone likes and feel good by looking at it?
So I vote a big ’yes’ to support the initiative of your group.
Thank you for this!
Hej
En mycket intressant betraktelse från bloggen Varlamovnews över hur man återuppbyggde Königsberg/Kaliningrad i Sovjetunionen/Ryssland respektive Danzig/Gdansk i Polen efter kriget.
https://varlamov.ru/2476439.html
Visserligen på ryska, men bilderna säger nog så mycket.
Sedan kan man ju om man så vill dra paralleller till Sverige..
H.
Tack för tipset!
Hej!
Får en del påhopp från folk när jag varit positiv till AU:s artiklar. Bl a så anses ordet ”brottslig” vara för grovt när man talar om arkitekter, och jag har svårt att försvara ett sådant ordval. Skulle föredra ”stilbrott”, t ex när man talar om brutal arkitektur som smällts upp bland äldre eller mindre bebyggelse.
Undrar om ni har planer för att städa upp lite i språket, så man slipper få insinuationer att ni är kopplade till nationalism och högerpopulism?
Hej Maria,
Vi har yttrandefrihet i Sverige och drar bara gränsen vid personangrepp, hot, rasism och off topic. Vi som modererar FB-grupperna på vår obetalda fritid kan inte gå in och vara språkpoliser i varje enskild tråd.
Om folk är upprörda och uttrycker sina känslor i starka ordalag så finns det oftast en god anledning. Grupperna är tänkta som en ventil för alla som är oroade och förtvivlade, där man kan känna att man i alla fall inte är ensam om att se, bry sig och uppröras. Och även för att ge hopp och gemenskap.
Att ha starka känslor av förtvivlan och frustration inför att få vår gemensamma miljö förstörd och förfulad har inte minsta koppling till vare sig nationalism eller högerpopulism. Det är bara billigt förtal från arkitekter och ”vested interests” som inte har några som helst vettiga argument att försvara sin förfulning med.
På 1970-talet var det bl a radikala vänsteraktivister i samarbete med småföretagare och kulturpersonligheter som stoppade den brutala rivningsvågen. Även nu samarbetar vi över partigränserna och har stöd från alla tänkbara håll. Så du kan upplysa dem som hoppar på dig att det där med högerpopulism är ”fake news”. De kan läsa mer här: http://www.arkitekturupproret.se/om-au/om-au/
Hej,
Tack för Ert arbete för oss alla.
Mycket att titta på och läsa om.
Jacob, Vi uppskattar din bok Den globala statskuppen.
Fick precis mina två tröjor, provade och gick till spegeln…..
Då fick jag se mina initialer, så det kändes helt rätt där stod det UA……..
Vänliga hälsningar
Ulla Algotsson
Enligt Hallands Nyheter har ett hus i Varberg nyligen uppförts i funkisstil och fått ett lokalt byggnadspris. Kolla gärna upp det.
https://www.hn.se/nyheter/varberg/de-byggde-nytt-hus-i-gammal-stil-f%C3%A5r-kulturarvspris-1.94984333
Kontaktfältet ovan fungerade inte, kanske det är min dators fel. Men den här verkar fungera.
Jo, vad jag undrar är varför AU koncentrerar sig på bara en sida av det modernistiska stadsbygget, nämligen fasader. Men den ur många synvinklar väl så viktiga stadsplaneaspekten (utglesning, långa avstånd, ensidighet) försvinner.
Personligen skulle jag hellre bo en stad som Lleida, Spanien, där allt nytt är byggt i modernistisk stil men staden byggs på 1800-talsvis med kvarter som läggs till kvarter, än i en modern utspridd bilberoende stad byggd med klassisk arkitektur.
Jag menar inte ni ska ge upp arkitekturen, bara att ni borde vidga målet till hela den destruktiva stadsbyggnadsmodernismen.
Då skulle jag också bli intresserad av att delta.
Apropå det, har ni läst James C Scott: Seeing like a state, som förklarar såväl modernistisk stadsbyggnad som stalinistisk jordbrukspoltik utifrån byråkraters kontrollbehov?
Fortsättning på ovanstående:
Jag konstaterar också beträffande er sida om rivningsvågen, https://www.arkitekturupproret.se/rivningar/1900-talets-rivningar/, att det riktigt vansinniga med skövlingen av Klara i Stockholm inte ens står nämnt: att det hela baserades på en önskan om en riktig amerikansk Central Business District.
Näringslivet ville säkert ha sina huvudkontor i Klara, antog man – utan att ens fråga detta näringsliv, eller för den delen reflektera över om det var rimligt att köra bort flera tusen människor från deras hem bara för den skull.
Det visade sig redan under 50-talet att det var ett luftslott som många politiker ville avbryta, men ändå fick det fortsätta ända till Almstriden 1971. Trots allt det kostade.
Jan Jörnmark har skrivit om detta i en bok som kan laddas ner på https://www.fastighetsagarna.se/globalassets/broschyrer-och-faktablad/ovrigt/norrmalmsregleringen-jan-jornmark.pdf?bustCache=1586959844984.
Och varför då denna kommentar. Jo – arkitekturmodernismen handlade inte bara om fula hus, den handlade om en fullständig brist på markkontakt. Inte för inte har socialantropologen James C. Scott liknat den vid den sovjetiska tvångskollektiviseringen av jordbruket, se https://files.libcom.org/files/Seeing%20Like%20a%20State%20-%20James%20C.%20Scott.pdf. Lika brutal, lika steril, lika meningslös.
Tips till seriestripsidan – en klassiker: https://mittuniversum.wordpress.com/2010/02/11/klimatsmart-byggande-mats-erik-molander/. Ritad av en arkitekt….
Hej,
Om man vill bli arkitekt och ändra på läget i Landet, hur gör man då. Vill helst inte sitta år på flu-utbildning så min fråga är om vägen till att jobba som arkitet, om det nödvändigtvis är så att man måste gå den officiella vägen via arkitektutbildning på universitet eller finns det någon annan väg in till att jobba som arkitekt om man inte pluggar ett helt universitetsprogram (varesig det är via jobb på arkitektfirma eller via egen byrå).
Finns det kanske nångon person som är den mest lämpliga att fråga detta till..
”Arkitekt” är inte en skyddad akademisk titel i Sverige. Vem som helst kan kalla sig ”arkitekt”. Ta gärna upp frågan i ett eget inlägg i facebookgruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor:
https://www.facebook.com/groups/Arkitekturupproret
Flera arkitekter och andra med erfarenhet kommer att svara med bra kommentarer och ge intressanta tips kring dessa frågeställningar.
Jag protesterar mot er kränkande behandling av Frihamnskyrkan!
Kyrkolokaler handlar ICKE om estetik utan om ändamålsenlighet.
Det viktiga är vad som sker inuti lokalen.
w1zrpf